Käsityöjuttu

Pilke-minitekstiili on DIY-tarvikepakettiuutuus

05.11.2020 | Käsityöjuttuja

Anna Kuukka suunnitteli uuden, modernin minitekstiilin Pilke, joka tulee tarvikepakettina myyntiin Taitojärjestölle marraskuussa 2020. Pilke on moderni sovellus ryijystä, mutta se on nopea valmistaa ja sijoittuu tarvikepakettivalikoimassamme tasoon helppo. Pieni tekstiiliteos toimii sisustuksessa joko yksittäisenä tai sarjana, jonka voi koota erivärisistä Pilke-minitekstiileistä.

Isoilla ryijyillä on vahva perinne suomalaisten kotien sisustuksessa ja ryijyt ovat tällä hetkellä taas uudestaan suosiossa. Niitä etsitään kirpputoreilta ja ryijykurssit kiinnostavat laajasti myös sellaisia sisustajia, jotka eivät koe itseään muuten varsinaisesti käsityön harrastajiksi. Koska Pilke valmistuu nopeasti eikä vaadi aiempaa käsityöosaamista, se on täydellinen DIY-lahja.

Kysyimme suunnittelija Anna Kuukalta Pilkkeen taustoja ja syntytarinaa

Anna Kuukka

– Minulla on monipuolinen tausta erilaisten muotoilu-, tuotekehitys-, ja markkinointiviestinnän töiden saralla. Koulutukseltani olen tekstiilitaiteen maisteri, ja vaikka työkenttäni on parin vuosikymmenen urallani laajentunut eri suuntiin, sykkii sydämeni erityisesti tekstiileihin ja pintasuunnitteluun liittyville projekteille. Luovassa työssäni minua inspiroi mm. tarinankerronta, materiaalinen tuntu sekä esineiden historia, Anna kertoo ensin itsestään.

Kenelle Pilke-minitekstiili mielestäsi on suunniteltu ja millaiseen kotiin se sopii?

Halusin luoda tuotteen, joka tarjoaisi konkarille uuden tekniikan, mutta myös aiempaa kokemusta vailla olevan aloittelijalle matalan kynnyksen käsitöiden pariin. Lähtökohtanani oli käsityö, jonka tekemiseen ei tarvita erikoistyökaluja, ja joka valmistuu suhteellisen nopeasti, jolloin myös tekijä saa helpommin itselleen onnistumisen kokemuksen. Halusin pitää designin selkeänä ja modulaarisena niin, että kuluttaja voi myös tehdä useamman elementin ja sommitella niistä haluamansa kokonaisuuden omaan kotiinsa. Arvostan paljon rikasta ryijyperinnettämme, ja vaikka Pilke ei olekaan ryijy eikä edes kudonnainen, koen itse että se kuitenkin ammentaa seinätekstiilien perinteestä ja on moderni hatunnosto niiden suuntaan! 

Millaista suunnittelijalle on tehdä mallia, jonka kuluttajat valmistavat itse ja jokaisen lopputulos on siten vähän erilainen?

Olen ennen kaikkea kaupallinen muotoilija, ja siten työhöni kuuluu olennaisesti miettiminen millaiselle loppukäyttäjälle ratkaisuja ollaan kehittämässä. Pilke-minitekstiilin konseptin ydin on modifioitavuus; jokaisen tekijän on mahdollista räätälöidä lopputuloksesta uniikki lopputuloksensa. Minusta on upeaa, jos oma designini lähtee elämään ja saa uudenlaisia tulkintoja harrastajien käsissä. Kannustan siksi tekijöitä halutessaan kokeilemaan muitakin materiaaleja kuin mitä alkuperäisessä mallissa on käytetty – esimerkiksi vaikka puuhelmillä täydentämällä Pilke saa aivan erilaisen ilmeen!

Pilke tarvikepaketti sisältää:

  • puinen kiskoelementti
  • langat
  • työohje
  • parsinneula
    Valmiin työn koko noin 22 x 25 cm.

Pilke tarvikepaketit tulevat myyntiin seuraavin taitoyhdistyksiin:

Taito Etelä-Suomi www.taitoetelasuomi.fi
Taito Etelä-Pohjanmaa www.taitoetelapohjanmaa.fi
Taito Kymenlaakso www.taitokymenlaakso.fi
Taito Lappi www.taitolappi.fi
Taito Satakunta www.taitosatakunta.fi
Taito Varsinais-Suomi www.taitovarsinaissuomi.fi

Pilke kuvat Johanna Aydemir.