"Suomen Käsi- ja Taideteollisuusliitto Taito ry:n suojelijana minulla on ollut ilo ja etuoikeus saada toimia Taito-palkintoraadin puheenjohtajana.

Haluan lämpimästi kiittää tänään jo kuulemiammekin Taitoliiton toiminnanjohtajaa Marketta Luutosta, viestintävastaava Johanna Aydemiriä sekä liiton toimiston muuta henkilökuntaa erinomaisesta valmistelusta ja taustatyöstä, jonka ansiosta raadilla oli hyvät edellytykset tehdä valinta vuoden 2014 Taito-palkinnon saajaksi.

Haluan myös kiittää raadin muita jäseniä hyvähenkisestä, asiantuntevasta ja rakentavasta yhteistyöstä. Palkinnon saajan valitseminen oli meille harvinaisen haasteellinen ja vaikea tehtävä, koska kaikilla yhdellätoista ehdokkaalla oli upeat edellytykset valikoitua voittajaksi. Jos olisimme voittajan nimeämisen lisäksi jakaneet kunniamainintoja, niitä olisi aivan välttämättömästi pitänyt jakaa kaikille muille kymmenelle ehdokkaalle. Niin korkeatasoisia ehdotuksia alueelliset taitoyhdistykset olivat tänä vuonna tehneet palkinnon saajaksi.

Arvoisat kutsuvieraat,
Kuten Taito–palkinnon koko ehdokasvalikoima osoittaa, suomalaisen käsityö- ja muotoilukulttuurin tulevaisuus on valoisa. Se sisältää lukemattomia uusia mahdollisuuksia ja uutta kasvupotentiaalia. Kasvottoman kertakäyttökulttuurin rajat ovat jo näkyvissä. Yksilöllisten, kotimaisten ja ekologisesti kestävien tuotteiden kysyntä tulee kasvamaan. Itse tehtyä arvostetaan yhä enemmän.

Toivonkin, että alan taloudellisesti vaativasta toimintaympäristöstä huolimatta suomalaiset käsityöyrittäjät jatkavat ammatissaan. He tekevät työtä, jolla on koko Suomelle ja kulttuuriselle olemassaolollemme aivan olennainen merkitys.

Käsityö- ja muotoilukulttuuri on tulevaisuudessa luomassa uusia suomalaisia menestystarinoita. Tarinoita, joissa yhdistyvät suomalaisen käsityökulttuurin historialliset traditiot, sukupolvilta toisille siirtyvät ainutlaatuiset kädentaidot, modernin ajan vaatima mukautumis- ja uudistumiskyky sekä innovatiivisuus, uuden luomisen vimma ja intohimo.

Tätä samaa tekemisen paloa edustavat myös tämänvuotiset Taito-palkintoehdokkaat. Kuten esittelyssä äsken näimme, ehdokkaiden joukossa oli hyvin pieniä yhden hengen yrityksiä sekä toisaalta useita henkilöitä työllistäviä yrityksiä. Mukana oli kaksi soittimia valmistavaa yritystä ja yksi matkailutoimintaan liittyvä yritys sekä useampia pukeutumiseen tai kodin sisustukseen käyttötuotteita valmistavaa yritystä. Muotoilutyyli vaihteli perinteisestä moderniin ja kaiken kaikkiaan voidaan todeta ehdokasyritysten olevan hyvin edustava ja monipuolinen valikoima käsityö- ja muotoilualan yrityksiä. Oli upeaa saada tutustua näiden yritysten tuotteisiin ja toimintaan. Toivotamme kaikille ehdokkaina olleille yrityksille mitä parhainta onnea ja menestystä myös tulevaisuudessa.

Hyvät kutsuvieraat,
Vuoden 2014 Taito-palkinnon saa kemiöläinen suunnittelutoimisto, sisustus- ja paperituotteita suunnitteleva Polkka Jam.  Polkka Jam on kahden suunnittelijan, Kristiina Haapalaisen ja Sami Vähä-Ahon yritys, joka on toiminut vuodesta 2007.

Suunnittelijoiden yhteistyönä syntyy kuvituksia, joissa näkyy persoonallinen, luova ja raikas kädenjälki. Kuvituksia hyödynnetään painotekniikalla toteutetuissa sisustustekstiileissä ja paperituotteissa. Polkka Jamin tuotevalikoimaan kuuluu mm. postikortteja, julisteita, keittiöpyyhkeitä, tarjottimia ja seinäkalentereita.

Polkka Jamin tuotteet toteutetaan korkeat laatuvaatimukset täyttävissä kotimaisissa alihankkijayrityksissä. Yritys kokee lähituotannon tärkeäksi ja materiaalien sekä painovärien osalta valmistuksessa käytetään aina mahdollisimman luontoystävällisiä raaka-aineita. Pääraaka-aineina paperituotteissa on kierrätyskartonki ja tekstiileissä luomupuuvilla sekä pellava.)

***

Taito-palkintoraati arvosti Polkka Jamin tapaa edustaa uudenlaista käsityöläisyyttä ja verkostomaista toimintaa. Tuotteiden muotoilua pidimme onnistuneena ja hauskana, sanalla sanoen hurmaavana. Yritys huomioi toiminnassaan kestävän kehityksen, talous on terveellä pohjalla ja tavoitteena on kasvu. Polkka Jam toimii ja näkyy aktiivisesti ulospäin monien viestintäkanavien välityksellä, markkinointia tehdään asiakaslähtöisesti ja modernisti sosiaalisessa mediassa.

Polkka Jamin palkitsemisesityksen  ovat tehneet Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry sekä Åbolands Hantverk. Palkinnon lahjoittaa LähiTapiola."