Eestin käsityöliitto on jälleen kerran tehnyt mestarillista työtä kootessaan Tallinnaan 32 virolaisen huippukäsityöläisen uskomattoman kauniin näyttelyn. Vaikka näyttely esittelee hyvin perinteisiä, mestarillisia kädentaitajia, esilleasettelu vie Linnunradan ja avaruuden mielikuviin ja paikkana upea Katariinan kirkko eivät varmasti voi olla pysäyttämättä katsojaa. Näyttelyn nimi on viroksi Ajatus, Timeless siis Ajattomuus.

Jokainen tekijä sai valmiin muodon, pallon tai ympyrän, jonka ympärille hän toteutti teoksen omalla tekniikallaan ja omilla materiaaleillaan. Tuotteiden kirjo on laaja hienoista pitseistä ja kirjonnoista taontaan ja veistoon. Tekijät ovat käyttäneet paikallisia materiaaleja ja näyttely ei olekkaan vai taitojen näytönpaikka vaan myös upea kattaus virolaista käsityömateriaalien tarinaa.

Näyttelystä on tehty myös kirja, jossa esitellään kaikki taitajat töiden takana.

Yksi tekijöistä Anu Pink kertoo teosesittelyssään:

”We cannot preserve a song if we only listen to it and do not sing it. We cannot preserve a pattern if we only look at it and do not knit it”.

AJATUS – TIMELESS, 8.9.-7.10.2018 Tallinna, Katariinan kirkko, Vene 14a (sisäänkäynti Katariina käik). Avoinna ke-la klo 12-18, su 12-16.

https://www.facebook.com/events/555591871493625/?ti=cl

Teksti ja kuvat Johanna Aydemir.


Piia Rand


Merle Suurkask

Mareli Rannap

Andres  Rattasepp

Liina Langi

Kadi Pajupuu.

Meelis Kihulane