Paikkaaminen

Reikien paikkaaminen on helppoa ja nopeaa! Korjaamisessa voit hyödyntää vanhoja tekstiilejä. Reikä tuetaan nurjalta puolelta tukikankaan avulla. Oikeaa puolta tukee ja koristaa näkyvä paikkauskangas. Hyvin paikattu vaate kestää käyttöä kuin uusi.

Työvälineet:

  • silittämällä kiinnitettävä tukikangas
  • paikkakangas
  • ompelutarvikkeet
  • ompelukone
  • silitysrauta

Housujen polvikohdan paikkaus

Työvälineet ja materiaalit: 

Silittämällä kiinnitettävä tukikangas, paikkakangas, ompelutarvikkeet, ompelukone, silitysrauta.

Mikäli lahkeet ovat kapeat, ratko lahkeiden sivusaumat reikään saakka. Kiinnitä tukikangas silittämällä se nurjalle puolelle. Tukikankaan tulee olla reilusti reikäkohtaa suurempi. Leikkaa lahkeen päälipuolelle tuleva paikka vahvasta kankaasta housujen levyiseksi ja ompele se kiinni sekä sivu- että sisäsaumoihin huolittelemalla eli siksakilla. Tikkaa paikka myös ylä- ja alareunasta. Haluttaessa päällipuolen paikkakangas voi olla myös pyöreä, tai joku muu haluttu muoto.

 

Polvien tai kyynärpäiden paikkaus

Työvälineet ja materiaalit: Silittämällä kiinnitettävä tukikangas, valmispaikka, ompelutarvikkeet, ompelukone, silitysrauta.

Kaupoista voi ostaa silittämällä kiinnitettäviä paikkoja. Reikä on kuitenkin tuetumpi, mikäli valmispaikan ompelee pelkän silittämisen sijaan. Voit tarpeen mukaan tukea paikattavan kohdan ensimmäisen työohjeen tavoin tukikankaan avulla. Tämän jälkeen silitä valmispaikka haluttuun kohtaan. Ompele paikka kiinni vaatteeseen siksakilla.

 

Parisimisen peruskonstit

parsinta piirroskuva

Villasukan parsiminen

Parsimalla villasukkien käyttöikä pidentyy vuosilla. Mikäli villasukan kärki vaatii uudistamista, on syytä miettiä kannattaisiko purkaa koko sukan kärki ja neuloa se uudestaan. Parsimistekniikka sopii hyvin esim. kantapään reikiin. 

Parsimiseen tarvitset tekokuidulla vahvistettua villalankaa, jonka vahvuus on suunnilleen sama kuin itse villasukassa. Lisäksi tarvitset kanavaneulan ja sakset. Parsimista helpottaa ns parsimissieni. Väline asetetaan sukan sisään tukemaan helpottamaan parsintaa. Se ei kuitenkaan ole välttämätön.

1. Pura reikäkohta tasaiseksi neliöksi. Näin parsimisalue on selkeämpi ja työskentely helpottuu. 
2. Ompele ensin pienin etupistoin neliö parsimisalueen ympärille. Poimi etupistoilla kaikki silmukat mukaan. Näin varmistat, että lisää silmukoita ei enää karkaa. 
3. Pujottele langoista pitkittäissuuntainen loimi silmukkaketjujen suuntaisesti. Jokaista silmukkaketjua reiän kohdalla korvaa kaksi pitkittäissuuntasta lankaa. Pitkittäissuuntaiset langat istuvat parhaiten kun kierrät parsinlangalla ylhäällä ja alhaalla silmukan mukaisen lenkin. 
4. Pujottele nyt vaakasuuntaan lankoja. Pujottele langat vuorotellen yli ja ali niin että muodostuu ristikko. Rivin päässä pujota lanka silmukan läpi ja käänny takaisin pujoittelemaan yli ja ali. 
5. Kun reiän tilalle on muodostunut tiivis ristikko, päättele lanka nurjalle puolelle. Lanka päätellään pujottelemalla ilman solmua. Päättele myös langan aloituspää. 

Parsimista pitää hieman harjoitella ja parsintakohtaa kannattaa tunnustella työn edetessä. Hyvä parsinta ei tunnu sukassa. Liian tiheä ristikko painaa jalkapohjaa.