Parsittu ja paikattu -näyttely 2021

Aini Pihjalaniemi Tuskaa ja rauhaa 1
Aini Pihlajaniemi
TUSKAA JA RAUHAA 1
Aini Pihlajaniemi TUSKAA JA RAUHAA 2
Aini Pihlajaniemi
TUSKAA JA RAUHAA 2

Tuskaa ja rauhaa

Aini Pihlajaniemi, 2019-2020
pigmenttivedos
Tuskaa ja rauhaa, 2019–2020 Pohjustettu pigmenttivedos (diptyykki)

Tuska voi olla niin henkinen kuin fyysinenkin kokemus, eikä se aina näy ulospäin. Tunne voi kestää hetken tai vuosia. Jollakulla se tuntuu vatsassa, toisella selässä ja kolmannellä otsassa.
Tuska voi viiltää, kirvellä ja korventaa, syövyttää, halvaannuttaa tai polttaa.
Jos tuskaa kokeneen ihmisen mielen voisi asettaa esille kaikkien katsottavaksi, siinä voisi nähdä tuskan jättämät jäljet. Joskus haavat paranevat itsekseen, joskus tarvitaan ompeleita.

Aini Pihlajaniemi PIDETYT
Aini Pihlajaniemi
PIDETYT

Pidetyt

Aini Pihlajaniemi, 2018-2020
villa-, puuvilla- ja sekoitelangat, villasukat

Vaatteista on tullut kertakäyttötavaraa ja muodin ostamisesta harrastus ja ajanviete. Pikamuoti on niin halpaa, että vaatteita voi ostella sen enempää harkitsematta – ja heittää pois vaikka yhden käyttökerran jälkeen. Vaateteollisuus saastuttaa maailmanlaajuisesti enemmän kuin lento- ja laivaliikenne yhteensä, ja vaatteiden tehotuotantoon liittyy myös vakavia eettisiä ongelmia. Vaikka pikamuodin valmistamiseen on käytetty valtavasti resursseja, myymättömiä vaatekappaleita tuhotaan surutta uusien mallistojen tieltä. Yksin Suomessa tekstiilijätettä syntyy vuodessa 70–100 miljoonaa kiloa.

Pieni ympäristöteko on pitää kerran hankkimansa materiaali kierrossa mahdollisimman pitkään. Jos vaatteen käyttöikää venyttää 9 kuukaudella, sen ekologinen jalanjälki pienenee 20-30 prosentilla. Parsiminen ei ole siis vain tapa pitää vaatteet käyttökelpoisena, vaan myös näkyvä rakkaudenosoitus ympäristölle.

Aini Pihlajaniemi

Aini Pihlajaniemi (1984) on oululainen kuvataiteilija, jonka pääasialliset välineet ovat digitaalinen kuva ja pehmeät, lankapohjaiset materiaalit. Pihlajaniemen työt käsittelevät ajan kulumisen, keskeneräisyyden, rikkinäisyyden ja eheyden teemoja. Töiden aiheena on useimmiten ihminen tai ihmisen teko.

Pihlajaniemen työskentelyä motivoivat niin omat elämänkokemukset ja sukuhistoria kuin ajankohtainen maailman tilannekin. Teoksillaan hän haluaa herättää ajatuksia ja keskustelua, kyseenalaistaa totuttua sekä tuottaa uudenlaisia, yllättäviä elämyksiä.

@ainisolja
www.aini.fi