Taitokeskus Saarijärven historiaa

Taito Keski-Suomi ry perustettiin vuonna 1913. Yhdistyksen toiminnan muodot ovat vaihdelleet ja kehittyneet vuosien saatossa.

Taitokeskus Saarijärvi sijaitsee Saarijärven kulttuuriraitilla Sofian rannan kulttuuriympäristössä.

Taitokeskus Saarijärven tarina

Saarijärven vanhimmat rakennukset sijaitsevat Sofianrannan kulttuuriympäristössä, joista Kunnantupana tunnetussa Taitokeskus on toiminut vuodesta 1977.

Kunnantupa on nahkuri Erik Sillmanin rakennuttama käsityöläis-, asuin- ja liikerakennus, jossa oli perheen asunto ja myöhemmin sekatavarakauppa. Rannassa oli nahan käsittelyyn ja säilytykseen verstaita ja ranta-aittoja. Saarijärvelle vuonna 1869 perustetun kansakoulun tyttöjen koulutilat vuokrattiin nahkuri Sillmanin talosta.

Vuosina 1922-29 kirkonkylän alakoulu toimi rakennuksen salissa. Sillmanin leski Sofia Sillman testamenttasi rakennuksen Saarijärven kunnalle vuonna 1917. Kunnantoimisto on toiminut rakennuksessa 1931-1977, jolloin rakennus peruskorjattiin kokoontumistilaksi ja Käsityökeskukseksi. Sofianranta on nimetty Sofia Sillmanin mukaan.

Taitokeskus Saarijärvi sijaitsee Saarijärven kulttuuriraitilla. Kulttuuriraitin varrelle on asennettu kohteista kertovia kohdetauluja sekä pitkin Paavontietä sijoittuja lyhtypylvästauluja, joista saa lisätietoja lukemalla tolppiin kiinnitetyn QR-koodin mobiililaitteella.

Tutustu kulttuuriraittiin >