Parsittu ja paikattu -näyttely 2021

Mervi Vuolas Äidin käyttämät
Mervi Vuolas
ÄIDIN KÄYTTÄMÄT

Äidin käyttämät

Mervi Vuolas, 2020
loppuunkäytetty pellavapyyhe, parsinta puuvillalangalla, kynsiharja

”Tein parsintaa kuin hurmiossa. Aloitin pienimmistä rei´istä edeten isompiin. Välillä jättäen työn hautumaan yön yli –  ja taas jatkaen. Annoin työn viedä – suunnittelematta lopputulosta. Kuten maalatessa – lopputulos on yllätys – luovan prosessin tulos.”

Olen kutonut teoksen pellavapyyhkeen 80-luvulla äidilleni. Hän on käyttänyt sitä noin 40 vuotta ja ilmeisesti siitä pitänyt, koska on käyttänyt sen niin loppuun. Samoin kynsiharja on hänen loppuun käyttämänsä. Parsin pyyhkeen reiät värillisillä Mouline-langoilla. Ne ovat kuin jälkiä eletystä elämästä, kuten läpikulunut ja hitinäiseksi mennyt kangaskin on. Parsiessa kävin läpi äitini elämää; hänen iloja ja surujaan, joita parsintalangan väritkin symboloivat.

Lopputuloksena syntyi kuvakudosta tai vesivärimaalausta muistuttavia väripintoja. Koin langoilla maalaamisen iloa ja suurta tyydytystä työn valmistumisesta. Toivottavasti jotain samaa voi kokea myös teosta katsoessa.

Mervo Vuolas

Tekstiilitaiteilija (TaM), Masku

Viimeaikaisissa teoksissani olen halunnut suosia jo käytettyä materiaalia. Omalta osaltani en halua käyttää neitseellisiä materiaaleja ja tuottaa uusia esineitä tähän tavaraa pursuavaan maailmaan. Minua kiinnostaa myös käytetyn tavaran matka eri ihmisten käsien kautta. Koen, että he ovat jättäneet oman jälkensä käsittelemäänsä materiaaliin. Haluan olla osa tätä ketjua.

http://finnishdesigners.fi/portfolio/mervi.vuolas