Neulo ihanat jouluiset lapaset joulua odotellessa. Joulun punaista, pieniä lintuja ja havuja, niistä on joulutunnelma tehty ja näitä lapasia neuloessa joulun odotus sujuu kuin siivillä. Ja valmiit lapaset voi kääriä vaikka lahjapakettiin jouluna.

Ohje ja kuva: Taito Pohjois-Pohjanmaa

Mallilapasissa (naisten koko) on käytetty DK-vahvuista Teeteen Salla-lankaa (22 s=10 cm, 50 g/100 m), neljää eri väriä.
Kuviovärejä riittää yhdet 50 g kerät, mutta pohjaan suosittelemme varaamaan kaksi kerää.
Jos vaihdat langan toiseen, tarkista että langan neuletiheys sekä metrimäärä / g vastaa mallilapasen lankaa. Voit säätää kokoa hieman vaihtamalla puikot puoli numeroa pienempiin tai isompiin.

Puikkokoot: resoriin 3,5 mm, kirjoneule 4 mm.

Luo pohjavärillä (mallissa vihreä) 48 silmukkaa. Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta 1 o kiertäen (neulo silmukka oikein takareunasta), 1 n toista – kerroksen loppuun. Neulo joustinneuletta yhteensä 22 krs.

Aloita sitten kirjoneule kaavion mukaan.

PEUKALON PAIKKA (sukkapuikot 12 s/puikko):
Peukalon aukko tehdään lintukuvion kuudennella kerroksella (koko kaavion 18. krs, merkitty sinisellä nuolella) seuraavasti:

VASEN lapanen: neulo toisen puikon alussa 2 s, neulo seuraavat 8 s eri värisellä langalla, siirrä eri värisellä langalla neulotut silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja jatka kirjoneuletta kaavion mukaan.

OIKEA lapanen: Kolmannen puikon alussa neulo 2 s, neulo seuraavat 8 s eri värisellä langalla, siirrä eri värisellä langalla neulotut silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja jatka kirjoneuletta kaavion mukaan.

Kun olet neulonut koko kaavion aloita kärkikavennus.

Kärkikavennukset: (kapea nauhakavennus, kavennukset joka kerroksella): neulo 1. ja 3. puikon alussa ylivetokavennus (nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli), neulo 2. ja 4. puikon lopussa kaksi s oikein yhteen. Toista, kunnes jäljellä on 8 s. Katkaise lanka, pujota se silmukoiden läpi ja päättele.

Peukalo: pura eri värinen lanka peukalon paikalta. Poimi peukalon alareunasta 8 s, yläreunasta 7 s ja sivuilta vielä yhteensä 3 s ja neulo näillä (18 s, jaa 4:lle puikolle) silmukoilla sileää suljettuna neuleena, kunnes peukalon kynsi on puoliksi peittynyt. Aloita sitten kavennukset ja tee ne kuten yllä on ohjeistettu, kunnes jäljellä on 6 s. Katkaise lanka, pujota se silmukoiden läpi ja päättele. Höyrytä valmiit lapaset kevyesti.


Vinkki nauhakavennuksiin niille, jotka neulovat lapasia looppaamalla:
Näin neulomalla tulee oikean puolen kavennetusta reunasta tasainen.
1.puikko
Tee ylivetokavennus: (nosta 1 s o neulomatta, neulo 1 o, vedä nostettu silmukka neulotun silmukan yli), nosta seuraava silmukka oikein neulomatta, neulo oikein kunnes puikolla on 2 silmukkaa neulomatta, neulo silmukat oikein yhteen
2.puikko
Neulotaan samoin kuin 1. puikko.
Jatka näin kunnes silmukoita on jäljellä yhteensä 12 puikoilla.