Taitoliitto jakaa nyt kolmannen kerran nuorille taitajille suunnatun kädentaitojen palkinnon. Palkintosumma on 1000 euroa ja sen lahjoittaa Käsi- ja taideteollisuuden edistämissäätiö. Palkintoon pyydettiin esityksiä yleisöltä, ehdotettavan nuoren tuli olla 13–24-vuotias. Ehdotuksia tuli yhteensä 39 ja kaikki olivat esitysten mukaan hyvin innostuneita käsityöstä, harrastus oli osalla jo johtanut koulutukseen ja ammattiinkin. Junior Taito-palkinto on huomionosoitus, jolla halutaan kannustaa käsityöinnostusta ja palkittavaksi nostetaan omalla osaamisellaan esimerkillinen nuori taitaja.

Emmi Pourun neuleinnostus poiki myös
4H-yrityksen

Junior Taito-palkinnon saajaksi valittiin sastamalalainen 14-vuotias Emmi Pouru. Emmi innostui neulomisesta seitsemännellä luokalla ja on sen jälkeen neulonut paljon erilaisia sukkia, pipoja, kaulureita ja jo jonkun paidankin. Palkintoraati kiinnitti huomiota erityisen huolelliseen ja taidokkaaseen käsityön jälkeen. Emmillä on Instagram-tili @knitsbyemmi ja siellä jo yli 1000 seuraajaa. Hän on myös perustanut heti harrastuksen alussa 4H-yrityksen ja tekee neuleita myös tilaustöinä. Hän on myös ommellut itselleen, mutta neulominen vei heti alussa mukanaan ja tuntuu kaikkein mieluisimmalta käsityötekniikalta.

Emmin neuloma kauluri.
  • Katson ohjeita netistä ja jos tulee joku ongelma, etsin siihen ratkaisua katsomalla ohjevideoita ja vinkkejä. Koitan sillä tavalla ratkaista aina, miten neule tehdään teknisesti. Äiti ei neulo, mutta olen opettanut häntäkin ja on hän yhdet sukat neulonut, kun neuvoin, Emmi kertoo.
  • Seuraan Instagramissa monia neulojia ja katson paljon myös heidän videoitaan. Joskus voisin vielä itsekin tehdä videoita ja suunnitella ihan omia malleja, Emmi sanoo.
  • Haaveilen että tulevaisuudessa tekisin enemmän paitoja, nyt olen tehnyt paljon sukkia ja pienempiä neuleita. Enää en vaan osaa olla neulomatta, aina on joku neuletyö kesken ja neulominen on ihan parasta!

Emmiä ehdotti palkittavaksi hänen käsityönopettajansa Leena Salmi, joka on seurannut Emmin neuleinnostusta koulussa. – Emmi on oiva esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun nuori löytää itselleen mieluisan harrastuksen. Neuletöidensä avulla hän luo hyvää mieltä eteenpäin muillekin, opettaja toteaa.

Emmi on neulonut esimerkiksi vaikeita kirjoneulesukkia vaikka hän innostui neulomisesta vasta noin vuosi sitten. Toistaiseksi hän neuloo valmiista ohjeesta mutta haaveilee myöhemmin omien suunnitelmien toteutuksestakin.
Neuleinnostus vei Emmin heti mukanaan ja nyt hän sanoo että aina on joku neuletyö kesken. Myös tilaustöitä hän alkoi tehdä pian harrastuksen alussa ja perusti myös 4H-yrityksen.

Tutustu Emmin Instagram-tiliin @knitsbyemmi.

Lisätietoja
Junior Taito-palkinnosta, Taitoliitto, Minna Hyytiäinen 040 505 0944
tai Johanna Aydemir 040 7525 160.