Helmi Vuorelma Oy on perinteikäs lahtelainen yritys, jolla on 100-vuotinen historia käsi- ja taideteollisuusalalla. Yritys tunnetaan monen sukupolven ajalta värikkäiden kansallispukujen valmistajana ja suomalaisten kotien kaunistajana.

Suomen käsityön museo tarvitsee nyt muistoja herättelevään näyttelyyn apua, sillä museo ja Suomen kansallispukukeskus keräävät yhteistyössä Helmi Vuorelma Oy:n kanssa muistoja, jotka liittyvät yritykseen ja sen tuotteisiin. Materiaalia käytetään syksyllä avautuvan Vuorelma 100 –näyttelyn suunnitteluun.
Museo suosittelee muistellessa selaamaan valokuva-albumeja, sillä kodeissa otetuissa valokuvissa saattaa näkyä Vuorelman kansallispukuja tai tekstiilejä,
kuten kuultokudoksia, ryijyjä ja muita seinävaatteita tai pellavaliinoja.

Seuraavat kysymykset voivat auttaa muistojen kirjaamisessa ylös:

  • Minkälaisia muistoja sinulla liittyy Vuorelmaan ja sen tuotteisiin?
  • Ostettiinko ensimmäinen kansallispukusi Vuorelmalta? 
  • Onko sinulla Vuorelman valmistama ryijy tai muita sisustustekstiilejä?
  • Oletko kenties työskennellyt Vuorelmalla?
  • Oletko vieraillut Helmi Vuorelman liikkeessä?

Kerrothan museolle tarinasi! Voit lähettää sen postitse tai sähköpostitse. Vastaan otetaan myös valokuvia joko alkuperäisinä tai kopioitavaksi, sekä Vuorelman tuotteita.  Saatua materiaalia tallennetaan Suomen käsityön museon arkistoon ja kokoelmiin.
Museo kokoaa Vuorelma 100 – juhlanäyttelyn Jyväskylään 1.10.-5.12.2009
Syksyllä Jyväskylässä avautuva juhlanäyttely esittelee Orimattilassa syntyneen ja Lahdessa vaikuttaneen Helmi Vuorelman os. Kummilan elämäntyötä. Pääosassa on hänen vuonna 1909 perustamansa kotikutomoyrityksen vaiheet. Yrityksen tuotanto lähti liikkeelle kodin käyttötekstiileistä, mutta kansallispuvut otettiin tuotantoon jo 1910-luvulla. Vuosikymmenten kuluessa Vuorelma kasvoi Suomen suurimmaksi kansallispukujen valmistajaksi ja on sitä vielä tänäkin päivänä. Sisustus –ja taidetekstiilit ovat olleet yrityksen toinen vahva osaamisalue. Vuorelman tuotteiden väriskaala oli huomattavasti laajempi kuin muilla 1950-1960-luvuilla toimineilla kotiteollisuusyrityksillä. Vuorelman tuotevalikoiman kehittämisessä on ratkaiseva merkitys ollut yritykseen palkatuilla taiteilijoilla.Tänä päivänäkin Vuorelma toimii Lahdessa, jossa yrityksellä on myyntitilat. Vuorelma on vahvasti kotimainen yritys, jonka tuotteet valmistetaan pääsääntöisesti omassa kutomossa Kärkölän Järvelässä. Myynti tapahtuu postimyyntinä ja jälleenmyyjäverkoston kautta. Vuorelman laajat verkkosivut esittelevät kattavasti yrityksen tuotteita ja niitä voi ostaa myös verkkokaupasta. Vuorelmalla arvostetaan yrityksen perinteitä, mutta eletään nykypäivää.
Vuorelmaan liittyvät muistot voi lähettää Suomen käsityön museoon/ Suomen  kansallispukukeskukseen, joko sähköpostitse tai kirjeenä yhteystietojen kanssa. Kun haluatte lahjoittaa valokuvia tai Vuorelman tuotteita museoon ottakaa ensin yhteyttä museoon tai kansallispukukeskukseen. Muistoja ja yhteydenottoja otamme vastaan elokuun 2009 loppuun saakka.
Yhteydenotot koskien muistoja ja lahjoituksia:
Seija Hahl, amanuenssi
Suomen käsityön museo
Kilpisenkatu 12
40100 JYVÄSKYLÄ
014 – 626 840seija.hahl@jkl.fi Marja Liisa Väisänen, kansallispukuamanuenssi
Suomen kansallispukukeskus
Kilpisenkatu 12
40100 JYVÄSKYLÄ
014–626 842marja.liisa.vaisanen@jkl.fi