Käsityöjuttu

Soitinrakentamisen elävä perintö esillä Kaustisten kansanmusiikkijuhlilla 12.–16.7.2022

30.06.2022 | Käsillä elävä perintö, Käsityöjuttuja

Kaustisten kansanmusiikkijuhlilla pääsevät tänä kesänä valokeilaan muusikoiden lisäksi myös soitinrakentajat. Soitinrakentaminen elää nykyisyydessä, mutta sen juuret ovat vahvasti perinteissä. Kaustisen konserteissa soitinrakentajien ja soittajien yhteys luodaan sekä sanoin että sävelin.

Taitoliitto tekee yhteistyötä elävän perinnön asioiden edistämiseksi Kansanmusiikki-instituutin kanssa ja tänä vuonna halutaan musiikkijuhlilla nostaa esille erityisesti soitinrakentajien arvokas työ sekä soittajan ja soitinrakentajan välinen yhteistyö. Soitinrakentamisessa on vahvat käsityötaitojen perinteet. Vaalimalla näitä taitoja pystytään turvaamaan soitinrakentamisen taito, osaaminen ja tulevaisuus kansanmusiikkiperinteen siirtämisessä tuleville sukupolville. Soitinrakentamisen tulevaisuutta pohditaan Kansanomaisten soittimien tulevaisuus -seminaarissa keskiviikkona 13.7. klo 15–16.30.

Soitinrakentajien työ nousee esille kolmen konsertin sarjassa Kaustisen pelimannitalolla, jossa soitinrakentaja ja muusikko kertovat yhteistyöstään. Keskiviikon konsertissa 13.7. klo 17.30–18.30 kohtaavat kansanmusiikkiin ja maailmanmusiikkiin erikoistunut muusikko ja säveltäjä Ilkka Heinonen ja soitinrakentajamestari ja muusikko Rauno Nieminen. Torstain konsertissa 14.7. klo 16–17 tavataan laulaja-lauluntekijä popkanteletar Iida Elina sekä soitinmestari Pekka Lovikka. Perjantain konsertissa 15.7. klo 16–17 rytmimuusikko, akustisten kielisoitinten ja sähköbasson taitaja Joonas Ojajärvi kohtaa soitinrakentaja-artesaani Kristian Wetterstrandin.

Taitoliitto on mukana Elävän perinnön kohtaamispaikassa, jossa festivaaliyleisö voi osallistua mm. yhteisöllisen ryijyn tekemiseen. Suomalainen ryijyperinne on kansallisessa elävän perinnön luettelossa. Elävän perinnön kohtaamispaikka on avoinna tiistaista lauantaihin klo 11–18.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat (Kaustinen Folk Music Festival) on jo yli viiden vuosikymmenen ajan kuulunut Pohjoismaiden ja koko Euroopan keskeisimpiin kansanmusiikkitapahtumiin. Perheystävällisille festivaaleille palataan vuosi vuoden jälkeen uudestaan, sillä Kaustisen tunnelma on unohtumaton. Festivaali on alusta saakka rakentunut vahvan, katkeamattomana säilyneen kaustislaisen pelimanniperinteen pohjalta ja neljän vuosisadan pelimannihenki elää yhä voimakkaana ja dynaamisena Kaustisen seudulla.

Taitoliitto on tänä vuonna mukana Kaustisten kansanmusiikkijuhlilla 12.–16.7.2022.

Lisätietoja: Minna Hyytiäinen, toiminnanjohtaja, Taitoliitto, p 040-505 0944

Kuvassa Soitinrakentaja Rauno Nieminen, kuva Timo Väänänen.