Vuoden 2016 Taito-palkinto suomalaista lasinpuhallustaitoa ylläpitävälle Lasisirkukselle

Taitoliitto jakaa joka toinen vuosi valtakunnallisen Taito-palkinnon, joka on merkittävin kotimainen käsityöyrittäjyyden tunnustuspalkinto. Palkinnon suuruus on 6000 euroa ja sen lahjoittaa LähiTapiola. Aikaisemmista vuosista poiketen palkintoesityksen tekeminen oli nyt mahdollista kenelle tahansa ja palkinnon saajaksi esitettiinkin 45 erilaista käsityöalan yritystä ja toimijaa eri puolilta Suomea. Mukana oli erilaisia yrityksiä, hyvin pieniä yhden hengen yrityksiä ja useita henkilöitä työllistäviä yrityksiä. Voittajan valitsi palkintoraati, jonka puheenjohtajana toimii Taitoliiton suojelija Tasavallan presidentin puoliso rouva Jenni Haukio.

 

Lasisirkuksen yrittäjät Alma Jantunen & Johannes Rantasalo toteuttavat taidelasia ja uniikkitöitä perinteisin menetelmin sekä tekevät myös aktiivista yhteistyötä kotimaisten taiteilijoiden ja muotoilijoiden kanssa toteuttaen heidän uniikkitöitä ja pieniä sarjoja. Lasisirkuksen työryhmälle ominaista on vanhempien mestarien oppien seuraaminen Suomessa ja ulkomailla, jatkuva uusien asioiden opettelu sekä hyvä verkostoituminen alan toimijoiden kanssa. Palkintoraati halusi tämän vuoden valinnallaan nostaa esiin suomalaisen lasinpuhalluksen pitkää perinnettä ja osaamista sekä osoittaa arvostusta muotoilijoiden kanssa tehdystä yhteistyöstä ja taidon eteenpäin viemisestä myös koulutuksen ja ohjauksen muodossa. Yrittäjät toimivat aktiivisesti myös vanhan Nuutajärven lasikylän perinteiden ylläpitäjinä ja nykypäivän kehittäjinä.

www.lasisirkus.fi 

 

Kaksi kunniamainintaa

Vuoden 2016 Taito-palkinnon lisäksi LähiTapiola lahjoitti kaksi 1000 euron arvoista kunniamainintapalkintoa jotka palkintoraati päätti antaa seuraaville yrityksille:

 

Kirjosilta

Kirjosillan heijastintuotteissa yhdistyy upealla tavalla käyttöesine ja turvallisuustuote. Tuotteet yhdistävät vanhan karjalaisen kirjontaperinteen tämän päivän standardit täyttävään heijastinkankaaseen. Näin tuote voi olla samalla sekä esteettinen että lisätä käyttäjänsä turvallisuutta.

www.kirjosilta.fi 

 

Suomen käsityöyrittäjät –ryhmä, Käsityökortteli-toimintamalli

Käsityökortteli on toiminut esimerkillisesti suomalaisen käsityöyrittäjyyden edistämiseksi. Erityisesti sen toiminnassa on painottunut yrittäjien vertaistuki ja yhdessä tekeminen. Kunniamaininnalla halutaan tukea paikallista pienyrittäjyyttä sekä valtakunnallisen yrittäjäverkoston kehittämistä.

www.kasityokortteli.fi 


  

Taito-palkintoraati 2016

Jenni Haukio, raadin puheenjohtaja

Mari Isopahkala, muotoilija

Elina Mäntylä, taidekäsityöläinen, yrittäjä Valona Design

Arto Heinonen, johtaja, LähiTapiola

Heikki Jylhä-Vuorio, koulutuspäällikkö, Ikata

Minna Hyytiäinen, toiminnanjohtaja, Taitoliitto

 

 

Lisätietoja:

Taitoliitto

Kalevankatu 61, 00180 Helsinki

puh 040 7525 160

taitoliitto@taito.fi

 

YHTEISTYÖSSÄ:

Alma Jantunen, Lasisirkus.
Johannes Rantasalo, Lasisirkus.

Kunniamaininnat:

Kirjosilta, yrittäjä Johanna Anttila.
Suomen Käsityöyrittäjät, Käsityökortteli-toimintamalli.