Tintamareskeja Havulan pihapiiriin

  Taito Keski-Pohjanmaan taitokeskus Kalajoki tuottaa yhteistyössä Kalajoen kaupungin kanssa Havulan kesän tapahtumia ja ylläpitää kesäkahvilaa.

  Taito Keski-Pohjanmaa tilasi Merenojan koulun 9. luokan valinnaisen piirustus- ja maalauskurssin oppilailta, Marja Sydänmetsän ohjaamana tintamareskit Havulan pihapiiriin. Tintamareskit luovutettiin Havulaan 1.6. Tukirakenteet ja niiden valmistaminen toteutettiin myös oppilastyönä, Juha Kauppisen ohjauksessa.

  Halusimme tuoda Havulan pihapiiriin kesäksi jotain uutta ja sellaista mitä täällä ei ole ennen ollut. Toivoimme hahmoina tunnelmaa jugendhuvilan hengen mukaan. Näiden hahmojen kanssa niin lapset kuin aikuiset voivat ottaa kuvia ja muistoja itselleen, kertoo toiminnanjohtaja Tuula Puoskari. Töitten aiheena ovat kuvitteelliset hahmot noin sadan vuoden takaa. Tintamareskit muistuttavat vanhoja mustavalkoisia, väritettyjä valokuvia. Viime vuosisadan alku on huomioitu vaatetuksessa ja ympäristössä, lisää opettaja Marja Sydänmetsä.

  Tintamareski liittyy ilveilyteatteriin, jossa henkilöt ja tausta on maalattu näyttelijöiden ja yleisön välissä olevaan levyyn tai verhoon. Hahmojen kasvojen kohdalla on reiät, joihin esiintyjät pujottavat päänsä. Joskus myös käsille tai jaloille on tehty omat reikänsä. Tintamareskeja käytettiin jo keskiajalla Etelä-Euroopassa, Pohjoismaihin ne levisivät 1900 luvun alkupuolella. Nykyisin niitä käytetään enemmän valkokuvien ottamiseen.

  Työt on piirretty vanerille, maalattu akryylimaaleilla ja lakattu. Osassa on myös hieman kolmiulotteisuutta, esim. hatun kukat on käsitelty power-tex-aineella sään kestäviksi. Tintamareskit ilahduttavat Havulan kesässä koko kesän ajan.

  Kuvat:
  Marja Sydänmetsä: Iso tintamareski ja oppilaat vas. Juliaana Mård, Alisa Selin, Sini Kolppanen ja Sanni Kurikkala.
  Taito Keski-Pohjanmaa: Pienet tintamareskit.

  Muita toteuttamisessa mukana olleita oppilaita:
  Inka Okkonen, Yoyo Zhu, Sara Hietala, Rilla Jutila, Elli Karhula, Ester Karjalainen, Niilo Karppinen, Aaron Nevalainen, Auroora Nikkarikoski, Josefiina Pekola ja Taika Toikkanen.

  TÄGIT: