Taito Shop Helsinki on sijainnut Helsingin ydinkeskustassa jo 50 vuoden ajan. Pyöreät vuodet tulivat täyteen elokuun alussa ja lokakuussa joukko entisiä ja nykyisiä työntekijöitä, luottamushenkilöitä ja yrittäjiä kokoontuivat juhlistamaan mennyttä taivalta. Yrittäjäyhteistyöt ja suomalaiset tuotteet ovat tärkeä osa Taito Shop Helsingin sielua. Juhlassa palkittiin kultaisella Taitomerkillä Joel Nokelainen, joka on ansiokkaasti vienyt eteenpäin vuoluperinnettä vuosikymmenten ajan. Juhlassa muistettiin myös myymälän pitkäaikaista myymälänhoitajaa, Maritta Saarikoskea, joka on jo lähes 40 vuotta palvellut asiakkaita ja nähnyt myymälän eri vaiheita.
Juhlan aikana Maritta ja hallintopäällikkö Ulla Telimaa (ent. toiminnanjohtaja) kertoivat myymälän vaiherikkaista vuosista. Puhe on luettavissa alla.
Taito Shop Helsingin viisi vuosikymmentä
Taito Shop Helsinki on nyt täyttänyt 50 vuotta elokuussa ja on tullut hyvään keski-ikään. Taito Shop Helsinki on vahva ja kokenut toimija Helsingin kaupungin ytimessä. Vuosien kokemuksien myötä vahvistunut ja varmistanut paikkansa Helsingin keskustan elävöittämisessä. Myymälä aloitti vaiheikkaan tarinansa elokuussa 1973 Annankadulla. Tässä perustamissanat Suur-Helsingin Kotiteollisuusyhdistys ry:n toimintakertomuksesta 1957-1981:
Liiketaloudellinen toiminta
Kesällä 1973 yhdistykselle tarjoutui tilaisuus vuokrata myymälää varten huoneisto Annankatu 16:ssa. Johtokunta päätti vuokrata liikehuoneiston elokuun alusta. Nimeksi otettiin Helsky (lyhennys yhdistyksen nimestä). Päätettiin, että liikkeen tarkoituksena on välittää korkealaatuisia kotiteollisuustuotteita ja niiden valmistuksessa tarvittavia työvälineitä ja raaka-aineita Helsingissä.
Helsky on tehnyt toimintaansa tunnetuksi myyntinäyttelyillä omissa tiloissaan ja muiden järjestämien tilaisuuksien yhteydessä; Liike on osallistunut useisiin Finnish Design Centerin joulu- ja kesänäyttelyihin, asukasyhdistysten teemapäiville, Työ- ja Taito -tapahtumiin sekä Tuomaantori-myyjäisiin. Aluksi Helskyllä oli vaikeuksia toimintansa rahoittamisessa, mutta viime vuosina sen liikevaihto on noussut huomattavasti. Kun se esimerkiksi vuonna 1978 oli vain 130.000 mk tulee se tänä vuonna nousemaan 700.000 mk:aan.
Matka jatkui Annankadulta 1980-luvulla Senaatti-Centeriin Helsingin vanhaan keskustaan Senaatintorin laidalle. Senaatti-Center kokosi yhteen yrittäjiä ja suomalaista taitoa ja suunnittelua. Helsky sai paljon turisteja palveltavaksi ja elettiin kaupallisesti hyviä vuosia. Tuotteet tekivät kauppansa.
Haluttiin kuitenkin kokeilla uusia tuulia ja Helsky muutti Runeberginkadulle uusiin isoihin tiloihin Kampin kolmioon. Siellä Helsky laajensi toimintaa aloittamalla näyttelytoiminnan, joka oli osa yhdistyksen uutta strategiaa. Siellä pidettiin isoja näyttelyitä, esim.Lehmän kaipuu ja Viikinkinäyttely. Näyttelyt vetivät hyvin väkeä.
Myymälän kannalta sijainti ei kuitenkaan ollut niin hyvä, ja alettiin kaivata jälleen Helsingin ydinkeskustaan. Matka jatkui 1990-luvulla Mikonkadulle ja se olikin nuoren Helskyn vilkasta ja värikästä aikaa. Mikonkadulla Helsky sijaitsi kävelykadun varrella ja oltiin tapahtumien keskipisteessä. Monet Taiteiden yöt olivat vuoden huipputapahtumia seppien takoessa Helsingin tummassa elokuun yössä. Padoissa värjättiin lankoja ja valmistettiin saviastioita.
Helskyn parhaita kavereita ovat sadat yrittäjät, joiden valmistamia töitä on myyty vuosien varrella. Ilman heitä Helskyn tarina ei olisi jatkunut näin pitkälle.
Mikonkadun vilkkaiden vuosien jälkeen Helsky halusi vielä näkyvämmälle paikalle Helsingin hienoimpaan kauppakeskukseen Kämp Galleriaan, silloin Helskyn nimi sai jatkoa Helsky Design House. Kämp Gallerian valmistumista odotellessa Helsky ehti käväistä Kluuvin kauppakeskuksessa, silloin lisänimellä Helsky Craft House. Helsky eli kiihkeätä vaihetta ja vähän niin kuin etsi itseään. Niitä kokemuksia rikkaampana palasi ”juurilleen ” eli kivijalkamyymälään Unioninkadulle.
2000-luvulla alkoi uusi aikakausi. Helsky liittyi valtakunnalliseen Taito Shop -ketjuun ja sai isommat tilat Eteläesplanadilta 2006 vuoden keväällä. Mutta ei Helsky vieläkään asettunut aloilleen, vaan yhä joutui muutosten kouriin. Helsingin vanhat rakennukset kaipaavat tasaisin välein remonttia, ja niin myös Eteläesplanadilla oleva talo. Niin jouduttiin jälleen pakkamaan tavarat ja muuttamaan Aleksanterinkadulle Senaatintorin laidalle Torikortteliin. Onneksi Helsky haluttiin takaisin Eteläespanadille ja Helsky pääsi jatkamaan hyviä kokemuksia Eteläesplanadin avarissa ja valoisissa tiloissa.
2020-luvulla Helskyn elämä jatkuu vireänä ja vilkkaana. Toiminnan jatkumisen edellytyksenä on ollut laaja asiakaskunta. Asiakkaita on ollut lähes joka maailmankolkasta. Myymälän hyvä sijainti matkailijoiden suhteen on ollut eduksi. Vaikka myymälä on muuttanut monta kertaa, ovat asiakkaat kuitenkin aina löytäneet Helskyn uudelleen.
Olemme tallentaneet asiakkaiden kommentteja vuodesta 2016 lähtien, tässä muutamia:
Teillä on järkyttävän hienoja tuotteita täällä!
This is best shop in town.
Ulkomaalainen asiakas totesi ostettuaan kasan Pohjolan Helmen koruja.
Tällaista palvelua ei ole saanut missään pitkään aikaan.
Suomalainen vanhempi naisasiakas kehui
Tulin Onnenmaahan!
Asiakas ilmoitti sisälle tullessaan