Valtion muotoilutoimikunnan palkintoperustelut:

Muotoilun valtionpalkinnon 2010 saa Com-pa-ny eli suunnittelijoiden Aamu Song (s. 1974) ja Johan Olin (s. 1974) kahden hengen muotoilutiimi. Com-pa-ny on toiminut vuodesta 2000 laaja-alaisesti muotoilun ja taiteen kentällä suunnitellen tuoreella näkemyksellä, hauskasti ja leikkisästi vaatteita, kenkiä ja erilaisia käyttöesineitä, mutta myös tiloja, katukalusteita ja sisustuksia.

Com-pa-ny tuottaa omaa mallistoa nimeltä ’Suomen salat’. Projektin tuotteet ja grafiikat ovat syntyneet yhteistyönä Songin ja Olinin eri puolilta Suomea löytämien perinnetuotteiden valmistajien kanssa. Com-pa-nyn lähestymistapana on luoda uusia, oivaltavia design-tuotteita nojaten kunkin perinnetuotevalmistajan ominaislaatuiseen osaamiseen ja tuotteiden henkeen. Tuotteet palaavat tekniikan ja materiaalin välityksellä perinteeseen auttaen säilyttämään katoavaa käsityötaitoa. Samalla ne onnistuvat yllättämään ja kutsuvat näkemään uudella tavalla. Songin ja Olinin suunnittelemat käyttöesineet pyrkivät tekemään elämästä paitsi helpompaa myös hauskempaa ja onnellisempaa.

’Suomen salat’ -projektille myönnettiin Suomalaisen työn liiton Avainlippu-diplomi vuonna 2007. Sen jälkeen kokoelmaa on tehty tunnetuksi lukuisten näyttelyiden kautta eri puolilla maailmaa. Vuonna 2008 se sai kunniamaininnan Milanon huonekalumessuilla ja 2009 kokoelmalle myönnettiin Worldchanging Attention Grant.

Suunnittelemissaan tuotteissa Song ja Olin ovat tavoittaneet osan suomalaisen esinekulttuurin syvintä olemusta. He ovat kyenneet funktionaalisen ja kauniin muotoilunäkökulmansa kautta kehittämään perinnetuoteyritysten tuoteperheitä tuoden yritysten osaamisen ytimen esiin ja kiteyttäen sen uusiksi universaaleiksi tuotteiksi ja tuotteita tukeviksi graafisiksi ympäristöiksi. Toimintansa kautta Com-pa-ny on onnistunut saattamaan arvokkaita osia suomalaisen käsityön ja pientuotevalmistuksen kulttuuriperimästä uudelle vuosituhannelle.
Lisätiedot Opetus- ja kulttuuriministeriö http://www.minedu.fi/OPM/Tiedotteet/2010/10/muotoilun_ja_rakennustaiteen_valtionpalkinnot.html?lang=fi Lisätiedot Com-pa-ny http://www.com-pa-ny.com/