Monessa kodissa on nyt etsitty ajankulua käsitöistä, kun niille on tavallistakin enemmän aikaa ja muut harrastukset ovat osin tauolla tai muuttaneet muotoaan. Viime viikonloppuna kotimaiset käsityöyrittäjät tempaisivat ensimmäiset nettikäsityömessut, jotka olivat supersuositut. Messuostokset toivat kaivattua apua monen pienen käsityöyrittäjän muilta myyntitapahtumilta hiljentyneeseen asiakasvirtaan.

”Meillä Taito Shoppien yhteisessä verkkokaupassa maaliskuu oli ennätysvilkas”, kertoo Anne Ossi Taito Itä-Suomi ry:stä. ”Nyt etsitään erityisesti valmista tekemistä, tarvikepaketteja, joissa on ohje ja materiaalit kivaan käsityötuotteeseen. Tämä karanteeniaika on tuonut käsityön ääreen paljon myös niitä, joilla ei ole kotona valmiiksi lankavarastoja ja käsityötarvikkeita. Heille valmis tarvikesetti on todella kätevä ja ekologinen ratkaisu, kun materiaalia ei tarvitse ostaa ylimääräistä. Paketteja hankitaan nyt myös paljon lahjoiksi, tilataan kotona eristyksissä oleville isovanhemmille ajankulua ja tekemistä tai isovanhemmat yhtä hyvin tilaavat tekemispaketteja lapsille”, Anne Ossi jatkaa.

Käsityöharrastuksen tärkein motiivi on Taitoliiton aiemmin teettämän tutkimuksen mukaan rentoutus ja hyvinvointi. Näitä molempia tarvitaan nyt kun työkin on monella siirtynyt kotiin. Suomalaisista kolmannes harrastaa käsitöitä viikoittain ihan normaalioloissakin, nyt harrastusmäärä on lyhyen tuntumankin perusteella kasvanut entisestään. Neulominen ja virkkaus ovat käsityötekniikoiden kestosuosikkeja, mutta makramee tällä hetkellä ehkä yksi eniten uusiakin käsityöinnostuneita kiinnostava tekniikka.

”On hienoa että voimme tarjota kotimaista, iloa tuottavaa käsityötekemistä koteihin. Moni taitoyhdistys on aktiivisesti lähtenyt tarjoamaan katkolla olevien kurssipalvelujen tilalle myös verkossa avoimesti jaettuja käsityötehtäviä, -ohjeita ja -haasteita. Taito Varsinais-Suomi haastoi viime viikolla yleisöä korjaamaan, parsimaan ja tekemään KoroNalleja ja Instagramiin on muutamassa päivässä ilmestynyt upeita kuvia erilaisista KoroNalleista”, Johanna Aydemir Taitoliitosta kertoo.

Kuva: Makramee-amppelin solmeilu. Kuvaaja Jyri Keronen. Yläkuva Hilja Mustonen.