Käsityöjuttu

Sisusta kotia käsityöllä

18.08.2021 | Ajankohtaista, Käsityöjuttuja

Syksyn 2021 Tekemisen iloa -sisustusmallisto kutsuu kutomaan kangaspuilla ja kokeilemaan tuftausta. Ammattisuunnittelijoiden designmallit sopivat kauniisti yhteen ja väritystä voit soveltaa oman kodin sävyihin.

Taitojärjestön oma Tekemisen iloa -kurssituotteiden mallisto on saanut kaksi uutuutta: Siimes-matto ja Kotimetsä-tyyny. Näitä tekstiilejä pääset tekemään taitoyhdistysten kursseilla tulevan syksyn ja talven aikana. Tekemisen iloa -malliston suunnittelijoina toimivat tekstiilisuunnittelun ja muotoilun ammattilaiset, tällä kertaa molemmat työskentelevät myös taitoyhdistyksessä.

Kotimetsä-tyynyn on suunnitellut tekstiilisuunnittelija Karoliina Erkinjuntti. Tyyny valmistetaan tuftaus-tekniikalla. Kuva Hilja Mustonen.
Karoliina Erkinjuntti

Karoliina Erkinjuntti

on rovaniemeläinen tekstiilisuunnittelija sekä käsityöalan erikoisneuvoja Taito Lapin Rovaniemen toimipisteessä, jossa hän pyörittää kutomon toimintaa, ohjaa kudontaa sekä pitää lyhytkursseja lukuisista käsityötekniikoista. Koulutukseltaan Karoliina on taiteen maisteri ja hän tekee töitä myös freelancer-kuvittajana ja kuosisuunnittelijana. Karoliinan inspiraationa toimii usein luonto, ja kuviomaailma tuftattuun Kotimetsä-tyynyyn syntyi rakkaudesta kotiseudun metsämaisemiin. ”Luonto ja erityisesti erilaiset puut ovat olleet aina mielestäni kiinnostava ja monipuolinen aihe. Puita on monenlaisia ja jokainen puulaji on persoona. Myös jokainen puu, joka kynästäni syntyy, on aina uniikki ja omanlaisensa”, Karoliina kertoo.

Tuftaus on hauska ja helppo tekniikka, missä kuviot muodostuvat selkeistä värialueista. ”Halusin kuitenkin tuoda malliin yksityiskohtia, jotka luovat haasteita ja tekevät mallista mielenkiintoisen toteuttaa. Itse tuftaaminen tekniikkana onnistuu hyvin käsityöharrastuksen aloittelijalta, mutta on kiinnostava myös aktiiviselle käsityöharrastajalle”, toteaa Karoliina.

Outi Santaniemi

on joensuulainen muotoilija, jonka vahvuudet löytyvät tekstiilimuotoilun ja palvelumuotoilun kentältä. Hän on työskennellyt tekstiilialan yrittäjänä ja kuosisuunnittelijana, kädentaitojen ohjaajana sekä vastannut asiakaslähtöisestä toiminnan kehittämisestä Ilosaarirockin palveluiden koordinaattorina. Hän on luovan alan moniosaaja, joka freelance-toimessaan laatii visuaalista sisältöä videoista taittoon ja käsityöohjeisiin, joita voit löytää Taito-lehdestä. Tällä hetkellä hän tekee työtä myös Taito Pohjois-Karjalan riveissä.

”Siimes-matto ei keksi pyörää uudelleen, mutta ehkä keikauttaa sen uuteen uskoon. Käsityöneuvojan työssä olen huomannut, että kutojat kaipaavat vaihtelua mattoihinsa. Ruusukas-sidokset ovat suosittuja, mutta tehtyään muutaman ruusukasmaton kutoja jää janoamaan lisää mahdollisuuksia. Siimes antaa kutojalle välineet luoda improvisoidun väri- ja kuvioilottelun mattoonsa, tai halutessaan suunnitella ja toteuttaa klassisen ja hallitun kokonaisuuden muutamalla koristeellisella raidalla”, Outi kertoo maton taustasta.

Siimes-matto, suunnittelija Outi Santaniemi. Kuva Hilja Mustonen.


Kotimetsä-tyyny ja Siimes-matto ovat tulevan kauden kurssi- ja työpaja-uutuuksia taitoyhdistyksissä. Tule kursseillemme tekemään omat ihanat uutuustuotteet kotiisi!