Murmuration näyttely Kalajoki

Julkaistu

  Murmuration – näyttelyssä yhdistyy suomalainen ja irlantilainen käsityötaito ja luovuus Taito Keski-Pohjanmaan Innocrafts -hankkeen seurauksena.

  Murmuration näyttely on koottu 16 lahjakkaan designerin, kädentaitajan ja taiteilijan yhteistyössä luomista teoksista Suomessa Keski-Pohjanmaalla sekä Irlannissa Offalyssa ja Westmeathissa. Näyttely on esillä 3.6.–26.7. 2024 Kulttuurikeskus Merrassa Kalajoen kirjaston näyttelytilassa. Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina ja Virtasalin tapahtumien yhteydessä. Näyttely on aiemmin ollut esillä 13.1–2.3. 2024 Esker Arts Centerissä Tullamoressa, Co Offalyssa,

  Murmuration, eli suomeksi parveilu, idea syntyi Innocrafts -hankkeen aikana vuosina 2019–2022. Hanke tarjosi tekijöille mahdollisuuksia tavata sekä Irlannissa että Suomessa. Osallistuneita taiteilijoita kiehtoi ajatus luovasta yhteistyöstä muodostaen pareja kahdelta eri mantereelta, vaihtaen ja yhdistäen ideoita, kokemuksia, taitoja ja henkilökohtaisia ​​luovia töitä. Yhteistyö inspiroi useimpia tekijöitä työstämään puhtaita luonnonmateriaaleja ja yhdistämään ne entistä vahvemmin niiden maantieteellisestä etäisyydestä huolimatta.

  Murmuration toimii kauniina muistutuksena yhteisön, yhteyksien ja luottamuksen valtavasta voimasta. Näyttelyn teokset kietoutuvat syvästi Suomen ja Irlannin rikkaaseen mytologiaan, mikä heijastelee syvää henkilökohtaista yhteyttä itseensä, luonnon kunnioittamista sekä kulttuuriperinnön ja kädentaitojen juhlaa. Tämä kokoelma on osoitus siitä, että kulttuurieroistamme riippumatta me kaikki olemme syvästi vaikuttuneet kansanperinteestä, tarinoista, yksilöllisistä matkoistamme, hyvinvoinnistamme ja syvällisestä inspiraatiosta, jota saamme toisistamme, luonnosta ja luovasta ilmaisusta.

  Innocrafts -hanke on kulttuuriperintöä ja käsityötaitoa tutkiva kulttuurivaihto-ohjelma, joka keskittyi uusien tekniikoiden kehittämiseen ja tuotekehitykseen. Hanke on toteutettu Taito Keski-Pohjanmaa ry:n toimesta ja rahoittajina ovat olleet Rieska Leader, Keskipiste Leader sekä EU:n maaseudun kehittämisohjelma ja Irlannissa Craftlink – Offaly Local Development Company ja Westmeath Community Development – ohjelma. Innocrafts pyrkii syventämään ymmärrystä luovan sektorin merkityksestä kansantaloudellemme ja kestävän kasvun tarvitsemasta tuesta.

  Murmuration näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina (ma-to 11-19, pe 11-16, la 12-15) Kulttuurikeskus Merta 2. kerroksessa, Kalajoentie 1, 85100 Kalajoki.

  Tervetuloa avajaisiin ma 3.6. klo 17.00. Näyttelyn avaa Rieska-Leaderin toiminnanjohtaja Kirsti Oulasmaa.

  Design-tiimit

  – Tero Mäkelä (Mäkelän Puukonttori) & John Farrell (Esker Design) – The Barren table and Karu Cabinet

  – Pauliina Yliniitty & Hazel Greene – My Enchanted World 

  – Marika Saarela & Helen Conneely (Celtic Roots Studio) – Selkie 

  – Juha Peltola (Pieni Puusepänverstas) & Aisling Muller (Life’s Changing Landscape) – Kirstu Sláinte

  – Johanna Smed (Lempiverstas) & Rosemarie Langtry – Let her Bee

  – Johanna Riepula & Claire Guinan – The Circling- Kaarrella Collection

  – Jaana Vähäsöyrinki & Jane Walsh (Button Studio) – Momentum

  – Jaana Öljymäki (Design JaanaÖ) & Teresa Doyle Bespoke Dolls & Craft – Figure Dance

  Lisätietoa, ota yhteyttä – tuula.puoskari@taitokeskipohjanmaa.fi, 044 3363500

  Kuva: Jeff Harvey

  TÄGIT: