Taito Shop Jyväskylän historiaa

Taito Keski-Suomi ry perustettiin vuonna 1913. Yhdistyksen toiminnan muodot ovat vaihdelleet ja kehittyneet vuosien saatossa. Nykyistä toimintaamme ohjaavia arvoja ovat luovuus, taito, rohkeus, yrittäjyys ja vastuullisuus.

Taito Shop Jyväskylä sijaitsee Kauppakadulla aivan Jyväskylän keskustassa Käsityön museon vieressä.

Taito Shop Jyväskylän tarina

Vuonna 1906 arkkitehti Yrjö Blomstedt perusti Jyväskylään Keski-Suomen Kotiteos -aitan, jota voidaan pitää kotiteollisuuskaupan edeltäjänä. Liike toimi 10 vuotta Jyväskylässä. Maanviljelysseura perusti vuonna1913 Keski-Suomen Kotiteollisuusyhdistyksen.

Kotiteollisuusyhdistys palkkasi neuvojia, ylläpiti käsityökouluja, järjesti näyttelyitä ja edisti kotiteollisuuden menekkiä. Yhdistyksellä ei ollut omaa myymälää vaan tuotteita myytiin Jyväskylän torilla. Vuonna 1922 korostettiin kotiteollisuuden liiketaloudellista puolta ja yhdistys perusti Keski-Suomen kotiteollisuuskaupan. Myyntiartikkeleina olivat sukset, veneet, tuohiteokset, pöytäliinat ja raanut sekä hyötyesineet kuten saavit, pytyt, tiinut, lusikat, kipot, päre- ja juurikorit sekä kontit.

Paljon on vuosia kulunut, mutta edelleen on Kauppakadulla kauppa, jossa myydään sekä hyötyesineitä että tuotteita kotiin ja lahjaksi. Tavaravalikoima on vuosien varrella muuttunut mutta edelleen tekijät ovat pieniä käsityöläisiä, ja yhdistyksen tarkoituksena on edistää kotiteollisuuden menekkiä.