Aikuisten opintojaksot

Aikuisten opintojaksovalikko on tarkoitettu yli 18-vuotiaille perus- tai syventäviä käsityön taiteen perusopintoja suorittaville opiskelijoille. Lukuvuosi rakentuu kahdesta yhtä pitkästä jaksosta, jotka sijoittuvat syys- ja kevätlukukaudelle. Ryhmät kokoontuvat pääsääntöisesti kerran viikossa, mutta osa ryhmistä on viikonloppuryhmiä, jolloin tapaamisia on viitenä viikonloppuna lukukaudessa. Viikoittaisesta tuntimäärästä riippumatta kaikilla jaksoilla kokonaistuntimäärä on sama 48 ot. Tunneilla tehdään käsitöiden suunnittelun ja valmistuksen lisäksi itsearviointia ja dokumentoidaan opintojaksolla opittua. Opiskelija voi itse valita, mitkä kaksi opintojaksoa hän vuoden aikana valitsee ja pystyy näin vaikuttamaan omien opintojensa painotukseen.

Lukukausimaksu on 210 €, materiaalit käytön mukaan.

Lisätietoja napsa@taitopirkanmaa.fi

KEVÄTLUKUKAUDEN 2024 OPINTOJAKSOT

Kangasala, Taitokeskus Kangasala, Korut, esine- ja tekstiiliympäristöt, tiistai klo 17.30–19.45 alkaen viikolta 2
Opintojakson aikana pohditaan korujen merkitystä ja niiden välittämää viestiä. Opitaan eri materiaalien, kuten metallilangan, koruvaijerin ja helmien työstämistä koruiksi. Jaksolla toteutetaan kokeilujen innoittamina oma korusetti valittuja tekniikoita hyödyntäen.

Lempäälä, Taitokeskus Lempäälä, Keramiikan alkeet yhdistettynä punontaan, rakennetut- ja luonnonympäristöt. Opetukset perjantai klo 17.00–19.45 ja lauantai klo 10–14.45, viikoilla 3, 7, 10, 14 ja 16. välissä vartin tauko, yht. 48ot.
Kahden tekniikan perusteita yhdellä opintojaksolla – keramiikkaa ja punontaa! Kolmen ensimmäisen kerran aikana perehdytään keramiikan perustekniikoihin (makkara-, levy- ja muottitekniikka), työvälineisiin ja viimeistelytapoihin. Osa keraamisista käyttö- tai koriste-esineistä suunnitellaan siten, että niitä voidaan viimeistellä punonnan keinoin. Reunustatko ruukkusi rottingilla vai punotko siihen näyttävän verkon? Teetkö sarjan samanhenkisiä astioita ja viimeistelet yhden esineen kauniilla kahvalla tai kannella? Punontaan voidaan hyödyntää erilaisia tekniikkaan soveltuvia materiaaleja.

Mänttä, Kirkonpellon monitoimitila, Tilkkutyöt ja kirjonta, palveluympäristöt, keskiviikko klo 18–21 alkaen viikolta 4
Opintojaksolla jatketaan tilkkutöiden perusteisiin syventymistä yhdistäen töihin kirjontaa oman kiinnostuksen mukaan. Tutustumme kirjontaperinteeseen ja kirjontaan nykyajan näkökulmasta. Tavoitteena on pohtia kirjontaa sukupolvia yhdistävänä tekniikkana. Opiskelija hahmottaa kahden tekniikan yhdistämisen rikkautta. Työt tulevat osaksi Autere-opiston kevätnäyttelyä Galleria Vikmannissa.

Orivesi, Taitokeskus Orivesi, Kudonta, palveluympäristöt, perjantai 17–20 ja lauantai 10–14.30, viikot 2, 4, 6, 11, 15. välissä vartin tauko, yht. 48ot
Opintojaksolla opiskellaan kankaankudontaa kangaspuilla ja sylikangaspuilla. Tutustumme kankaankudonnan perussidokseen palttinaan ja perusmateriaaleihin puuvillaan, pellavaan ja villaan kehitellen persoonallisia tuotteita nykyarjen näkökulmasta. Tavoitteena on löytää kiinnostavia, innostavia ja inspiroivia näkökulmia kankaankudontaan. Opiskelija kutoo maton ja toisen tekstiilin kangaspuissa taitokeskuksessa sekä yhden tekstiilin sylikangaspuilla. Opiskelija hahmottaa kudonnan tulevaisuuden mahdollisuuksia. Työt tulevat osaksi Näpsän kevätnäyttelyä Auvisen talossa.

Pirkkala, Nuolialan koulu, Remake furniture, Puutöitä ja kunnostusta, rakennetut- ja luonnonympäristöt, tiistai klo 17.15–20.15, alkaen viikolta 3
Tule kunnostamaan vanha puuhuonekalu tai rakenna uusi tarpeesi mukaan. Jaksolla panostetaan ekologisuuteen ja hyvinvointiin. Tavoitteena on oppia löytämään ja havainnoimaan ympäristön haasteita ja soveltamaan omassa työskentelyssä kiertotalouden periaatteita. Jaksolla valmistetaan uusi huonekalu käyttämällä jo olemassa olevaa materiaalia tai vaihtoehtoisesti kunnostamalla tai tuunaamalla vanhasta huonekalusta päivitetty versio. Nuolialan koulun puutyötilassa on mahdollista toteuttaa teknisesti vaativampiakin puutöitä.

Tampere, Epilä, Taitokeskus Epilä, Säilytin, palveluympäristöt, tiistai klo 17.15–19.30, alkaen viikolta 2
Säilytin myyntiin asiakaslähtöisyyden näkökulmasta. Jaksolla suunnitellaan ja toteutetaan oma tuoteperhe erilaisille käsityötarvikkeille. Tuote voi olla valmistettu tekstiilistä, keramiikasta tai vaikkapa puusta. Jaksolla opitaan tuotteen markkinointia, hinnoittelua ja suunnitellaan tuotteelle logo.

Tampere, Hervanta, Taitokeskus Hervanta, Nahan punonta ja kuviointi – nahka-asusteet ja sisustusesineet, Esine- ja tekstiiliympäristöt, joka toinen keskiviikko klo 10–14.45, alkaen viikolta 2. välissä vartin tauko, yht. 48ot.
Nahka on mielenkiintoinen luonnonmateriaali, jota pystyy työstämään punoen ja kuvioiden. Opintojaksolla tutustutaan erilaisiin nahkoihin ja niiden ominaisuuksiin. Jaksolla opitaan helppoja punontoja ja parkkinahan pinnan kuviointia ja pakottamista. Tuotteista valmistetaan asusteita tai koriste- ja käyttöesineitä kotiin.

Tampere, Hervanta, Taitokeskus Hervanta, Nahan punonta ja kuviointi – nahka-asusteet ja sisustusesineet, Esine- ja tekstiiliympäristöt, Perjantai 17–20 ja lauantai 10–14.30, viikot 3, 6, 11, 14, 17. välissä vartin tauko, yht. 48ot.
Nahka on mielenkiintoinen luonnonmateriaali, jota pystyy työstämään punoen ja kuvioiden. Opintojaksolla tutustutaan erilaisiin nahkoihin ja niiden ominaisuuksiin. Jaksolla opitaan helppoja punontoja ja parkkinahan pinnan kuviointia ja pakottamista. Tuotteista valmistetaan asusteita tai koriste- ja käyttöesineitä kotiin.

Tampere, Tammela, Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä, Keraaminen kuvanveisto, Palveluympäristöt, tiistai 17.15–20:15, alkaen viikolta 3.
Opintojaksolla syvennytään saven mahdollisuuksiin kuvanveiston näkökulmasta. Valitaan ryhmän kanssa yhdessä yhteinen teema näyttelylle ja toteutetaan jakson aikana näyttelyyn omia töitä ja mahdollisesti yhteisteos. Syvennytään saven käsinrakennustekniikoihin, kuten makkara-, levy- ja nipistelytekniikkaan ja valmistetaan näyttelyyn tulevat työt näitä tekniikoita hyödyntämällä. Töiden maksimikorkeus n. 30 cm. Näyttelyn ajankohta pyritään ajoittamaan loppukeväälle 2024 riippuen ryhmän toiveista.

Tampere, Tammela, Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä, Peruskaavat omilla mitoilla ja vaateompelu, pukeutuminen, torstai klo 17.15–20.15, alkaen viikolta 3.
Opintojaksolla opitaan piirtämään puvun eli yläosan vaatteen peruskaava omien mittojen mukaan. Opetellaan mittojen ottaminen, kaavojen piirtäminen, sovitusmallin ompelu ja peruskaavan kuosittelua mekoksi tai paidaksi.

Tampere, Tammela, Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä, Keraamiset ruukut, vadit ja maljakot, rakennetut- ja luonnonympäristöt, Perjantai 17–20 ja lauantai 10–14.30, viikot 4, 6, 11, 15 ja 18. välissä vartin tauko, yht. 48ot.
Tule rakentamaan kotiin, pihaan tai parvekkeelle ihania ruukkuja ja vateja! Vai haluatko sittenkin tehdä veistoksellisia maljakoita omaan sisustukseesi sopivaksi? Opintojaksolla rakennetaan esineitä lähinnä saven käsinrakennustekniikoilla, kuten makkara- sekä levytekniikalla. Harjoitellaan kostean savipinnan kuviointimahdollisuuksia ja tutustutaan engobien ja lasitteiden käyttöön.

Tampere, Tammela, Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä, Puunveistoa taltalla ja kirveellä, palveluympäristöt esine- ja tekstiiliympäristöt, Perjantai 17–20 ja lauantai 10–14.30, viikot 3, 7, 10, 12 ja 17 välissä vartin tauko, yht. 48ot.
Veistä oma teos. Opintojaksolla tutustutaan puunveistämisen perusteisiin ja perehdytään veistoperinteiseen matkalla pöllistä veistokseksi. Veistämisessä käytettävät erilaiset käsityövälineet ja tekniikat tulevat tutuiksi käytännön esimerkkien kautta. Opintojaksolla oppilas suunnittelee oman teoksensa käyttäen luovuutta, sekä oppii tarkastelemaan eri puulajien ominaisuuksia ja pitämään työkalut terässä. Lopuksi teosten pintaa voidaan sävyttää maalaamalla.

Tampere, Verkaranta, Käsityöntalo Verkaranta, Kehruun alkeet, esine- ja tekstiiliympäristöt, tiistai klo 17–20, alkaen viikolta 3.
Opintojaksolla tutustutaan kehräyksen perusteisiin ja perinteiseen villan käsittelyyn lampaasta langaksi. Tutuksi tulevat kehräämisen erilaiset työvälineet ja tekniikat. Opintojaksolla opitaan kehräämään villakuitua värttinällä ja rukilla, sekä analysoimaan itsetehdyn langan ominaisuuksia. Tunneilla on myös mahdollisuus värjätä joko kuituja tai valmiita lankoja. Jos sinun on mahdollista käyttää omaa rukkia koko opintojakson ajan, laita maininta ilmoittautumislomakkeen muuta huomioitavaa kenttään.

Tampere, Verkaranta, Käsityöntalo Verkaranta, Green Wardrobe – huolla, parsi ja paikkaa, palveluympäristöt, tiistai klo 17–20, alkaen viikolta 3.
Reikä rakkaassa villapaidassa, sukanpohjassa tai takissa ei ole syy siirtää vaatetta pois käytöstä. Opintojaksolla perehdytään vastuulliseen pukeutumiseen ja käsityön keinoin pidennetään vaatteiden käyttöikää huoltaen, korjaten, uudistaen ja varioiden. Jaksolla opitaan perinteisiä korjaustekniikoita, luovaa paikkausta ja parsintaa sekä jatketaan vaatteiden elinkaarta tuunaamalla.

Tampere, Verkaranta, Käsityöntalo Verkaranta, Kehruun jatko, esine- ja tekstiiliympäristöt, keskiviikko klo 17–20, alkaen viikolta 3.
Kehräyksen jatko opintojaksolla mennään syvemmälle kehräyksen maailmaan ja hiotaan jo aiemmin opittua perustaitoa pidemmälle. Opitaan tekemään erilaisia struktuuri- ja efektilankoja, käyttämään villaa sekä muita kehräyskuituja. Opintojaksolla opitaan myös, miten kehrätään tavoitteellisesti isompaa neuleprojektia varten. Tunneilla on myös mahdollisuus värjätä joko kuituja tai valmiita lankoja. Jos sinun on mahdollista käyttää omaa rukkia koko opintojakson ajan, laita maininta ilmoittautumislomakkeen muuta huomioitavaa kenttään.

Tampere, Verkaranta, Käsityöntalo Verkaranta, Kahden tekniikan perusteita yhdellä opintojaksolla – keramiikkaa ja punontaa! rakennetut- ja luonnonympäristöt, keskiviikko klo 17–20, alkaen viikolta 3.
Jakson aluksi perehdytään keramiikan perustekniikoihin (makkara-, levy- ja muottitekniikka), työvälineisiin ja viimeistelytapoihin. Osa keraamisista käyttö- tai koriste-esineistä suunnitellaan siten, että niitä voidaan viimeistellä punonnan keinoin. Reunustatko ruukkusi rottingilla vai punotko siihen näyttävästi narulla? Teetkö sarjan samanhenkisiä astioita ja viimeistelet yhden kauniilla kahvalla tai kannella? Punontaan voidaan hyödyntää erilaisia tekniikkaan soveltuvia materiaaleja.

Tampere, Verkaranta, Käsityöntalo Verkaranta, Neulo ja tuunaa neule, esine- ja tekstiiliympäristöt, torstai klo 17–20, alkaen viikolta 3.
Haaveissa uniikki neule tai halu tuunata vanhasta uutta? Vaatekaappi uusiksi, tällä opintojaksolla onnistuu molemmat! Jaksolla opitaan suunnittelemaan ja valmistamaan oma neule ja käyttämään erilaisia neuletyövälineitä. Toisena työnä yhdistetään uutta ja vanhaa, tuunataan joko uutta neuletta yhdistämällä siihen vanhaa tai tehdään rakkaaseen vaatteeseen uusi osa neulomalla.

Tampere, Verkaranta, Käsityöntalo Verkaranta, Kudontaa kangaspuilla, rakennetut- ja luonnonympäristöt, torstai klo 17–20, alkaen viikolta 3.
Opintojaksolla opitaan kutomaan kangasta kangaspuilla ja sylikangaspuilla. Opintojaksoon sisältyy myös itsenäistä työskentelyä yhteisten tuntien lisäksi. Jaksolla tutustutaan kankaankudonnan perussidokseen palttinaan ja perusmateriaaleihin puuvillaan, pellavaan ja villaan kehitellen persoonallisia tuotteita nykyarjen näkökulmasta. Opintojakson töinä kudotaan matto kangaspuissa sekä pellava- ja/tai villatekstiili sylikangaspuissa.