Taito-palkinnot

Taitoliitto jakaa käsityöalan tunnustuspalkintoina joka toinen vuosi käsityöyrittäjille suunnatun Taito-palkinnon ja joka toinen vuosi nuorelle taitajalle suunnatun Taito Junior-palkinnon. Palkinnot lahjoittaa LähiTapiola.

 

Taito-palkinto mainos 2020

Taito-palkinto 2020 haettavissa 29.2.2020 asti

Taitoliiton jakama Taito-palkinto on merkittävin suomalaisen käsityöyrittäjyyden tunnustuspalkinto  ja se jaetaan joka toinen vuosi. Palkintosumma on 6000 euroa ja sen lahjoittaa LähiTapiola.

Taito-palkinnon tavoitteena on nostaa julkisuuteen suomalaisia käsityöalalla toimivia menestyviä käsityöyrittäjiä/yrityksiä/yhteisöjä tai tukea uusia, luovia toiminta- ja liiketoimintamalleja. Valinnassa kiinnitetään huomiota yrityksen toimintatapaan, tuotteiden omaleimaisuuteen ja laatuun sekä yrityksen kehitysmahdollisuuksiin. Tuotteiden tulee edustaa korkeatasoista käsityötaitoa ja muotoilua ja niillä tulee olla perusteltu käyttötarkoitus. Palkittavilta edellytetään eettistä ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaista toimintaa. Tarkoituksena on kannustaa ja tuoda esiin hyviä esimerkkejä, jotka vahvistavat laatukäsitystä ja luovat uskoa käsityöyrittämisen menestymisen mahdollisuuksiin koko Suomessa.

Esityksen Taito-palkinnosta voi tehdä joko yritys itse tai muu toimija voi ehdottaa yritystä tai yhteisöä palkinnon saajaksi. Palkitsemisesitys vuodelle 2020 tehdään sähköisellä lomakkeella taito.fi sivuilla 29.2.2020 mennessä.

Palkitsemisperusteina ovat hyvän käsityöyrityksen kriteerit. Kriteereissä kiinnitetään huomiota yrityksen toimintatapaan, tuotteiden omaleimaisuuteen, innovatiivisuuteen, luoviin toimintamalleihin ja laatuun sekä yrityksen toimintaedellytyksiin ja kehitysmahdollisuuksiin. Palkittavilta edellytetään eettistä ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaista toimintaa. Tuotteiden tulee edustaa korkeatasoista käsityötaitoa / muotoilua ja niillä tulee olla perusteltu käyttötarkoitus.

Taito-palkinto julkistetaan huhtikuussa 2020 Taidon ja käsityön viikolla (vko 16). Valinnan tekee palkintoraati, jonka puheenjohtajana toimii Rouva Jenni Haukio.

Taito-palkintoraati
- Rouva Jenni Haukio, raadin puheenjohtaja
- Taitoliiton hallituksen puheenjohtaja Tuulia Kaskinen, Demos Helsinki
- yritysvastuupäällikkö Elina Kuusela, Lähi Tapiola
- muotoilija, yrittäjä Kirsi Pasanen, Muoto 2
- muotoilija, yrittäjä Mikko Kentta, Muoto 2
- toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen, Taitoliitto
- raadin sihteeri Johanna Aydemir, Taitoliitto

Junior Taito-palkinto 2019 tamperelaiselle kässätubettaja Kaisa Ojaniemelle

Taitoliitto ja LähiTapiola jakoivat toisen kerran nuorille taitajille suunnatun kädentaitojen palkinnon. Palkintosumma on 1000 euroa ja sen lahjoittaa LähiTapiola. Palkintoon pyydettiin esityksiä yleisöltä, ehdotettavan nuoren tuli olla 12–25-vuotias. Ehdotuksia tuli yhteensä 37 ja kaikki olivat esitysten mukaan hyvin innostuneita käsityöstä ja harrastus oli osalla jo johtanut koulutukseen ja ammattiinkin. Monella harrastus oli alkanut jo hyvin nuorena ja omatoimisen harrastuksen lisäksi moni oli osallistunut myös käsityökoulutoimintaan ja saanut taiteen perusopetusta.

Junior Taito-palkinnon saajaksi valittiin tamperelainen 20-vuotias Kaisa Ojaniemi.
Kaisa jakaa aktiivisesti käsityötaitoaan Instagramissa ja ohjevideoilla Youtubessa ja innostaa näin myös muita nuoria käsityön pariin. Hän on hyvä esimerkki siitä, että käsityöt ja omien vaatteiden tekeminen on mahdollista kenelle vaan eikä tarvitse heti olla supertaitaja, vaan videoiden kautta oppiminen innostaa kokeilemaan.
Lue lisää:
https://www.taito.fi/junior-taito-palkinto2019

 

 


 

Vuoden 2018 Taito-palkinto: PIHKA Collection

Taito-palkinto on merkittävin suomalaisen käsityöyrittäjyyden tunnustuspalkinto ja se jaetaan joka toinen vuosi.
Palkinto jaettiin 2018 kahdeksannen kerran. Palkinnon suuruus on 6000 euroa ja sen lahjoittaa LähiTapiola. Palkintoesityksen tekeminen on mahdollista kenelle tahansa ja palkinnon saajaksi esitettiin 23 erilaista käsityöalan yritystä ja toimijaa eri puolilta Suomea. Mukana oli erilaisia yrityksiä, hyvin pieniä yhden hengen yrityksiä ja useita henkilöitä työllistäviä yrityksiä. Voittajan valitsi Taitoliiton nimeämä palkintoraati.

PIHKA Collection on vuonna 2013 perustettu kolmen rohkean nuoren naisen yritys, joka suunnittelee ja valmistaa kotimaisia designtuotteita nahasta. Päämyyntiartikkelina ovat vahvalla käsityötaidolla valmistetut kengät ja laukut, sekä niiden ympärille kehitetty kurssitoiminta. Elämyksellisillä nahkatyökursseilla asiakkaat pääsevät valmistamaan itselleen valikoituja tuotteita omilla mitoillaan ja valitsemillaan väreillä. Palkintoraati piti erityisen merkittävänä sitä, että yritystoimintaan on tuotu lisäulottuvuus kurssitoiminnalla ja näin PIHKA Collection myös jakaa käsityötaitoa eteenpäin.

Tampereen Kehräsaaressa toimivan PIHKA Collectionin tuotteet ovat pohjoismaisen designin tapaan tyylillisesti selkeälinjaisia, oivaltavia ja laadussaan tinkimättömiä. Kotimainen suunnittelu ja valmistus ovat merkittävä osa tuotteisiin sisältyvää arvopohjaa. Apuna tuotannossa on huolella valittuja pirkanmaalaisia alihankkijoita. Yrityksen asiakasryhmä koostuu tiedostavista kuluttajista, jotka arvostavat kädentaitoja, läpinäkyviä tuotantoketjuja, yksilöllisyyttä, kohtaavaa asiakaspalvelua, sekä tuotteiden pitkää elinkaarta ja huollettavuutta.

Suutarikisälli ja artesaani Maisa Salonen vastaa pääasiassa tuotteiden valmistuksesta. Artesaani ja jalkinemuotoilijaksi valmistuva Roosa Mattsson puolestaan keskittyy erityisesti tuotekehitykseen ja kurssitoiminnan kehittämiseen. Sekä artesaanin että ekonomin tutkinnot suorittanut Sofia Salmi hallitsee etenkin yhteistyöverkostojen ja viestinnän kehittämisen.

– Suunnittelemme tuotteet pitkäikäisiksi, jopa käyttäjänsä koko elämän mittaisiksi matkakumppaneiksi. Lähituotanto, ekologiset materiaalit ja kestävän kehityksen mukainen toiminta ovat yrityksemme toiminnassa keskeisiä ohjenuoria. Olemme valinneet päävalmistusraaka-aineeksi nahan, joka on ominaisuuksiltaan kulutusta kestävää ja helppohoitoista. Laadukas raaka-aine pidentää huolella valmistetun tuotteen elinikää.

– Visiomme mukaan olemme hyvää vauhtia matkalla kansainväliseksi toimijaksi. Vahva brändimme on niin koti- kuin vientimarkkinoillakin yksi vetovoimatekijöistämme. Myös markkinoiden ja trendien seuraaminen kuuluu toimintatapaamme. Yksi omistajayrittäjistämme kuuluukin Suomen edustajistoon kansainvälisessä Intercolor väri- ja trendiennuste palvelussa, kertovat PIHKA Collection yrittäjät Maisa, Roosa ja Sofia.

https://www.pihkacollection.fi/

Taito-palkinto raati 2018

 • Heikki Jylhä-Vuorio, muotoilija, Taitoliiton hallituksen puheenjohtaja, raadin pj
 • Arto Heinonen, johtaja, LähiTapiola
 • Minna Hyytiäinen, muotoilija, Taitoliiton toiminnanjohtaja
 • Marianne Huotari, muotoilija, STUDIOsmoo 
 • Harri Koskinen, muotoilija, Teollisuuden Ystävät Oy

 

 

 

Taito-palkinnon saajat

 • 2016 Lasisisirkus
  kunniamaininnat:
  Kirjosilta ja Suomen käsityöyrittäjät
 • 2014 Polkka Jam
 • 2012 Huopaliike Lahtinen
 • 2010 Noolan Oy
 • 2008 Seppämestari Jouko Nieminen
 • 2006 Studio Halonen
 • 2004 Anneli Keinonen

Kaksi kunniamainintaa

Vuoden 2018 Taito-palkinnon lisäksi LähiTapiola lahjoitti kaksi 2000 euron arvoista kunniamainintapalkintoa, jotka palkintoraati päätti antaa seuraaville yrityksille:

Muoto2

Muoto2 on valmistanut laadukkaita sisustustuotteita Lahdessa vuodesta 2010.  Kahden muotoilijan, Kirsi Pasasen ja Mikko Kentan perustama yritys oli ensimmäinen suunnittelutoimisto, jolla oma tuotanto on ollut mukana alusta asti. Tärkeimmät tuotteet ovat yksilölliset, omalla tehtaalla valmistetut puutuotteet niin koteihin kuin julkisiin tiloihinkin. Yritys tekee mittatilauskalusteita ja pienesineitä tinkimättömällä laadulla. Tuotteet ovat omaleimaisia, edustavat selkää ja modernia skandinaavista muotoilua ja niissä on jotain uutta sekä viitteitä myös perinteiseen.

http://www.muoto2.fi/

Tmi Soja Murto

Soja Murto on työskennellyt usean vuoden ajan aktiivisesti suomalaisen kansallispukuperinteen puolesta ja on tehnyt kansallispuvun helpommin lähestyttäväksi. Hänellä on vahva kansanomaisten työtapojen osaaminen, joka ulottuu kankaiden ja nauhojen kudonnasta erilaisiin kirjontoihin ja ompeluun. Soja Murto on laittanut alulle suuren suosion saavuttaneet kansallispukujen tuuletuspiknikit, perustanut Facebookin Kansallispuku-ryhmän ja yhdistänyt ja yllyttänyt ahkerasti harrastajia ja ammattilaisia toimimaan kansallispuvun näkyvyyden eteen. Hän on myös tuonut markkinoille kansallispukukankaista ideoituja paino- ja trikookankaita ja näin halunnut lisätä kansallispukuperinteen näkymistä suomalaisten arkipukeutumisessakin.

http://www.kansallispuku.com


Taito Junior -palkinto

2017 – Mikael Peltoketo

Taitoliitto ja LähiTapiola ovat perustaneet uuden nuorille taitajille suunnatun kädentaitojen palkinnon, joka jaettiin ensimmäisen kerran 11.4.2017. Palkintosumma on 1000 euroa ja sen lahjoittaa LähiTapiola. Palkintoon pyydettiin esityksiä yleisöltä, ehdottavan nuoren tuli olla 12–25-vuotias. Ehdotuksia tuli yhteensä 40 ja kaikki olivat esitysten mukaan hyvin innostuneita käsityöstä ja harrastus oli osalla jo johtanut koulutukseen ja ammattiinkin. Monella harrastus oli alkanut jo hyvin nuorena ja omatoimisen harrastuksen lisäksi moni oli osallistunut myös käsityökoulutoimintaan ja saanut taiteen perusopetusta.

Ensimmäisen Taito Junior -palkinnon saajaksi on valittu nurmolainen 16-vuotias Mikael Peltoketo. Mikaelin erityisosaamista on puukkojen valmistus ja hän kertoo aloittaneensa puukkojen tekemisen koulussa 7. luokalla. Mikael on pitänyt yllä perinteistä, taitoa vaativaa puusepän käsityötä omassa tekemisessään. Hän kertoo, että esikuvina ovat olleet käsistään taitavat isovanhemmat.

– Käsityöt antavat minulle tuotteliaan viihdykkeen ja mahtavaa vastapainoa koulutyölle. Siinä saa toteuttaa itseään ja työn valmistuessa voi kokea onnistumista. Kun projekti kestää kauan se on suorastaan legendaarinen tunne, kun lopulta näkee valmiin lopputuloksen, jonka eteen on tehnyt pitkään töitä, Mikael kertoo.

Lukion ensimmäistä luokkaa käyvä Mikael on puukkojen kahvoissa yhdistänyt taidokkaasti eri puulajeja ja myös korjannut muutamia vanhoja kirveitä tehden niihin uudet varret ja kunnostanut vanhat ruosteiset terät. Työvälineitä löytyy hyvin kotoa mutta Mikael käy myös kansalaisopiston puutyöpiirissä tekemässä puukkoja. Mikael toivoo, että käsityö on jatkossakin hänelle leppoinen harrastus, jossa voi kokea onnistumista ja nähdä omien käsien jälkeä. Hän on käynyt myös Näppi-käsityökoulua 6 vuotta ja suorittanut taiteen perusopetuksen perusopinnot.

– Yleisesti nuorten kertomuksissa käsityön merkityksestä nousi voimakkaasti esille käsityön tärkeys nuorten hyvinvoinnille, moni ehdokkaista kertoi, että käsityö antaa mahdollisuuden onnistua ja ilmaista itseään, kertoo Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen. Ilahduttavaa oli myös huomata, että nuorten käsityöharrastus ei ole sidottu sukupuoleen, merkittävä osa esityksistä koski poikia. Käsityö toimii niin nuorilla kuin vanhemmillakin myös sosiaalisen yhteisön lujittajana, useita esityksiä tuli myös yhdessä toimivilta ryhmiltä.

LähiTapiola ja Taitoliitto jakavat toukokuussa myös stipendejä taitoyhdistysten käsityökoululaisille. LähiTapiola lahjoittaa 50 euron arvoiset stipendit kullekin käsityökoululle ja toisen saman suuruisen stipendin lahjoittaa Käsi- ja taideteollisuuden edistämissäätiö. Kukin koulu jakaa kaksi stipendiä taiteen perusopetuksessa ansioituneille käsityökoululaisille.

 Taito Junior -palkinto jaetaan seuraavan kerran 2019.