Raision vuoden kulttuuripalkinto Tuija Vuoriselle!

  Raision taitokeskuksen vastaava neuvoja Tuija Vuorinen on saanut Raision kaupungin myöntämän vuoden 2023 kulttuuripalkinnon.

  Palkinto myönnettiin vuosikymmeniä jatkuneesta ansiokkaasta työstä käsityökulttuurin puolestapuhujana. Palkintoesityksen takana oli seitsemän eri raisiolaista tahoa ja päätöksen palkinnosta teki Raision vapaa-aikalautakunta.

  Vuorinen tosiaan on kovan luokan käsityöammattilainen. Työ raisiolaisen kulttuurin ja Raision taitokeskuksen kehittäjänä ja ylläpitäjänä alkoi liki neljäkymmentä vuotta sitten.

  ”Tulin taitokeskukseen kesätöihin vuonna 1987 ja sille tielle jäin. Silloinen taitokeskus sijaitsi Friisilän Kylä-Klemelän talossa ja taitokeskuksen nimi oli neuvonta-asema” Vuorinen muistelee ja jatkaa nauraen:

  ”Koska olimme neuvonta-asema, se tarkoitti, että monenlaista neuvoa sai olla antamassa. Ehkä mieleenpainuvin oli asiakkaan kysymys, mitä tehdä kun leikkuupuimurin lukkoperä jumittaa”

  Vuodet ovat muuttuneet, mutta käsityövillitykset ovat seuranneet toisiaan. Ne näkee hyvin kun on pitkä ura takana.

  Mieleenpainuvin oli asiakkaan kysymys, mitä tehdä kun leikkuupuimurin lukkoperä jumittaa.

  Tuija Vuorinen

  ”Nyt esimerkiksi pirta- ja lautanauhat kiinnostavat. Mutta niin ne kiinnostivat jo vuosia sitten. Niin ikään kehruu on nyt suosittuja ja sitä se on ollut vuosikymmenten aikana monta kertaa aiemminkin” Vuorinen muistelee.

  ”Ja entäs makramee sitten? Sekin oli hyvin nähty ja koettu tekniikka ennen tätä uutta tulemistaan. Sentään nykyään käytettävät materiaalit ovat hieman toisia kuin aikanaan. Enää ei tarvitse solmeilla sormet verissä sisalilla.”

  Vuorinen on nähnyt paitsi monet trendit ja niiden hiipumiset, myös sen, mitä koulutuksen puolella on tapahtunut. Kun hän aloitti kudonnan opintonsa aikoinaan Mynämäen käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa ja jatkoi niitä sen jälkeen Jurvan käsi- ja teollisuusopistossa, oli aivan normaalia opiskella kudontaa ja tekstiilisuunnittelua viisi vuotta.

  Nykyään koulutuksen kesto ja sen repaleisuus pohdituttaa Vuorista.

  ”Aikanaan koulu alkoi syksyllä ja päättyi keväällä. Nyt koulutukset alkavat käytönnössä jatkuvasti ja läpi vuoden. Se aiheuttaa esimerkiksi opettajien työlle kovat haasteet.”

  Siitä huolimatta Vuorinen on tyytyväinen siitä, että yhä löytyy innokkaita ja hyviä opiskelijoita, jotka haluavat tulla käsi- ja taideteollisuusalalle.

  ”Sellaisen vinkin toki voisin antaa, että tällä alalla ei pärjää yksin koulutuksen turvin, on oltava oma intohimo ja halu panostaa uraan myös vapaa-ajalla.”

  Vuorinen tietää, mistä puhuu, sillä myös hän käyttää yhä vapaa-aikaansa käsitöiden parissa. Perinteisten tekstiilitöiden lisäksi hän nauttii huonekalujen entisöinnistä sekä esimerkiksi kasvihuoneen sisällön kasvattamisesta. Hänen vapaa-aikaansa kuuluu myös aktiivinen mökkielämä ja ennen kaikkea kalastus.

  Raision vuoden 2023 kulttuuripalkinto palkinto jaettiin lauantaina 17.2. Raision museo Harkossa.

  Raision vuoden kulttuuripalkinto

  Raision kaupungin kulttuuripalkinto jaetaan raisiolaiselle yksityiselle henkilölle tai yhteisölle, joka on joko uransa aikana tai kuluneen vuoden aikana tehnyt merkittävää kulttuurityötä
  alueellisesti, paikallisesti tai valtakunnallisesti.

  Palkinto on tunnustustyyppinen eikä sisällä rahaa.

  www.raisio.fi

  Teksti ja kuva: Tiina Aalto

  TÄGIT: