Taitoliitto oli mukana keräämässä tietoa käsityön toimialasta Opetus- ja kulttuuriministeriön kyselyyn, jolla kartoitettiin koronapandemian vaikutuksia taiteen ja kulttuurin toimialaan. Käsityökulttuurin alalla kevään mukanaan tuomat haasteet näyttäytyvät eri tavoin käsityötoiminnan eri sektoreilla. Erilaiset markkinat, tapahtumat sekä messut, jotka ovat käsityöläisille merkittäviä, usealle jopa ainoita myyntikanavia, ovat peruuntuneet usealta kuukaudelta.

”Vaikka monelle käsityön harrastajalle korona on ollut kulta-aikaa lisääntyneen kotoilun myötä, on kevät koetellut käsityöläisiä sekä käsityöalan yrittäjiä, kun messu-, markkina- ja tapahtumatoiminnan keskeytymisen myötä katosi monelta yrittäjältä tuotteiden myyntikanavat ja sen myötä tulot ”, kertoo Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen.

Lähimatkailun kautta kävijöitä

Käsityötuotteita myyvien kivijalkamyymälöiden asiakasmäärät ovat pudonneet, kevään juhlasesongin myynti ei ole toteutunut aikaisempien vuosien tapaan ja turistien poissaolo näkyy kovasti myös käsityöalan yritysten myynneissä.

”Valtaosa kesän tapahtumista on peruttu, mutta käsityöyrittäjien näkökulmasta lisääntynyt kotimaan matkailu saattaisi tuoda pientä helpotusta tilanteeseen. Paikalliset käsityötuotteet kiinnostavat matkailijoita ja matkoilta halutaan mukaan persoonallisia tuotteita, joilla on tarina ja joita ei ole saatavilla lähimarketista”, Minna Hyytiäinen jatkaa.

Kivijalkamyymälät hiljenivät koronaepidemian myötä keväällä lähes kokonaan, tilaustuotteita myyvillä yrittäjillä tilanne on voinut olla hieman parempi. Myös koulutus- ja kurssitoiminta on ollut tauolla, joka luonnollisesti on tarkoittanut palvelujen puuttumisen myötä myös kurssitulojen katkeamista niitä tarjoaville. Verkkokaupan puolella on kuitenkin nähty myös ilon pilkahduksia. Esimerkiksi Taito Shop -myymälöiden verkkokaupan ovat nyt löytäneet aivan uudet asiakaskunnat, itsetekeminen on ollut keväällä erityisen suosittua ja huhtikuussa verkkokaupan puolella tehtiinkin ennätystulos. Aiemmin verkkokauppa on voinut myös monella käsityöyrittäjällä olla lähinnä lisäpalvelu, nyt siihen on satsattu lisää ja siitä on tullut merkittävä osa toimintaa. Käsityöyrittäjät ovat myös järjestäneet kesän aikana erilaisia nettimessutapahtumia ja tiivistäneet sitä kautta yhteistyötä.

Kurssitoiminta käynnistyy kesäleirien myötä

Taitojärjestön käsityö- ja muotoilukoulut tekivät kevään opetuksen osalta nopeita uudelleenjärjestelyjä ja opetus siirrettiin etäopetukseksi. Näistä uusista toimintamalleista on nyt saatu arvokasta oppia ja niitä tullaan hyödyntämään aktiivisesti myös jatkossa, kun perustoiminta toivottavasti normalisoituu. Käsityön kurssitoiminta on käynnistymässä kesän aikana, syksyn kurssitoimintaa Taitojärjestössä suunnitellaan tällä hetkellä normaalisti ja lasten kesäkurssit alkoivat kesäkuussa myös normaaliin tapaan. Moni kesälomaa viettävä koululainen on kesäkuussa mukana taitoyhdistysten lasten ja nuorten kesäleireillä, joissa saadaan vastapainoa kevään etäopetukselle ja opitaan samalla kivoja ja tärkeitä taitoja. Omatoimiset kudonnan työpajatilat taas toimivat osittain läpi kesän ja niissä pääsee kutomaan vaikka uudet matot omaan kotiin tai kesämökille.

Onni elää makrameessa -näyttely Mikkelin Kenkäverossa kesällä

Kenkäveron 30-vuotis juhlavuoden näyttelyssä voit ihastella ja inspiroitua makramee solmuista. Näyttelyyn on koottu erilaisia seinätekstiilejä ja muita sisustustuotteita, koruja sekä muita asusteita. Näyttelyn tuotteita on paitsi aitan yläkerran näyttelytilassa myös pappilan pihapiirissä ja puutarhassa. Näyttelyssä voi myös kokeilla makramee-solmujen tekemistä.
https://www.kenkavero.fi/tuote/onni-elaa-makrameessa—nayttely-22.6.–30.8.2020

 

Opetus- ja kulttuuriministeriön kysely kornapandemian vaikutuksista taiteen ja kulttuurin alalle:
https://minedu.fi/artikkeli/-/asset_publisher/kysely-koronapandemia-koetellut-taiteen-ja-kulttuurin-toimialaa-rajusti


 

Taitoliitto ja alueelliset taitoyhdistykset muodostavat valtakunnallisen Taitojärjestön. Taitojärjestö on aktiivinen käsityöpalveluiden tuottaja ja kehittäjä, joka edistää käsityökulttuuria taitona ja elinkeinona. Koko maassa toimivan Taitojärjestön verkostoon kuuluu 17 taitoyhdistystä ja niiden noin sata kiinteää toimipaikkaa.

Taitoliitto
www.taito.fi