Värikästä vuotta 2022!

  Syötävän hyviä värejä

  Taitoliitto on valinnut vuoden käsityötekniikan: luonnonväreillä värjäys. Värjäysharrastuksen voi hyvin aloittaa myös näin talvella, kun ottaa vaikkapa kotikeittiön biojätteet käyttöön. Esimerkiksi hedelmien ja kasvisten kuorista saadaan väriaineita. Omat niksinsä helpossa ja hauskassa värjäyksessä toki on. Siksi onkin hyvä aloittaa porukassa.

  Valtakunnallisena Käsityölauantaina 15.1.2022 alkaa yhteisvärjäys Värjätään yhdessä, jolla on myös oma Facebook-ryhmä Värjätään yhdessä -purkkivärjäys. Taitokeskuksistamme voi hakea viikon 2 puolivälistä lähtien tarvikepaketin, jossa on 200 grammaa sukkalankaa, 20 g alunaa ja ohje, jolla aloitetaan. Lisäksi värjäri tarvitsee noin 2 litran vetoisen lasipurkin tai purkkeja, sillä tarkoitus on tehdä eri aineita sisältäviä värjäyspurkkeja. Taitoliiton sivuilla julkaistaan ohjeita projektin edetessä.

  Luonnonväreillä värjäys on myös yllätyksellistä. Ohjeissa kerrotaan toki, millaista väriä eri aineista voi saada, mutta kasvin väriaineet, värjäysolosuhteet, värjättävä materiaali yms. tuottavat aina myös yllätyksiä. Värjärin onkin syytä olla avoin ja valmis yllättymään iloisesti. Langan lisäksi luonnonväreillä voi värjätä/kuvioida myös kangasta ja vaikkapa paperia.

  Luonnonväreillä värjäämisen kautta Taitoliitto haluaa herättää keskustelua myös tekstiilien ympäristövaikutuksista ja vastuullisuudesta. Kotimaisten kasvien käyttö värjäyksessä antaa oivan tilaisuuden nauttia luonnosta, tutustua kasveihin ja jopa vaikuttaa vieraslajien hävittämiseen. Viime vuosina olemme ymmärtäneet sinänsä kauniin lupiinin haitallisuuden. Värjäri voi osallistua hävitystyöhön ja nauttia lupiinin luovuttamista värisävyistä. Keittiön biojätteen käyttö värjäyksessä on mitä mainioin tapa hyödyntää kasvikset vielä kerran ennen kompostointia.

  Ilmoittaudu ihmeessä toimintaan mukaan!

  Nyt on taas oikea hetki äänestää käsitöiden ja taitokeskusten puolesta. Kurssimme ovat nettisivuilla ja jokaisen kurssin kohdalla kerrotaan, miten ja minne ilmoittaudutaan.

  Jos muutoksia aikatauluihin tulee koronasta johtuen, niistä kyllä ilmoitetaan. Muutokset ovat elämässämme läsnä enemmän kuin ennen – ei anneta sen häiritä. Eletään tilanteen mukaan! Kangaspuilla pääset kutomaan ja materiaaleja sekä tarvikepaketteja löytyy myös kotoiluun. Pidetään toisistamme huolta turvavälein ja käyttämällä kasvomaskia.

  Taito Satakunnan käsityölauantai myöhemmin

  Taito Satakunta ry siirtää taitokeskuksissa pidettävän Käsityölauantai-tapahtuman koronarajoitusten vuoksi sopivampaan ajankohtaan. Katsotaan mitä kivaa silloin keksitään!

  Mennään kevättä kohden käsitöitä tehden!

  Savinen sisustusruukku, jossa punottu reuna.

  TÄGIT: