Yhdistys

Taito Pohjois-Pohjanmaan historia alkaa jo yli sadan vuoden takaa. Olemme siis seuranneet yhteiskunnan muuttumista merkittävän ajan. Tämän päivän Suomi on luonnollisesti jotain ihan muuta kuin sata vuotta sitten. Yksi Taito Pohjois-Pohjanmaan tärkeistä tehtävistä onkin elää ajan hermolla samalla perinteitä kunnioittaen sekä kädentaitoja säilyttäen ja edistäen.

Aktiivinen yhdistys on jäsentensä summa. Yhteistyö, tiedonjako ja toiminnan suunnittelu ovat avain jatkuvaan kasvuun ja kehitykseen.

Vuosittainen toiminta perustuu toimintasuunnitelmaan ja toiminnan toteutuminen on nähtävillä vuosikertomuksessa.

Tämän päivän käsityökulttuuri on laaja-alaista ja moniulotteista. Siinä lyövät kättä perinne ja tekniikka. Ouluhan on yleisesti tunnettu teknologiakaupunkina. Käsityöläisyyttä voidaan hyvinkin kutsua pehmeäksi teknologiaksi – uudet tekniikat pohjaavat perinteisiin ja niiden pohjalta luodaan uutta.

Työmme perusperiaatteet ja toimintaamme ohjaavat arvot:

Luovuus – on itsensä toteuttamista, hyvinvointia ja joustavaa toimintaa

Taito – on jatkuvaa oppimista ja se kasvaa tekemällä

Rohkeus – on uskallusta kokeilla ja epäonnistua

Yrittäjyys – on vastuunkantoa käsityöalan yrittäjyydestä ja työllisyydestä

Vastuullisuus – on kestävää kehitystä ja huolehtimista tulevista sukupolvista sekä yhdenvertaisuudesta



Uudet viestintäkanavat mahdollistavat osaamisen edistämisen uusille kohderyhmille eivätkä aika ja paikka ole esteinä uusien asioiden oppimiselle ja uusien yhteisöjen luomiselle. Yhdistyksen yksi perustehtävä on tuoda ihmisiä yhteen. Yhdessäolo edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia, helpottaa uusien asioiden omaksumista sekä edistää tiedonkulkua.

Vuoden 2025 toimintasuunnitelma tiivistettynä:

Käsityökulttuuri

Vuonna 2025 edistämme edelleen alueen omaa kulttuuri-identiteettiä nimenomaan käsityökulttuurin edistämisellä osana yleistä kulttuuri-ilmastoa.

Oulu2026-hanke Neuleita Euroopan reunalta –hankkeessa on edetty malliston valintaan ja koeneulontojen käynnistämiseen. Hanke etenee kovaa vauhtia kohti valmiin malliston muodostumista ja työpajojen käynnistämistä.

Luotolainen tikkuri –perhettä on uudistettu ja sen asemaa vahvistetaan edelleen tapahtumissa sekä neulomistaitojen edistämisessä. Uudistaminen tehdään perinnettä kunnioittaen, mutta nykypäivä ja uudet asiakkuudet huomioiden. Kainuun maakuntalapasesta inspiroitunut neulemallisto kasvaa vuoden aikana ja uusi malli julkaistaan messutapahtumien yhteydessä.

Käsityötaidot

Osallistutaan Taitoliiton järjestämiin koulutuksiin ja kehitetään neuvontaa, kurssitoimintaa sekä taiteen
perusopetusta erilaisille ja eri-ikäisille kohderyhmille yhteistyössä Taitoliiton kanssa
Osallistutaan Taitoliiton järjestämiin koulutuksiin ja kehitetään kohderyhmä huomioiden neuvontaa, kurssitoimintaa sekä taiteen perusopetusta yhteistyössä Taitoliiton kanssa.

Kehitetään digitaalisia valmiuksia neuvonnan, kurssitoiminnan sekä taiteen perusopetuksen osalta.

Huomioidaan vastuullisuus hyödyntämällä ja jakamalla laaja-alaista osaamista järjestön sisällä yhteisillä
koulutuksilla ja bencmarking -toiminnalla. Huomioidaan materiaalien uusiokäyttö ja kierrätys hyödyntämällä taitokeskusten ja asiakkaiden olemassa olevaa materiaalia sekä etsimällä uusia luovia tapoja käyttää erilaista kierrätysmateriaalia. Edistetään tasa-arvoa ja osallistumisen mahdollisuutta huomioimalla mm. erilaiset kulttuuritaustat, toimintaympäristöt sekä esteettömyys.

Innovoidaan uusia kurssiteemoja ja järjestetään kurssitoimintaa Kainuun alueella, Kuusamossa ja Oulussa.

Käsityöelinkeino

Toimitaan yhteistyössä Taitoliiton kanssa ja varmistetaan toimialaraporttien kyselyjen saavuttavan myös paikalliset käsityöyrittäjät.

Innovoidaan uusia tuotteita ja tapahtumia asiakaslähtöisesti yhteistyössä alueen käsityöyrittäjien ja luovien alojen toimijoiden kanssa.

Luodaan uusia kumppanuuksia kampanjoiden ja tuotevalikoiman kehittämisen myötä.

Ylläpidetään ja kehitetään kivijalkamyymälää ja kahvilaa Oulun rautatieasemalla.

Ylläpidetään ja kehitetään yhdistyksen omaa verkkokauppaa.

Osallistutaan aktiivisesti valtakunnallisen taitoshop-verkkokaupan kampanjoihin ja ja lisätään tuotevalikoimaan paikallisia tuotteita.

Jatketaan myymälöiden tuotevalikoimien kehitystyötä alueen käsityöyrittäjien tuotevalikoimat ja erityisosaamiset huomioiden.

taan Oulun Taito Shopista Pop Up -myyntitilaa käsityöyrittäjille ja markkinoidaan tuotteita yhteistyössä yrittäjien kanssa.

Osallistutaan alan messuille Oulussa ja Tampereella sekä pienempiin tapahtumiin joustavasti.

Markkinoidaan alueen käsityöyrittäjien tuotteita aktiivisesti markkinointisuunnitelmien mukaan.

Lisätään B to B -kauppaa liikelahjojen muodossa.

Osallistutaan kulttuurialan toimijoiden verkostotapaamisiin.


Vuoden 2024 vuosikertomus tiivistettynä:


Vuosi 2024 oli yhdistyksellemme merkittävä monellakin tapaa. Samalla
kun olemme jatkaneet yhdistyksemme toiminnan päätehtävien toteuttamista
käsityökulttuurin, taitojen ja elinkeinon edistämisen parissa, olemme
uudistaneet organisaatiomme ja tapamme toimia. Olemme yhdessä jäsentemme
ja yhteistyökumppaneidemme kanssa voineet toteuttaa tärkeää työtämme
käsityökulttuurin edistämisen parissa ja tavoittaneet uusia, toiminnastamme
kiinnostuneita ihmisiä.

Taito Pohjois-Pohjanmaa on toiminut aktiivisesti alueen muiden kulttuurituottajien kanssa. Esimerkiksi Oulun
taidemuseon kanssa järjestettiin vuonna 2024 kaksi yhteistä työpajaa, Turkansaaren museon kanssa on toteutettu suunnitteluyhteistyötä neulesuunnittelumalliston kanssa sekä tapahtumajärjestelyjen osalta. Oulun
elokuvakoulun kanssa on järjestetty neljä yhteistä työpajaa, jossa yhdistyy kädentaidot (LOVI-workshop) sekä elokuvanteko (pienanimaatiot tehdyn käsityön avulla). Myös eri alojen yritysten kanssa tiivistettiin ja luotiin uusia yhteistyökumppanuuksia. Näitä ovat esimerkiksi tyhypajat sekä toistuvat tilauskurssit.
Kestävän kehityksen osalta yhteistyötä on tiivistetty kierrätyskeskus LIKKEn kanssa esimerkiksi
materiaalihankinnan ja yhteisten työpajojen suhteen. GeroCenter Oulun kanssa toteutettiin syksyllä hypistelymuhvikampanja tavoitteena kerätä muhveja ikäihmisille ja muistisairaille.

Vuonna 2024 Taito Pohjois-Pohjanmaa ry:n kehittämisen painopistealueena on ollut laadukkaiden
palveluiden kehittäminen tarkasti määritellyille kohderyhmille.  

 Vuonna 2024 aloitettiin myös yhdistyksen IT-toimintojen kehittäminen tavoitteena tietoturvallisuuden kehittäminen, digitalisaation edistäminen sekä henkilöstön osaamisen edistäminen.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella toimiva yhdistys on kehittänyt käsityökulttuuria erilaisten
tapahtumien, kampanjoiden ja tiedotuksen avulla.

Vuonna 2024 edistimme alueen omaa kulttuuri-identiteettiä käynnistämällä Oulu 2026 -hankkeen. Neuleita Euroopan reunalta –hankkeessa on osallistettu alueen asukkaita neulemalliston suunnitteluun
ja toteuttamaan uusia neuleohjemalleja alueen käsityöalan ammattilaisten kanssa.   Luotolainen tikkuri –perhettä on uudistettu huomioiden nykypäivän kierrätyslangat. Lisäksi olemme laajentaneet alueellista näkyvyyttä Kainuun maakuntalapasesta inspiroituneella neulemallistolla (julkaisu vuonna 2025).

Vuoden 2024 aikana olimme osallisina yhteensä 34 tapahtumassa, joissa osallistujia oli 15 858.

Oulussa kutomon verstastyöskentelymahdollisuuksia on uudistettu syksyllä 2024. Kangaspuihin hankittiin texsolv-nyörit vähentämään nyörien katkeamista kesken asiakkaan kudontaprojektin. Lisäksi kutomoon
investoitiin tehdastukkeja ja yhteensä 1600 metriä uusia mattoloimia. Tämä vähentää huomattavasti uusien kankaiden rakentamistarvetta ja helpottaa kudontavarausten tekemistä. Kutomon kehittämistyö henkilöstön koulutuksineen jatkuu vuonna 2025. Tavoitteena on löytää tasapaino asiakkaiden omaehtoisen
kudontaharrastuksen sekä kohtuullisten palvelumaksujen ja ohjaustarpeen
välille.

Syksystä 2024 yhdistys joutui luopumaan aikuisten tpo-opinnoista rahoituksellisista syistä ja tarjoaa jatkossa aikuisten opinnot osana vapaata sivistystyötä yhteistyössä opintokeskus Siviksen kanssa.  Aikuisille tarkoitettuja ryhmiä on vuoden aikana kokoontunut neljä.

Taito Pohjois-Pohjanmaa ry on Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen palveluntuottaja ja järjestää kuntouttavaa työtoimintaa ostopalveluna. Yhdistys tarjoaa tällä hetkellä kuntouttavaa työtoiminta yhdessä kilpailutuksen osassa, joka on osa 4; osallisuutta vahvistava kuntouttava työtoiminta. Kuntouttava työtoiminta on tavoitteellista kuntoutusta, jonka tavoitteet määritellään yksilökohtaisesti asiakkaalle yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen sosiaalipalveluiden kanssa.

Yhdistyksen Taito Shop -myymälä Oulussa tarjoaa myynti-, markkinointi- ja palautekanavan
käsityöyrittäjille. Tavoitteenamme on tuoda aktiivisesti alueen käsityöyrittäjien ja luovien alojen toimijoiden osaamista ja tuotteita yleisön tietoisuuteen. Vuonna 2024 Taito Shop Oulun toiminnassa mm.
– Toimittiin yhteistyössä Taitoliiton kanssa ja varmistettiin toimialaraporttien kyselyjen saavuttavan myös paikalliset käsityöyrittäjät 
– Ylläpidettiin innostavaa tuotevalikoimaa ja hyödynnettiin jo olemassa olevia tuotteita nykyaikaistaen niitä mm. värien osalta 
– Tarjottiin myyntitilaa ja näkyvyyttä yrittäjille
– Kartoitettiin ja luotiin uusia yhteistyökumppanuuksia käsityöalan toimijoiden kanssa.
– Verkostoiduttiin alan tapahtumissa ja hyödynnettiin jo olemassa olevia kontakteja mm. tapahtumatuotannoissa
– Edistettiin kestävän kehityksen ja trendin mukaista toimintaa valitsemalla ekologisia materiaalivaihtoehtoja nykyisten materiaalien tilalle / rinnalle. Näin reagoitiin myös alaa puhuttaneeseen materiaalikysymykseen.
– Ylläpidettiin ja kehitettiin kivijalkamyymälää ja kahvilaa Oulun rautatieasemalla  mm. Uudistamalla materiaalinurkkauksen hyllyjärjestystä
– Ylläpidettiin ja kehitettiin yhdistyksen omaa verkkokauppaa laajentamalla tuotevalikoimaa kattamaan muutakin kuin vain Oulun alueen tuotteita ja käsityötarvikkeita
– Osallistuttiin aktiivisesti valtakunnallisen taitoshop -verkkokaupan kampanjoihin (esim. Black Friday) ja lisättiin tuotevalikoimaan uusia tuotteita mm. Lovi Metsä -paidan tarvikepaketti
– Jatkettiin myymälöiden tuotevalikoimien kehitystyötä alueen käsityöyrittäjien tuotevalikoimat ja erityisosaamiset huomioiden.   
– Tarjottiin Oulun Taito Shopista Pop Up -myyntitilaa käsityöyrittäjille ja markkinoitiin tuotteita
yhteistyössä yrittäjien kanssa 
– Osallistuttiin alan messuille Oulussa ja Tampereella, kokeilimme myyntiä Oulun rakentajamessuilla
ja osallistuttiin lisäksi pienempiin tapahtumiin ja digitapahtumiin joustavasti 
– Markkinoitiin alueen käsityöyrittäjien tuotteita aktiivisesti markkinointisuunnitelman mukaisesti,
painotus digikanavissa
– Osallistuttiin muiden järjestämiin tapahtumiin lisätäksemme brändinäkyvyyttä
– Pyrittiin mukauttamaan toimintaa ja valikoimaa muuttuvassa taloustilanteessa vastamaan asiakkaiden
tarpeita
– Uudistettiin Kuusamon taitokeskuksen yhteydessä toimiva myymälä

Yhdistyksen toiminta katetaan valtion tuella, varsinaisen- ja liiketoiminnan tuotoilla, jäsenmaksuilla, opintokeskus Siviksen avustuksella sekä mahdollisilla kunnilta saatavilla avustuksilla. Valtionavustus käytettiin aineettoman kulttuuriperintötyön edistämiseen, käsityön koulutus- ja neuvontatyöhön sekä taiteen
perusopetukseen. Vuonna 2024 haasteita taloushallintoon ovat tuoneet yhdistyksen rakenteelliset
muutokset henkilöstön osalta.  Muutos on kuitenkin pitkällä aikavälillä ainoa mahdollisuus turvata toiminnan jatkuvuus ja tulevaisuus. Palkkakustannuksia ovat nostaneet vuoden aikana myös
huhtikuussa voimaan astuneet alan palkankorotukset. Toiminnan kehittäminen on vaatinut edelleen taloudellisia resursseja vakiinnutettaessa kehittämishankkeen aikana käynnistettyjä toiminnan prosesseja.
Kuluttajakäyttäytymisen nopeat muutokset ovat haastaneet liiketoimintaa, lisäksi joulumyynti ei onnistunut tavoitteiden mukaisesti. Kulunut vuosi on kuitenkin näyttänyt ja vahvistanut suunnan, johon yhdistyksen on hyvä nojata toiminnan kehittäminen. Kasvua on löytynyt niin kuntouttavan työtoiminnan asiakasmäärissä, kuin
tapahtumien osallistujamäärissä. Edellä mainituista syistä johtuen yhdistyksen tilinpäätös vuodelle 2024 on alijäämäinen.


Jäseneksi liittymällä olet mukana edistämässä käsityökulttuuria toimialueellamme.
Liittyminen on helppoa Yhteystiedot -sivulla olevan lomakkeen kautta.
Jäsenyys maksaa vuodessa 28 € ja jäsenetuina saat mm. seuraavaa: kutoa kangaspuilla ja osallistua kursseille jäsenhintaan ja saat normaalihintaisista materiaaleista 5 % jäsenalennuksen (ei koske tilaustuotteita ja -materiaaleja). Lisäksi sinulla on mahdollisuus tilata Taito -lehti jäsenhintaan.

Jäsenalennuksen voit hyödyntää kursseillamme ja verkkokaupassamme (shop.taitopohjoispohjanmaa.fi) sekä Oulun ja Kuusamon myymälöissä. Jäsenalennuskoodi verkkokauppoihin on PPJASEN25, tarkistamme jäsenyyden voimassaolon toimituksen yhteydessä.

Kysy meiltä, anna palautetta, esitä toiveita

Digitaalinen neuvontapalvelu. Kysy meiltä ja me vastaamme kahden seuraavan arkipäivän kuluessa. Voit myös antaa palautetta ja esittää kurssitoivomuksia.

Liittyykö kysymyksesi, toiveesi tai palautteesi