Vuoden 2024 käsityötekniikka korinpunonta

    farkkukorien ompelua

    Taitoliitto on valinnut vuoden 2024 käsityötekniikaksi korinpunonnan ja haluaa innostaa ihmisiä kokeilemaan erilaisia punontatekniikoita luovasti myös uusilla materiaaleilla.

    Korin punonta on vanhimpia käsityötekniikoita. Se on syntynyt tarpeesta säilyttää, kuljettaa ja kantaa tavaroita ja materiaaleja. Korin punonnan taito ja tekniikat ovat maailmanlaajuisesti hyvin saman tyyppisiä, niitä on vain sovellettu aina paikallisiin materiaaleihin ja tarpeisiin. Tänä päivänä mestarillinen korin punonnan taito on osin katoamassa, esimerkiksi Suomessa perinteisiä tuohi- ja pärekorien taitajia ei ole enää kovin montaa. ”Meillä on aito huoli usean perinteisen käsityötaidon katoamisesta. Jos kadotamme jonkin taidon, on osaamista hyvin vaikea enää elvyttää”, toteaa Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen.

    Korin punonnassa voidaan hyödyntää kotimaisia luonnonmateriaaleja aina heinistä pajuun ja oksiin, tuoheen, kaislaan ja päreeseen. Punontaan voi käyttää myös kierrätystekstiilejä sillä ommellen punotut korit ovat hyvää jatkokäyttöä vaikkapa loppuun kuluneille farkuille. Punontatekniikoiden yksi kiehtovuus tuleekin monista materiaalivaihtoehdoista.

    TÄGIT: