Käsityö on nyt hauskasti ja rennosti esillä Suomen käsityön museon kaikissa kolmessa kerroksessa. Käsityön juhlavuoden kohokohta, Käsityö elämässä –näyttely avautuu yleisölle 15.6.2013.  Käsityöelämässä -näyttely on osa parhaillaan vietettävää käsityön juhlavuotta.  Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry täyttää 100 vuotta ja Suomen käsityön museon syntysanoista on kulunut 125 vuotta.  Jyväskylässä museo tulee tänä vuonna toimineeksi 30 vuotta. Näyttelyssä esitellään suomalaista käsityötä katu-uskottavana ammattina ja harrastuksena tässä ja nyt.

Luovalla otteella ripustettu näyttely kertoo Taito Groupin toiminnasta. Järjestö tukee käsityöyrittäjyyttä monipuolisesti; näyttelyssä on esillä 39 valtakunnallisesti tai alueellisesti palkitun Taito-käsityöyrittäjän tuotteita. Järjestö innostaa ihmisiä harrastamaan käsitöitä järjestämällä kursseja,  työpajoja ja tuottamalla Tekemisen iloa –tekemispaketteja ja -kursseja. Se  antaa taiteen perusopetusta lapsille, nuorille ja aikuisille ja näyttelyssä onkin esillä kymmeniä käsityökoululaisten töitä. Tutuilla ja perinteisillä  käsityötuotteilla esitellään, kuinka Taito Group osallistuu myös perinteen ylläpitämiseen ja säilyttämiseen.
Osallistavassa näyttelyssä on kolme työpajaa. Asiakkaat pääsevät itse kokeilemaan käsillä tekemistä Kutomossa, Äijäpajassa ja Tekemisen iloa –työpajassa, joihin materiaaleja on saatu lahjoituksina kahdeltatoista yritykseltä.

Käsityö näkyy nyt museossa kaikkialla niin sisääntulossa, kahvittelutilassa kuin vessoissakin ja perusnäyttelyissä on pistoja menneiden aikojen käsityöhön. Inspiroivassa Käsityö elämässä -näyttelyssä viihtyy koko perhe: nauttimalla ammattilaisten kädenjäljestä ja automaattikahvista, selailemalla sata vuotta vanhoja lehtiä ja uusia nettisivuja, tekemällä itse omin käsin ja tekemällä löytöjä museokaupasta, katselemalla palkittuja Käsityö elämässä -lyhytelokuvia ja ihailemalla aikaa vieviä tekniikoita. Myös museokaupan valikoima on  uudistunut näyttelyssä olevien käsityöyritysten ja juhlavuoden tuotteilla sekä käsi- ja taideteollisuusyhdistysten omilla tuotteilla.

Käsityöstä yhdessä näkyvää
Näyttelyn ovat tuottaneet Suomen käsityön museo ja Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry yhdessä 20 alueellisen käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen kanssa. Osa käsi- ja taideteollisuusyhdistyksistä esittäytyy myös Aulagallerian ja Näytönpaikan näyttelyissä.

Koko juhlavuoden teemana on kestävä käsityö, jonka hengessä osa näyttelyrakenteista on toimintansa lopettaneen paperitehtaan kalusteita. Rakenteiden tuunaamiseen on osallistunut suuri joukko kädentaitajia mm. Taitokeskus Aiviasta, Voimalaitos – Nuorten Taitopajalta sekä satoja  tilkkuilijoita ympäri Suomen ompelemalla viirejä museon ulkopuolelle. Kaksitoista eri tavoin käsityöhön sidoksissa olevaa henkilöä on lupautunut kirjoittamaan oman näkemyksensä tämän hetken käsityöstä. Näyttelyn ilmeestä vastaavat Anne Saarikoski ja Riina Toikko. Graafisesta ilmeestä vastaa Villakas – Tiina Leino.
Käsityö elämässä -juhlanäyttely 15.6.-8.12.2013, avoinna ti-su klo 11-18
Suomen käsityön museon
Kauppakatu 25, Jyväskylä

Lisätietoja:www.kasityoelamassa.fi www.facebook.com/kasityoelamassa
Käsityö elämässä –näyttelystä: Mikko Oikari, mikko.oikari@jkl.fi, 050 553 3880
Käsityön juhlavuodesta: Raija Manninen, raija.manninen@jkl.fi, 040 502 2887 ja
Johanna Aydemir, Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry, puh. 040 752 5160, johanna.aydemir@taito.fi