Käsityöohje

Maailman värittäjä Sirkka Könönen, keskustelutuokio värien mestarista 24.3. klo 18

12.03.2021 | Ajankohtaista, Käsityöohjeet ja -jutut

Kuka oli tekstiilitaiteilija Sirkka Könönen? Suomen käsityön museon amanuenssi Seija Hahl ja käsityökulttuurin tutkija Marketta Luutonen avaavat sekä tutkimuksen että ystävyyden kautta Sirkka Könösen värikästä käsityötuotantoa. Keskustelua vetää Taitoliiton kehittämispäällikkö Kikka Jelisejeff.

Värikkäistä eläin- ja kasviaiheisista neuleistaan tunnetun tekstiilitaiteilija Sirkka Könösen (1947–2018) tuotantoa esitellään CraftCornerin Taito Galleriassa Maailman värittäjä – tekstiilitaiteilija Sirkka Könönen –näyttelyssä 8.4.asti. Näyttely avaa Könösen värikästä ja uraauurtavaa elämää tekstiilitaiteilijana ja käsityöyrittäjänä.
Lue lisää näyttelystä: https://www.taito.fi/ajankohtaista/maailman-varittaja-sirkka-kononen/

Seija Hahl:

Toimin amanuenssina Suomen käsityön museossa. Museo on tehnyt yhteistyötä tekstiilitaiteilija Sirkka Könösen kanssa jo 1990-luvulta lähtien. Itse tapasin Könösen 2000-luvun alussa lyhyen hetken hänen ripustaessaan näyttelyä museon Ikkunagalleriaan. Välittömyys jäi mielikuvaksi hänestä. Nyt olen tutustunut postuumisti hänen monipuoliseen tuotantoonsa ja elämäntapaansa. Mielikuvat hänestä ovat laajat mutta  jos häntä pitäisi luonnehtia kolmella sanalla ne olisivat värikäs, vastuullinen ja taiteellinen. Kolme sanaa ovat monimerkityksellisiä. Niin oli varmasti myös Sirkka Könönen, monimerkityksellinen, merkityksellinen monelle.
Seija Hahlin esitysaineisto PDF

Marketta Luutonen:

Olen käsityökulttuurin tutkija. Sirkka Könöseen tutustuin 1980-luvun alkupuolella kun hänellä oli työhuone Helsingin Kaivopuistossa villa Puuvillassa. Siellä oli myös kälyni Sirkan kurssikaverin, tekstiilitaiteilija Heli Tuori-Luutosen työhuone. Minusta tuli Sirkan neuleiden käyttäjä vuosikymmeniksi ja se jatkuu edelleen. Neuleita tilatessani ja hakiessa puhelimme. Kirjoitin Sirkasta kirjain Elämänkirjo neuleissa. Kirjaan liittyen haastattelin häntä monta kertaa ja koetin tavoittaa kuvaa hänestä. Sirkka tunnisti itsensä tuosta kuvasta. 

Tapahtuma järjestetään verkossa Teams-tapaamisena ja voit osallistua omalta koneeltasi liittymällä tapahtumaan keskiviikkona 24.3.2021 klo 18.

Yhteys kannattaa avata hieman ennen tapahtuman alkua, yhteys on avoinna noin 10 minuuttia ennen tapahtuman alkua. Yleisö voi esittää kysymyksiä ja jakaa omia muistojaan chatin kautta.

Pidä tietokoneesi kamera ja mikrofoni suljettuna niin verkkoyhteys toimii parhaiten kun vain esiintyjät käyttävät kuva- ja ääniyhteyttä.

Sivun kuvat Suomen käsityön museo / Pertti Nisonen ja Tarja Trygg.