Home

Crafts offer happy encounters, joy,
learning and rewarding experiences.

Find out about the activities Taito Group Finland offers!

Craft technique of the year 2022 is dyeing with natural dyes

Today, one of the main reasons why craft enthusiasts use natural dyes is the ability to combine a holistic nature experience with their crafting hobby and a desire to reduce the use of chemicals in textiles. By choosing this craft technique for 2022, the Finnish Crafts Organization Taito wants to contribute to the discussion on the responsible production and environmental impact of textiles and materials.

The Finnish Crafts Organisation Taito was named a UNESCO intangible cultural heritage expert organisation

The General Assembly of UNESCO’s Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage was held at UNESCO's headquarters in Paris from 8–11 September 2020. At the meeting, the Finnish Crafts Organisation Taito, Finland's leading provider of crafts consulting and education services, was named the second UNESCO intangible cultural heritage expert organisation in Finland.

A society that values its roots remains strong

Throughout the ages, crafts skills have been transferred from one experienced craftsperson to another. The living heritage of crafts reflects the knowledge and skills needed to make handicrafts from various materials in the environment, whether it is building a house, restoring old furniture or knitting woolly socks.

In 2013, Finland ratified Unesco’s Convention for the Safeguarding of
the Intangible Cultural Heritage. Such heritage includes, for example, crafts skills, oral culture, performance arts, social customs and rituals and festive traditions.

CraftCorner

CraftCorner is a meeting place for Finnish crafts – the place to buy products
made by Finnish artisans, and to find craft-related exhibitions, events and education.
Experience Finnish style, quality and distinction at Helsinki’s premier craft venue.

Taito
magazine of Finnish crafts

Taito magazine, which has informed readers about Finnish craftsmanship for more than a hundred years, is published by the Finnish Crafts Organization Taito six times a year.
A visually captivating magazine that combines fresh information and traditions, Taito contains not just new crafts designs and instructions to make them, only available in this magazine, but also articles that inspire readers to be creative and to experiment.

Tekstiilit kuuluvat jokaiseen päiväämme, mutta harva meistä enää tuntee polkua, jonka kuitu on kulkenut päätyäkseen valmiiksi kankaaksi. Neliömetri pellavaa -pellavankasvatusprojektissa innostetaan tutustumaan pellavakuidun matkaan aina siemenen viljelystä korjuuseen ja kuidun työstämiseen asti. Osallistua voi kuka tahansa, jolla on käytettävissä neliön viljelyala, pellavaa voi viljellä vaikka kaupunkipalstan kasvilaatikossa tai isompana alana omalla pellolla.

Osa taitoyhdistyksistä on varannut kevääksi 2022 rajatun määrän siemeniä, joita he jakavat toimipisteissään 15 g /pusseissa niin kauan kuin siemeniä riittää. Jakelu alkaa viikolla 20. Saatavuus kannattaa tarkistaa suoraan taitoyhdistyksestä
Lue lisää www.taito.fi

Neliömetri pellavaa toteuttajat
Taitoliitto @onni.elaa.kasityossa
@maajakotitalousnaiset @proagria @sarkamuseo

Kuva Elsa Hietala.

#neliometripellavaa
#pellavankasvatus #perinnetyöt #viljely #pellavakuitu

Räsymattorakkautta, tunnetko miltä se tuntuu? Kun raidasta voi tunnistaa se vanhan lempimekon kukkakuosin tai pehmeäksi hiipuneen yöpaidan lempeyden.
Räsymatto on ekoteko, se antaa vuosiksi arvokkaan elämän pois heitetylle vaatteelle, pehmentää askelet ja vie kutojan meditaation ääreen.
Tule kutomaan oma räsymatto taitokeskukseen, kesä on parasta aikaa kutoa ja leikata kuteita pihamaalla.

Kuva Jussi Vierimaa.

#onnielääkäsityössä #kudonta #räsymatto #kangaspuut #taitojärjestö #taitokeskus #teeitse

Hyvää Taidon ja käsityön viikkoa! Tällä viikolla nautitaan käsitöistä ja jaetaan käsityön iloa somessa.
Miten käsityö näkyy Sinun elämässäsi, kerro ja osallistu arvontaamme. Teetkö mieluummin yksin kotona vai yhdessä ryhmässä, käytkö kursseilla tai harrastusryhmissä? Kerro tämän postauksen alle omasta käsityöharrastuksestasi, voit jakaa vaikka kuvan meneillään olevasta käsityöstä. Muista jakaa käsityöiloa tällä viikolla myös omassa somessa #taidonjakasityonviikko2022.

PS. Facebook-sivullamme Onni elää käsityössä kässäkirja-arvonta.

#onnielääkäsityössä #taitoliitto #käsityö

Taivassukat viimeiselle matkalle ovat kaunis tapa saatella. Suomen kansallispyhättö, Turun tuomiokirkko ja sen Pyhiinvaelluskeskus avaavat ovensa nyt myös käsityön ammatilliselle kurssitoiminnalle. Huhtikuun lopussa starttaava Taivassukka-kurssi toteutetaan yhteistyössä Taito Varsinais-Suomen Turun taitokeskuksen kanssa.

Kolmiosaisen kurssin aikana neulotaan kauniit, herkät ja laadukkaat pintaneulesukat joko omalle, läheisen tai tuntemattoman viimeiselle matkalle. Kurssin aikana keskustellaan vapaasti myös kuolinvaatteiden käytöstä ja historiasta.

Taivassukka-kurssin järjestää @taitovarsinaissuomi, lue lisää heidän tililtään tai www.taitovarsinaissuomi.fi. Ja jos mukaan tekee mieli, ilmoittaudu pian!

Kuva @valokuvaajahiljamustonen

#taivassukat #käsityö #taitovarsinaisuomi #neulonta #kuolinvaate

Pääsiäinen lähestyy. Vuoden käsityötekniikka värjääminen soveltuu myös syötävien pääsiäismunien koristeluun. Elintarvikkeissa on monia värjääviä aineita, esimerkiksi kurkuma, punakaali, sipuli, tee. Nettisivultamme taito.fi löydät vinkit syötävien munien värjäämiseen. Linkki myös bion linkkipuussa.

📷 @valokuvaajahiljamustonen

#värjäys #pääsiäinen #pääsiäismuna #onnielääkäsityössä #vuodenkäsityötekniikka #taitoliitto

Tiesitkö, että 48 % suomalaisista harrastaa käsitöitä säännöllisesti kuukausittain. Ja tähän joukkoon kuuluu paljon muutakin kuin tekstiilikäsityötä, nikkarointi ja rakentelu ovat erittäin suosittuja, kesämökkikauden lähestyessä puuha mökeillä vaan kiihtyy ja kädentaitoja tarvitaan.
Mikä on sinun suosikkikösityösi ja vaihteleeko se vuodenajan mukaan?

#onnielääkäsityössä #käsityö #käsityöharrastus #sashiko #taitoliitto

Minna Canthin -päivän kunniaksi ja yleisön pyynnöstä storykuvamme myös feediin 🥰.

Vahvojen naisten jalanjäljissä mallin piirsi Taitoliiton Johanna Aydemir Taito-lehden käsityöaktivismin kurssilla muutama vuosi sitten.

Aurinkoa päivääsi!

#minnacanth #onnielääkäsityössä #taitoliitto #käsityö #ristipisto #käsityöaktivismi

Kevään 2022 kurssiuutuutena taitokeskuksissa ovat saviset sisustusruukut. Taito Etelä-Suomen suunnittelijaopettaja Anna Siekkinen toi kansainvälisten tuulten ja trendin tuulahduksen taitoyhdistysten kurssimalliksi yhdistäen savimuotoilun, punonnan ja virkkauksen kauniissa sisustusruukuissa. Mallit muuntautuvat asiakkaan omiin toiveväreihin ja ideamalleissa on kolme erilaista tuotetta: ihana Tikku-amppeli, laakea ommelreunainen Tikku-vati ja pienet suloiset Rae-purnukat, joiden kansi tehdään virkkaamalla.

Käsityö ja design kohtaavat Tekemisen iloa -käsityökurssien tuotteissa, kun kuka tahansa voi tehdä kotiinsa huippusuunnittelijan suunnitteleman designtuotteen valmistamalla sen itse taitoyhdistyksen kurssilla.

Tutusti koko mallistoon bion linkkipuussa.
Kuva @valokuvaajahiljamustonen

#tekemiseniloa #taitojärjestö #onnielääkäsityössä #käsityökurssi #savi #tikkuamppeli

Käsitöiden tekeminen yhdessä ystävien kanssa tai porukassa kurssilla on hyvä tapa keskittyä hetkeen, jos maailman vellominen ympärillä tuntuu ahdistavalta. Se, että kerää voimia ja antaa itselleen hengähdyshetken, ei ole keneltäkään pois, käsityön hyvää tekevää voimaa voi imeä ja jakaa yhdessä muiden kanssa.

#käsityöstävoimaa #onnielääkäsityössä

Kuva @valokuvaajahiljamustonen

Värjätään yhdessä -purkkivärjäysprojektissa olemme opetelleet neljä erilaista kotikeittiön bioroskista purkkivärjäyksellä saatavaa väriä.
@annakaroliinatetri laati selkeät ohjeet, jotka löydät Taitoliiton nettisivulta www.taito.fi.

Kuvan langat on värjätty seuraavilla aineilla: vihreä sipulinkuoret (puna- ja keltasipuli), keltainen klementiinin kuoret ja viinirypäleen varret, tumma erilaiset teet, beige avokadon kuoret ja siemenet.

Kuva Ritva Tuomi.

#varjataanyhdessa #värjätäänyhdessä #onnielääkäsityössä
#purkkivärjäys #vuodenkäsityötekniikka #taitoliitto #luonnonvärit #kasvivärjäys

Neuleet kuuluvat talviulkoiluun. Ihana suomenlampaanvilla on mainio myös ulkoiluneuleissa.
Nämä kauniit villapaidat ovat Saimaa-neulemallistoa @kenkavero ja @taito_shop.

Ihanaa talvea!

#suomenlampaanvilla #saimaaneulemallisto #taitoshop #onnielääkäsityössä