Taitokeskus Joutsan historiaa

Taito Keski-Suomi ry perustettiin vuonna 1913. Yhdistyksen toiminnan muodot ovat vaihdelleet ja kehittyneet vuosien saatossa.

Taitokeskus Joutsa sijaitsee aivan Joutsan keskustassa perinteisellä raitinristillä eli Jousitien ja Myllytien risteyksessä.

Taitokeskus Joutsan tarina

Joutsan kirkonkylä on alkanut rakentua kirkon ja Joutsensalmen välille muodostuneen Jousitien varrelle. ”Raitinristillä” tarkoitetaan Jousitien ja Myllytien risteystä, joka oli vielä 1950-luvulla Joutsan liike-elämän keskus, sillä sen ympärille nousi mm. pankit, osuuskaupat, kirkko seurakuntatiloineen ja Kuntalan talo. Raitinristin tienoo oli siis henkisten, hallinnollisten ja kaupallisten toimintojen ydin. Myllytie ja Jousitie ovat olleet Joutsan päätiet.

Jukola sijaitsee ”Raitinristillä” eli Jousitien ja Myllytien kulmassa osoitteessa Jousitie 38. Se rakennettiin vuonna 1940 suojeluskunnan taloksi ja vihittiin käyttöön 7.1.1941. Jukolassa toimi suojeluskuntatoimisto ja majoitustiloja, ja sen alkuajoista muistuttaa yhä ulkoseinään kiinnitetyt muistokyltit, joista toinen kertoo suojeluskunnasta ja toinen siitä, että Joutsan nuoret miehet kutsuttiin Jukolassa talvisotaan. Sotien jälkeen vuonna 1946 suojeluskuntatoiminta täytyi lopettaa ja tuolloin Joutsan kunta osti Jukolan kiinteistön.

Vuosikymmenten aikana Jukolassa on toiminut mm. elokuvateatteri, matkahuolto, kukkakauppa, kansalaisopisto, kunnan vapaa-aikatoimistot, poliisi ja pienoisröntgen. Kirjasto toimi Jukolassa vuodet 1955–2004. Taito Keski-Suomen toimitilaksi se tuli vuonna 2005.

Lähteet:
Musikka, M (toim.): Joutsan kirja. Joutsan kunta ja seurakunta, Jyväskylä 1976.
Mäkelä, R: Museoviraston alueinventointi: Joutsa. 1988, julkaisematon.