Klaukkala

Tervetuloa kutomaan taitokeskus Klaukkalaan!

Taitokeskus Klaukkalassa pääset kutomaan kangaspuilla ohjaajan opastuksella. Kangaspuilla kutomisen tuloksena syntyy itse tehty tekstiili – meillä pääset toteuttamaan ideasi valmiiksi tuotteeksi. Meille voit tulla olitpa sitten ensikertalainen tai kokeneempi kutoja. Aloittelijat oppivat kankaankudonnan perusasiat ja kokeneemmat pääsevät syventämään taitojaan.

Kudottu tuote voi olla matto, huopa, pyyhe, ryijy, sisustuskangas, vaatetus- tai asustekangas tai jopa taidetekstiili. Voit hyödyntää suunnittelusi tukena kankaankudonnan mallistomme valmiita malleja, soveltaa niitä tarpeen mukaan tai suunnitella juuri mieleisesi tuotteen. Loimet on aina valmiiksi rakennettu kangaspuihin, joten sinä pääset suoraan kutomaan. Meille voit esittää myös loimitoiveita ja pyrimme toteuttamaan ne mahdollisuuksien mukaan.

Taitokeskuksessa saat ohjaajalta apua kudonnan eri vaiheissa taitokeskuksen aukioloaikoina, mutta meillä voit kutoa joustavasti myös aukioloaikojen ulkopuolella iltaisin ja viikonloppuisin. Ohjaaja auttaa oman kudontavuoron varaamisessa, työn suunnittelussa, toteutustavan- ja materiaalien valinnassa sekä itse kutomisessa sen kaikkine vaiheineen. Ohjaaja auttaa myös tuotteen viimeistelyssä ja taitokeskuksessa käytössäsi ovat ompelukone ja saumuri tätä varten.

Taitokeskuksesta voit ostaa monipuolisesti erilaisia käsityön materiaaleja mm: matonkuteita, ontelokuteita, poppanaa, sisustustekstiileihin ja asusteisiin sopivia kudonta- ja neulelankoja, työvälineitä sekä tee-se-itse-tarvikepaketteja. Voit käyttää kudontaan myös omia materiaalejasi.

Kudonta-ajan varaaminen

Taitokeskus Klaukkala
Klaukkalantie 72

Sonja Mantere

050 4685794

klaukkala@taitoetelasuomi.fi

Siimes-matto

kuviollinen matto vihreä pohjainen , valkoiset ,vihreät kuviot

Tekemisen iloa -malliston uusin mattotulokas ihastuttaa mielenkiintoisilla kuvioillaan. Graafiset vinoviivat ja soikiot koristavat tämän maton pintaa. Voit suunnitella maton täyteen erilaisia kuvioita tai rytmittää ne raitoina eri kohtiin. Valintojesi tueksi Siimes -maton monipuoliset poljentavahdoehdot on koottu taitokeskuksemme kansioon. Tähän loimeen voit kutoa myös perinteistä räsymattoa.

Tällä kertaa loimi on hiukan leveämpi, jotta voit kutoa siihen vaikka kahta kapeaa mattoa yhtä aikaa.

Mattoloimen leveyttä voi kaventaa sopivaksi. Kaikki ylijäämämateriaali otetaan talteen ja hyötykäyttöön.

Taitotaso: aloittelija, osaaja ja taitaja

Loimen tiedot:
Leveys: 100 cm
Väri: vaalea
Materiaali: 15-s. kotimainen kalalanka
Sidos: palttina ja ruusukkaan muunnos. (Lisätty palttinaksi sitoutuvat reunat, joten kuteet sitoutuvat varmasti aina riippumatta, minkä poljentakuvion valitset.)
Hinta: 11,70 € / m

Kudevaihtoehdot:
Tähän loimeen voit kutoa räsy-, ontelo- ja trikookuteilla.

Koriloimi

Tämä loimi on suunniteltu sisustuskorien, lajitteluastioiden ja vaikkapa puutarhaan tuolien ja tyynyjen päällisten kutomista varten. Kori kudotaan ontelona, jolloin sivusaumoja ei tarvitse ommella lainkaan. Kori voidaan kutoa sopivilla materiaaleilla niin napakaksi, että se pysyy hyvin muodossaan. Voit valita kudotko kulmikasta vai pyöreälinjaista, taipuvaa vai taipumatonta. Korista saadaan halutessasi kudottua jopa pärekoria muistuttava tasaisen neliskulmainen kori, jonka jokainen sivu on 30 cm leveä. Yhdestä metristä saa siis kudottua jopa kolme koria.

Taitotaso: aloittelija, osaaja ja taitaja

Loimen tiedot:
Leveys: 60 cm
Väri: pellava ja olki
Materiaali: Paksu pellava ja juuttinaru
Sidos: kaksinkertainen kangas, palttina ontelona
Hinta: 42 € / m

Kudevaihtoehdot:
Tähän loimeen voit kutoa kierrätyshuopanauhalla, paperinarulla, juuttinarulla, täytetyllä ontelokuteella tai jopa puukepeillä.

Torkkupeitto

Villahuopa tuo lämpöä ja pehmeyttä niin sisustukseen kuin myös kylminä iltoina käyttäjälleen. Huopa on suunniteltu niin, että sen kutominen onnistuu vasta-alkajaltakin. Huovan sidos on kaunis kristalliraesidos. Oman tyylisi mukaan voit kutoa värikkäillä tai hillityillä väreillä tai antaa kolmiulotteisen vaikutelman korostua tyylikkään yksivärisenä pintana.

Taitotaso: aloittelija, osaaja ja taitaja

Loimen tiedot:
Leveys: 130 cm
Väri: luonnonvalkoinen
Materiaali: Lankavan huopalanka 100% villa
Sidos: kristalliraesidos
Hinta: 28,40 € / m

Kudevaihtoehdot:
Tähän loimeen voit kutoa villalangoilla.

Matto – kapea

Vinoneliöitä, ympyröitä, rasteja ja siksak-raitaa. Tämä ruusukkaaksi kutsuttu mattomalli tarjoaa monipuolisia ja ihastuttavia kuviovaihtoehtoja kutojalle. Kuviot toistuvat maton nurjalla puolella negatiivina. Erilaisilla väriyhdistelmillä luot hauskan leikkisän tai pelkistetyn tyylikkään tuotteen niin lastenhuoneeseen kuin moderniin sisustukseenkin sopivaksi. Tähän loimeen voit kutoa myös perinteistä räsymattoa.

Taitotaso: aloittelija, osaaja ja taitaja

Loimen tiedot:
Leveys: 85 cm
Väri: pellavan värinen
Materiaali: 15-s. kotimainen kalalanka
Sidos: palttina ja ruusukas
Hinta: 9,40 € / m

Kudevaihtoehdot:
Tähän loimeen voit kutoa räsy-, ontelo- ja trikookuteilla.

Matto – leveä

Tähän samaan mattoloimeen voi kutoa jopa yhdeksän erilaista mattoa. Taitokeskuksessamme on esillä malleja, joiden avulla voit hahmottaa tämän loimen moninaisia mahdollisuuksia. Voit kutoa loimeen halutessasi tuttua palttinamattoa ja vaikkapa raidoittaa mattosi sidosten tarjoamilla erilaisilla keinoilla.

Tätä mattoa kudotaan seisaaltaan ja polkunen lukitaan telineeseen, jolloin kutominen on helppoa. Tarvittaessa mattoloimia voi aina myös kaventaa.

Taitotaso: aloittelija, osaaja ja taitaja

Loimen tiedot:
Leveys: 136 cm
Väri: luonnonvalkoinen
Materiaali: 15-s. kotimainen kalalanka
Sidos: palttina ja kuusivartinen toimikas
Hinta: 13,50 € / m

Kudevaihtoehdot:
Tähän loimeen voit kutoa ontelokuteella, trikookuteella, paperinarulla, räsykuteella

Kylpypyyheloimi, vanha pohjois-karjalainen malli

Loimen väri on pellava. Tähän loimeen voit kutoa leveän kylpypyyhkeen tai kahta pienempää pyyhettä rinnakkain. Alkuperäisen mallin on suunnitellut Marjatta Asikainen Tohmajärven kotiteollisuusasemalta vanhan karjalaisen pyyhemallin pohjalta. Alkuperäisen ohjeen mukaan toteutettuna pyyhekankaaseen saa kudottua karjalaisen punapoiminnan kuvioita muistuttavia koristeellisia pohjasidoskuvioita.

Poljentavaihtoehtoja on kuitenkin tähän loimeen suunniteltu useampia ja lisätty myös palttinapolkuset. Halutessasi voit kutoa kankaan kokonaan kuviollisena tai kutoa väliin pelkkää palttinaa, jolloin kuvioraita voi olla vain tekstiilin hieno yksityiskohta. Kankaasta voi kutoa myös juhlavan liinan käyttämällä kuteena esimerkiksi aivinapellavaa. Kuvia tähän loimeen kudotuista upeista pyyhkeistä löydät Taitokeskus Klaukkalan facebook -sivuilta.

Taitotaso: osaaja ja taitaja

Loimen tiedot:
Leveys: 104 cm
Väri: pellava
Materiaali: laadukas puuvillapellava
Sidos: palttina ja pohjasidos
Hinta: 40 € / m kurssilaisille, muille kutojille 42 e /m

Kudevaihtoehdot:
Voit kutoa pellavalla, puuvillalla tai puuvillapellavalla. Samaan työhön tulevan langan tulee olla keskenään samanlaista.

Keittiöpyyhe

Itse kudottu pyyhe on kaunis ja kestävä käyttötuote vuosiksi eteenpäin. Pellavasta kudottuna pyyhe imee hyvin kosteutta, kestää käyttöä ja paranee vanhetessaan. Tämän tuotteen pinta on miellyttävän sileä ja jämäkkä olematta kuitenkaan jäykkä. Pyyhe on suunniteltu keittiö- tai käsipyyhkeeksi, mutta loimeen saa kudottua myös raikkaan kaitaliinan.

Tähän loimeen kudottavan pyyhkeen ulkonäköön ja tuntuun voit vaikuttaa paitsi kudemateriaalivalinnalla, myös sillä, kudotko pyyhkeeseesi palttinaa, kudevaltaista toimikasta vai pomsia, vaiko kenties niitä kaikkia. Kudevaltainen pomsi ja toimikas mahdollistavat sen, että kankaaseen muodostuu tarvittaessa kaksi ihan eriväristä puolta: kudemateriaali peittää toisella puolella loimen kokonaan, kun taas toisella värit ovat päinvastaiset. Palttinalla kudottaessa pyyhkeen molemmat puolet ovat keskenään samanlaiset. Voit kutoa pyyhkeen halutessasi myös klassisen ruudulliseksi. Tämä pyyheloimi sopii kudottavaksi ihan kaikille. Kuvia tähän loimeen kudotuista pyyhkeistä löydät Taitokeskus Klaukkalan facebook – sivuilta.

Taitotaso: aloittelija, osaaja ja taitaja

Loimen tiedot:
Leveys: 52 cm
Väri: valkealla pohjalla muutama ohut sinipunainen raita
Materiaali: puuvillapellava
Sidos: Palttina, nelivartinen kudevaltainen (vale)pomsi ja toimikas
Hinta: 22, 50 € / m

Kudevaihtoehdot:
Tähän loimeen voit kutoa pellavalla, puuvillalla tai puuvillapellavalla. Samaan työhön tulevan langan tulee olla keskenään samanlaista.

Matto ”Sokeripala”, lisäksi palttina ja kuderipsi

koristeellinen toimikasmatto

Tähän loimeen pääset kutomaan perinteikästä mattomallia, jota myös sokeripalaksi kutsutaan. Voit kutoa loimeen myös palttinaa ja kuderipsiä, jolla maton loimen saa tarvittaessa kokonaan piiloon. Voit vaihtoehtoisesti yhdistellä mattoosi näitä eri vaihtoehtoja. Perinteinen sokeripala- matto kudotaan yleensä kolmella sukkulalla. Kuteiksi sopivat kaikki matonkuteet, kunhan erilaatuiset kuteet kulkevat koko maton pituudelta tasaisesti mukana.

Kutominen on helppoa ja sopii myös aloittelijalle.

Taitotaso: aloittelija, osaaja ja taitaja

Loimen tiedot:
Leveys: 116 cm
Väri: vaalea
Materiaali: 15-s. kotimainen kalalanka
Sidos: koristeellinen toimikas, palttina ja ripsi
Hinta: 10 e / m

Kudevaihtoehdot:
Tähän loimeen voit kutoa räsylllä, ontelokuteella tai trikoolla.

Poppana

Poppanaloimeen kudottuja sini-vihreitä tyynyjä.
Poppanaloimeen kudottuja ja valmistettuja tyynyjä.

Poppana on perinteinen ohuesta puuvillakuteesta valmistettu sängynpeitto. Poppana voi kuitenkin olla myös montaa muuta asiaa, kuten tyyny, kaitaliina, seinävaate tai kori. Tähän loimeen voit kutoa myös esimerkiksi paperinarutabletteja.

Poppanaloimeen sopivat poppanakude, erilaiset puuvillalangat, räsyistä leikatut kuteet, mutta myös esimerkiksi paperinaru.

Taitotaso: aloittelija, osaaja ja taitaja

Loimen tiedot:
Leveys: 60 cm
Väri: vaalea
Materiaali: 6-s. kotimainen kalalanka
Sidos: palttina ja kudekuviollinen ripsi
Hinta: 7,40 € / m

Kudevaihtoehdot:
Tähän loimeen voit kutoa poppana- ja räsykuteella sekä puuvillalangoilla ja paperinarulla.


Toivomuslista

Haluaisitko ehdottaa omaa toivettasi? Ilmoita kiinnostuksesi suoraan kutomon yhteystietojen kautta (sivun yläosassa). Toteutamme toivomuksia kiinnostuksen mukaan ja soveltuvien kangaspuiden vapauduttua.

Tulossa:
Sisustustyynykangas: 50 cm, vaalea, pitsisidos
Villakangas: 85 cm, vaalea loimi, ristitoimikas
Pyyhe: 90 cm, monivärinen