Taito Ylä-Savo ry

Taito Ylä-Savo ry perustettiin vuonna 1973, ja se oli alkuperäiseltä nimeltään Ylä-Savon kotiteollisuusyhdistys.

tuftattu logokyltti seinällä

Perustaminen
Yhdistyksen alullepanijat olivat Kunnallisneuvos Taito Rönkkö ja rehtori Kauko Härkönen, jotka kutsuivat ihmisiä koolle ”keskustelemaan ja mahdollisesti päättämään Ylä-Savon Kotiteollisuusyhdistyksen perustamisesta”. Keskustelutilaisuus Ylä-Savon Ammattikoululla tuotti tulosta, ja yhdistys rekisteröitiin vuonna 1973.
Iisalmessa jo vuodesta 1966 toiminut kotiteollisuusneuvonta-asema ja Varpaisjärven neuvonta-asema eriytettiin Kuopion seudun Kotiteollisuusyhdistyksen toiminnasta vasta perustetulle Ylä-Savon alueyhdistykselle. Neuvonta-asemalla työskennellyt kudonnanopettaja Elvi Moilanen ja kotiteollisuusyhdistyksen Iisalmen neuvonta-aseman naistoimikunnan puheenjohtaja Lyyli Keränen sekä johtokunta saivat jatkaa työtään paikallisen kotiteollisuuden edistämiseksi. Perustetun yhdistyksen ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Marja-Liisa Sarvela.

Toiminnot
Taito Ylä-Savo ry on toiminut kahdeksan kunnan alueella: Iisalmi, Keitele, Kiuruvesi, Lapinlahti, Pielavesi, Rautavaara, Sonkajärvi ja Vieremä. Nykyisin toimivia Taitokeskuksia löytyy vielä Iisalmesta, Lapinlahdelta ja Kiuruvedeltä. Taitokeskuksissa on aina kutomon lisäksi käsityötarvikemyymälä ja kurssitilat.
Toiminnan periaatteena alusta lähtien on ollut yläsavolaisen käsityöyrittäjyyden tukeminen ja kehittäminen. Yhdistys järjestää näyttelyitä ja kursseja, ja se on ollut mukana monenlaisissa tuotekehittelyhankkeissa.
Yhdistyksen tuotekehittelyhankkeen myötä on syntynyt AnnaQ, Taito Ylä-Savon oma erillinen yritys.
Käsityökoulutoiminta aloitettiin 1990 ja kokeilutoiminta jo vuotta aiemmin, ja se jatkuu edelleen virkeänä. Käsityökoulujen välityksellä yhdistys on tehnyt yhteistyötä myös alueen kuvataidekoulujen sekä arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulun kanssa.

Taito Ylä-Savo nyt
Vuonna 2023 yhdistys täytti 50 vuotta. Sen varsinainen toiminta pohjautuu edelleen pitkälti vuonna 1971 laadittuihin ohjesääntöihin: ”henkilökohtaista neuvontaa, kurssien, luentojen, näyte- ja havaintoesitysten järjestämistä, yhteistyötä muiden järjestöjen ja oppilaitosten kanssa, tilaustöiden valmistusta sekä mallien, lankojen ja tarvikkeiden välitystä”.
Taito Ylä-Savon kolmessa taitokeskuksessa sukkula lentää edelleen. Vuodet ovat vierineet, neuvojat ja asiakkaat vaihtuneet, käsityötekniikat ja -välineet kehittyneet, mutta yhdistyksen alkuvuosien käsityöperinteet kulkevat muistissamme ja näkyvät teoissamme joka päivä.

Lähde: https://craftstories.fi/project/taito-yla-savo/

YHDISTYKSEN HALLITUS 2024

Riitta Winberg, puheenjohtaja (Lapinlahti)

Mervi Kananen-Kärkkäinen, varapuheenjohtaja (Kiuruvesi)

Taina Karvonen, jäsen (Iisalmi)

Sirpa Rissanen, jäsen (Lapinlahti)

Tuulikki Kääriäinen, jäsen (Lapinlahti)