Taito Shop -myymäläketju täyttää 20 vuotta. Suurin suomalainen käsityöyrittäjien tuotteiden sisäänostaja ja myyjä on pysynyt mukana sisustus-, lahja- ja asustekaupassa kahdesta syystä: On vastattu kysyntään jatkuvasti uusituilla kotimaisilla pienteollisilla tuoteperheillä ja taas toisaalta sillä, että tuotevalikoimassa on säilynyt oma käsityömäinen, pienyrittäjyyttä tukeva tuotevalikoima. Omaleimaisuutta korostaa se, että vaikka kaikilla Taito Shop -myymälöillä on yhteinen visuaalinen ilme ja yhteisiä kampanjatuotteita, myymäläkohtaiset valikoimat vaihtelevat.

Anne Ossi– Ostamme vuosittain yli kahdella miljoonalla eurolla tuotteita alan kotimaisilta yrittäjiltä. Se on erittäin merkittävä määrä, kun asiaa katsoo pienyrittäjyyden ja kansantalouden näkökulmasta. Merkittävää on myös kaupan kulttuuriset arvot. Taito Shopien kauniit, hyvillä myymäläpaikoilla sijaitsevat myymälät ylläpitävät suomalaista kädentaitokulttuuria ja nostavat käsityöyrittäjyyden tunnettuutta, kertoo Taito Myymälät Oy:n johtaja Anne Ossi.

 

Taito Shop myymälöitä on tällä hetkellä 23 ympäri Suomen ja kasvua on odotettavissa lähivuosina.

– Kasvu tulee tapahtumaan lisääntyvien kivijalkamyymälöiden, mutta erityisesti myös verkkokaupan puolella. Uusittu Taito Shop -verkkokauppa on ollut menestys monellakin tapaa. Verkkokaupan kautta olemme mukana ihmisten arjessa silloinkin, kun myymälöiden ovet ovat kiinni ja toisaalta verkkokauppa tavoittaa ne kuluttajat, jotka eivät asu kivijalkamyymälöiden läheisyydessä, Ossi uskoo. –Vaikka verkkokauppa on meillä kasvavaa, kuitenkin valtaosa liikevaihdosta tehdään yhä perinteisessä kivijalkamyymälässä, Ossi muistuttaa.

Ensimmäiset suomalaista käsityötä myyvät Taito Shopit perustettiin Tampereelle, Mikkeliin, Vaasaan ja Jyväskylään vuonna 2000. Aiemmin itsenäiset taitoyhdistysten omistamat myymälät lähtivät hakemaan vahvempaa näkyvyyttä yhteisen myymälänimen ja brändin alta. Alusta lähtien oli selvää, että kiinnostusta juuri tämänkaltaiseen ketjumyymälään oli olemassa. Hyvin nopeasti ketju lähti kasvamaan nykyisiin mittasuhteisiinsa ja nyt lähes kaikki taitoyhdistysten ylläpitämät myymälät toimivat Taito Shop brändin alla.

Kissan kello koru Taito Shop 20 vEnsimmäisten Taito Shopeissa myytävien tuotteiden joukossa oli myös mikkeliläisen nuoren yrittäjän Pauliina Rundgrenin emali- ja puutuotteiden valikoima. Pauliinan jo 20 vuotta kestänyt ura on syntynyt ja kehittynyt osin Taito Shop -ketjun myötä.

– Varkauden Taito Shop oli ensimmäinen shopeista, joka kiinnostui tuotteistani. Totta kai sillä oli silloin suuri merkitys minulle. Vaikka kauppa on muuttunut monin tavoin viime vuosina, Taito Shop on yhä hyvin merkittävä jälleenmyyjä sekä yhteistyökumppani yritykselleni, Pauliina Rundgren kertoo.

Yhteistyöstä kertoo muun muassa Taito Shop -ketjun tuleva juhlavuoden korusarja, jonka Pauliina Rundgren on suunnitellut ja valmistanut. Korusarjaan kuuluvat Kissankello, Niittyleinikki ja Orvokki riipukset ja korvakorut.

Taito Shop -myymälöitä ylläpitävät alueelliset taitoyhdistykset. Myymälätoiminnan historia yltää kuitenkin noin 100 vuoden taakse, jolloin silloiset kotiteollisuusyhdistykset perustivat kotiteollisuuskauppoja välittämään maaseudulla valmistettuja kotiteollisuustuotteita ja materiaaleja. Taitoliitto ja alueelliset taitoyhdistykset muodostavat valtakunnallisen Taitojärjestön. Taitojärjestön slogan on Onni elää käsityössä. Sloganilla halutaan muistuttaa, millainen merkitys käsityöllä on monen ihmisen arjessa ja miten käsityönä valmistetut tuotteet ovat erityisiä. Taitojärjestö on aktiivinen käsityöpalveluiden tuottaja ja kehittäjä, joka edistää käsityökulttuuria taitona ja elinkeinona. Koko maassa toimivan Taitojärjestön verkostoon kuuluu 17 taitoyhdistystä ja niiden yli sata kiinteää toimipaikkaa. 

Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt Taito Shoppeja hallinnoivalle Taito Myymälät Oy:lle Yhteiskunnallinen yritys -tunnuksen käyttöoikeuden.

Lisätiedot:

Anne Ossi, Taito Myymälät Oy / 0440 162 210 / anne.ossi@kenkavero.fi

Taito Shop myymälät löydät täältä:

HELSINKI
Taito Shop Helsinki, Eteläesplanadi 4, 00130 Helsinki, www.taitoetelasuomi.fi

HYVINKÄÄ
Taito Shop Hyvinkää, Rautatienkatu 11, Hyvinkää, www.taitoetalasuomi.fi

JOENSUU
Taito Shop Joensuu, Koskikatu 1, 80100 Joensuu, www.taitopohjoiskarjala.fi, www.taitokortteli.fi

JOUTSA
Taito Shop Joutsa, Jousitie 38, 19650 Joutsa, www.taitokeskisuomi.fi

JYVÄSKYLÄ
Taito Shop Jyväskylä, Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä, www.taitokeskisuomi.fi

KOKKOLA
Taito Shop Kokkola, Mannerheiminaukio 3, 67100 Kokkola, www.taitokeskipohjanmaa.fi

KOUVOLA
Taito Shop Kouvola, Kouvolankatu 15, 45100 Kouvola, www.taitokymenlaakso.fi

KUOPIO
Taito Shop Kuopio, Haapaniemenkatu 28, Kuopio, www.taitoitasuomi.fi

LAPPEENRANTA
Taito Shop Lappeenranta, Tasihinin talo, Kauppakatu 25, 53100 Lappeenranta, www.taitoetelasuomi.fi

MIKKELI
Taito Shop Kenkävero, Pursialankatu 6, 50100 Mikkeli, www.kenkavero.fi
Taito Shop Mikkeli, Kauppakeskus Akseli, Hallituskatu 7-9, 50100 Mikkeli, www.taitoitasuomi.fi

MÄNTTÄ
Taito Shop Mänttä, Itätorikatu 4, 35800 Mänttä, www.taitopirkanmaa.fi

OULU
Taito Shop Oulu, Rautatienkatu 11 B, 90100 Oulu, www.taitopohjoispohjanmaa.fi

PIEKSÄMÄKI
Taito Shop Pieksämäki, Keskuskatu 16 B, 76100 Pieksämäki, www.taitoitasuomi.fi

PORI
Taito Shop Pori, Itäpuisto 13, 28100 Pori, www.taitosatakunta.fi

ROVANIEMI
Taito Shop Rovaniemi, Pohjolankatu 4, 96100 Rovaniemi, www.taitolappi.fi

SAARIJÄRVI
Taito Shop Saarijärvi, Paavontie 4, 43100 Saarijärvi, www.taitokeskisuomi.fi

SAVONLINNA
Taito Shop Savonlinna, Puistokatu 7, 57100 Savonlinna, www.taitoitasuomi.fi

SEINÄJOKI
Taito Shop Rustoopuori, Sahalankatu 3, 60100 Seinäjoki, www.taitoep.net

TAMPERE
Taito Shop Tampere, Hatanpään valtatie 4, 33100 Tampere, www.taitopirkanmaa.fi

TURKU
Taito Shop Turku, Brinkkalan talo, Vanha Suurtori 3, Turku, www.taitovarsinaissuomi.fi

VAASA
Taito Shop Loftet, Raastuvankatu 28, 65100 Vaasa, www.loftet.fi

VARKAUS
Taito Shop Varkaus, Kauppakatu 17, 78200 Varkaus, www.taitoitasuomi.fi