Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry:n ja Åbolands hantverk rf:n Tarinamatto-hanke on valittu kulttuuripääkaupunkiohjelman hankkeeksi.
Suomalainen matto on IN!

Kynnysmatto, mummolan matto, tuvan matto, räsymatto, lentävä matto… Tarinamatot-hankkeen tavoitteena on nostaa suomalaisen maton arvostusta ja imagoa.  

Tavoitteeseen pyritään herättämällä keskustelua, keräämällä mattoihin liittyviä tarinoita, opastamalla matonkutomisen saloihin, suunnittelemalla uusia mattoja, järjestämällämattoihin liittyviä tempauksia ja yhteisöllisiä tapahtumia. Matto näkyy, tuntuu, kuuluu ja tulee tutuksi – yllättävissäkin paikoissa ja tilanteissa.

Tarinat ja matot

Tarinat ja niihin liittyvät matot ovat hankkeen ydintä. Meistä jokaisella on mattoihinliittyviä muistoja. Ne voivat olla häivähdyksenomaisia tai hyvinkin voimakkaita, iloisia,surullisia, arkipäiväisiä, omakohtaisia, toisilta kuultuja, henkilöön, paikkaan, aikaan taitunnelmaan liittyviä. Kaikista näistä ja monista muista me hankelaiset olemme kiinnostuneita.
 
Olemme kiinnostuneita myös tarinoihin liittyvistä matoista. Sen vuoksi toivomme
voivamme hankkeen aikana dokumentoida mahdollisimman monta tarinamattoa.

Tarinoiden ja tarinamattojen keruu alkaa nyt

Tarinankeruulomakkeita on jo nyt saatavana Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry:n ja Åbolands hantverk rf:n toimipisteistä. Uusia lomakkeiden nouto- ja palautuspisteitä tulee jatkossa lisää ja niistä tiedotetaan erikseen. Lomake löytyy myös nettisivuilta www.taitovarsinaissuomi.fi ja www.gullkrona.fi. Sivuille kerätään tietoa hankkeesta ja sitä päivitetään koko ajan kunnes Tarinamatot-hankkeen omat sivut avautuvat. Avaa Tarinan keruulomake.Tammikuussa kaikissa käsityökeskuksissa on esillä paikkakunnalta kerättyjä mattoja ja niiden tarinoita. Samaan aikaan aloitetaan myös tarinan keruuillat.

Uudet tarinamatot

Uusia tarinamattoja syntyy eri tekniikoilla hankkeen koulutusosion ja mattorenessanssin aikana. Koulutukset alkavat alkuvuodesta 2010.  
Uutta näkemystä mattoihin tuovat Turun ammattikorkeakoulun, Salon seudun
ammattiopiston, Loimaan ammatti- ja aikuisopiston sekä Yrkeshögskolan Novian
opiskelijat, jotka suunnittelevat ja toteuttavat moderneja mattoja.

Mitä muuta?

Matonkuteiden leikkuuta pienissä ja suurissa ryhmissä. Näyttelyitä ammattilaisille ja harrastajille. Pohjoismainen mattosymposium. Kilpailuja. Yllättäviä esilletuloja.

Lisätiedot
Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry     Åbolands hantverk rf
Anne Paloheimo, p. 040 554 6188     Eliisa Riikonen, p. 0400 696 607
anne.paloheimo@taitovarsinaissuomi.fi     eliisa.riikonen@gullkrona.fi

Hanketta rahoittavat Turku 2011 -säätiö sekä Svenska Kulturfonden.