Nuppu Print Companyn toimitusjohtaja Jenni Salminen valittiin toukokuun alussa Taitoliiton hallituksen jäseneksi. Nuppu Print  on kasvava kotimainen painokankaiden ja printtituotteiden valmistaja, joka hakee markkinoita rohkeasti myös Suomen ulkopuolelta.

Jenni Salminen on taustaltaan tekstiilityön ja äidinkielen opettaja. sekä työskennellyt ennen yrittäjyyttä  kustannustoimittajana. Nuppu Print tuottaakin painokankaiden lisäksi printtikuosisia paperituotteita ja on julkaissut tähän mennessä kaksi omaa kaavakirjaa. Jenni Salminen on ollut ompelijoille suunnatun Ommel-festarin perustaja sekä nyt koronaepidemian aikana hän on ollut mukana Kässämessut netissä -järjestäjätiimissä.

 Miltä näyttää käsityöalan ja käsityön tulevaisuus juuri nyt?

”Uskon, että digitalisaation vastakohtana ihmisillä on tarve tehdä käsillään. Ihmiset haluavat oppia uusia taitoja ja osallistua, saada aikaan jotain konkreettista ja toisaalta erottua. Käsityöt antavat mahdollisuuden olla luova omalla tavallaan, mutta parhaimmillaan silti yhdessä toisten kanssa ja toisilta oppien. Varsinkin sosiaalinen media toimii tässä hyvänä alustana”, Jenni Salminen kertoo.

Käsityöalalla yhteistyö on voimavara

”Käsityöyritykset ovat usein pieniä yhden tai muutaman ihmisen yrityksiä. Yksin ei voi saada kovin paljon aikaan, ja siksi yhteistyö muiden kanssa on tärkeää. Mitään noista hankkeista ei ole voinut tehdä yksin, vaan teimme ne yhdessä muiden yritysten kanssa. Yhdessä me pienetkin voimme saada jotain isoa aikaiseksi!”, Salminen miettii ja kannustaa hakemaan yhteistyökumppaneita.

Lähituotanto on juuri nyt käsityöalan vahvuus

”Käsityöt liittyvät ekologisten arvojen nousuun. Kun tekee itse tai ostaa pieneltä kotimaiselta tuottajalta, tietää tarkkaan kuka on tehnyt ja mistä materiaaleista. Ja kun osaa tehdä itse, ymmärtää myös sen, miten paljon aikaa ja vaivaa jonkin yksinkertaisenkin tuotteen valmistaminen vaatii. Silloin siitä haluaa pitää parempaa huolta ja on valmis korjaamaan – ja toisaalta ymmärtää paremmin sen arvon ja hinnan”, Jenni Salminen tuumii.

”Käsityöt ovat olleet nousussa jo ennen koronaepidemiaa, mutta maailmantilanne on entisestään innostanut ihmisiä harrastamaan kotona ja verestämään vanhoja taitoja. Nyt on hyvä tilaisuus nostaa käsityön asemaa, joten toivottavasti tartumme siihen, kaikki yhdessä”, hän jatkaa.

 
 
Taitoliiton hallitus 2020–2021

Puheenjohtaja, Tuuli Kaskinen, Demos Helsinki
Varapuheenjohtaja. yrittäjä Antti Rantalainen
Jäsenet
Toiminnanjohtaja Elina Seppänen, Taito Pohjois-Pohjanmaa
Toiminnanjohtaja Kaisa Vatanen, Kalevi-Sorsa säätiö
Toimitusjohtaja Jenni Salminen, Nuppu Print Company
Professori Mauri Ylä-Kotola
Kenttäjohtaja Mari Kokko, Suomen Yrittäjät
Lakimies Leena Ritakallio-Torpo, Op Ryhmä
Esittelijä, toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen, Taitoliitto
Sihteeri, hallintopäällikkö Salla Backman, Taitoliitto