Lapset ja nuoret – tulevaisuuden muotoilijat
mukana World Design Capital Helsinki 2012 ­ohjelmasssa

Iloa Iholle ­taide- ja muotoilukasvatushanke on lasten ja nuorten puheenvuoro pukeutumisen ja koristautumisen visuaalisessa maailmassa. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten kestävää muotoiluosaamista ja tukea tasapainoista minäkuvaa sekä itsenäistä, kulutuskriittistä ajattelua. Vaatetus on muotoilun mahtialue, kasvava kulutuksen kohde, ihmisen lähin ympäristö ja oman identiteetin tärkeä rakennuspalikka, johon lapsi ja nuori luo oman suhteensa jo aikaisin.

Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto sekä Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ovat kutsuneet kuvataide- ja käsityökoulujen oppilaat opettajineen tutkimaan pukeutumisen, koristautumisen ja muodin visuaalisia viestejä sekä opiskelemaan muotoilua oman tekemisen kautta Iloa iholle ­taide- ja muotoilukasvatushankkeessa, joka on osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa.
Kuvataide- ja käsityökouluissa eri puolilla Suomea oppilaat puhuvat pukeutumisesta, analysoivat arjen asusteita, suunnittelevat saappaita, huovuttavat hattuja, kuvioivat kankaita, piirtävät pelipaitoja, ompelevat omia juttuja, kierrättävät ja kuvaavat kuteita jne. Yhteistyötä tehdään muotoilijoiden kanssa ja yritysten kanssa tuunataan vaikkapa silmälasin kehyksiä. Näyttelyissä esitellään teemavuoden tuloksia.
Valtakunnallisella Iloa iholle ­viikolla 10.–15.4.2012 kuvataide- ja käsityökoulujen ovet ovat auki ympäri Suomea. Kouluissa näytetään mitä muotoilu on ja tarjotaan avoimia työpajoja lapsille ja nuorille. Viikon päätapahtuma on Helsingissä Espan lavalla lauantaina 14.4.2012.
Hankkeella korostetaan taiteen perusopetuksen merkitystä muotoilukasvatuksessa ja juurrutetaan muotoilukasvatusta eri koulumuotojen arkeen sekä edistetään oppilaitosten ja muiden toimijoiden välistä yhteistyötä. Hankkeen vaikutukset ovat kauaskantoisia ja koskettavat yli 10 000 taiteen perusopetuksen oppilasta sekä yleisötapahtumiin osallistuvia muita lapsia ja nuoria. Lue/tulosta tiedote pdf muodossa Hankkeen nettisivu: www.taito.fi/iloa-iholle

Lisätietoja
Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito 
•  www.taito.fi
• toiminnanjohtaja Ulla Telimaa, Helsingin käsi- ja taideteollisuus, 050 3363 599, ulla.telimaa@helsky.net

Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto 
•  www.youngart.fi
• toiminnanjohtaja Anu Hietala, 040 7363 767, anu.hietala@youngart.fi