Taitoliitto ja LähiTapiola jakavat nyt toisen kerran nuorille taitajille suunnatun kädentaitojen palkinnon. Palkintosumma on 1000 euroa ja sen lahjoittaa LähiTapiola. Palkintoon pyydettiin esityksiä yleisöltä, ehdotettavan nuoren tuli olla 12–25-vuotias. Ehdotuksia tuli yhteensä 37 ja kaikki olivat esitysten mukaan hyvin innostuneita käsityöstä ja harrastus oli osalla jo johtanut koulutukseen ja ammattiinkin. Monella harrastus oli alkanut jo hyvin nuorena ja omatoimisen harrastuksen lisäksi moni oli osallistunut myös käsityökoulutoimintaan ja saanut taiteen perusopetusta.

Junior Taito-palkinnon saajaksi valittiin tamperelainen 20-vuotias Kaisa Ojaniemi. Kaisa jakaa aktiivisesti käsityötaitoaan Instagramissa ja ohjevideoilla Youtubessa ja innostaa näin myös muita nuoria käsityön pariin. Hän on hyvä esimerkki siitä, että käsityöt ja omien vaatteiden tekeminen on mahdollista kenelle vaan eikä tarvitse heti olla supertaitaja, vaan videoiden kautta oppiminen innostaa kokeilemaan.

Innostuin käsitöistä, koska halusin itselleni uusia vaatteita ja asusteita. Asuin lapsena pienellä paikkakunnalla ja vaatekauppoihin oli pitkä matka. Koska uusia vaatteita sai niin harvoin, niitä halusi tehdä itse. Siksi aloin muokkailla vanhoja vaatteita itselle sopiviksi. Olen aina ollut tee-se-itse -henkinen, ja uskon pystyväni tekemään paljon asioita myös itse, kertoo Kaisa. 

Yläasteen jälkeen opiskelin vaatetusompelijaksi ja samalla tein myös ylioppilastutkinnon. Minusta tämä kaksois- ja kolmoistutkintojen suorittaminen on aivan mahtava tapa tehdä sitä mistä tykkää ja samalla valmistua ylioppilaaksi. Ammattikoulu oli aivan mahtava ja opettajat huipputyyppejä. Koulussa sain laadukasta opetusta ja samalla toteuttaa omia ideoitani. Luovuuteen ja omiin projekteihin kannustettiin. Ompelussa parasta on se, kun mielessä oleva idea muuttuu konkreettiseksi vaatteeksi. Vaatekaupoissa ramppaamisen sijaan, voi itse toteuttaa unelmiensa vaatteen.

Pyrin ottamaan huomioon eettiset ja ekologiset asiat ja teen paljon asusteita vanhoista vaatteista. YouTube ja Instagram -kanavillani haluan jakaa muille nuorille inspiraatiota ja vinkkejä, Kaisa innostaa muita nuoria.

Kaisan Youtube-kanava:
https://www.youtube.com/channel/UCGFOja2-4w4UAslPDwXgd8Q

Instagram:
@designerkaisa

Käsityö antaa mahdollisuuden onnistua ja ilmaista itseään ja juuri tämä on tärkeä nuorille käsityön harrastajille. Käsityön tarjoama hyvinvointi on osoittautunut Taitoliiton teettämän kyselytutkimuksen mukaan tärkeimmäksi syyksi harrastaa käsitöitä.

Junior Taito-palkinnon lisäksi Taitoliitto halusi antaa kunniamaininnan ja sen saa 13-vuotias vaajakoskelainen Jaakko Rikalainen, joka on innostunut perinnekäsitöistä ja kansallispuvuista ja valmistanut itselleen jo useampia pukuja. Jaakon taito osoittaa pitkäjänteisyyttä ja syvää kiinnosta käsityötaitoa kohtaan. Jaakko palkitaan Taito-lehden vuosikerralla.

 

Lisätietoja Taito Junior –palkinnosta
Taitoliitto, Minna Hyytiäinen 040 505 0944 tai Johanna Aydemir 040 7525 160.
Kuvapyynnöt: johanna.aydemir@taito.fi