Luotolaisen tikkurin usein kysytyt kysymykset ja vastaukset

Luotolainen tikkuri on Hailuodon -saaren perinneneule, jonka suosio kestää aikaa ja käyttäjiä.

Tikkuri neulotaan perinteisen ohjeen mukaan ja siihen kuuluu useita vaiheita, joita ei muissa neuleissa käytetä.

Aidon korkeakauluksisen Luotolaisen Tikkurin tunnistaa etukappaleen rinnan korkeudella olevasta ”västäräkistä”, olkapäitä koristavista ja vahvistavista hartiavirkkauksistakainalo- ja kyynärpääkavennuksista sekä kauluksen nappilistasta. Aidossa luotolaisessa käytetään aina mustia nelireikäisiä housunnappeja.

Aidossa matalakauluksisessa Luotolaisessa on samat tunnusmerkit kuin korkeakauluksisessakin. Vain joustineuleena neulottu napitettava kaulus puuttuu. Kaulus suljetaan yhdellä mustalla nelireikäisellä housunnapilla.

Lue lisää Hailuotolaisen tikkuröijyn neulomisesta aineettoman perinnön luettelosta täältä

KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA:
Olemme saaneet paljon kysymyksiä, jotka liittyvät esimerkiksi neuleen koon valitsemiseen, västäräkin ja hartialevennyksen neulomiseen, kainalosilmukoiden- ja kyynärpäiden silmukoiden kaventamiseen, kauluksen neulomiseen ja nappisilmujen virkkaamiseen.
Lisäämme tämän sivun listalle kysymyksiä ja vastauksia sitä mukaa kun niitä meille esitetään.

Miten valitsen paidan koon? 
Ohjeessamme on ilmoitettu valmiin paidan mitat senttimetreinä. Jos oikean koon päättäminen väljyysvaran osalta tuntuu vaikealta, kannattaa suuntaa ottaa mieluisesta, valmiista neuleesta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että luotolainen neulotaan joustinneuleena, joten valmis neule on yleensä hyvin istuva.  

Miten tehdään kainalokavennukset ja tulevatko ne molemmille puolille? 
Kainalokavennukset asettuvat 9 miehustasta nostetun silmukan molemmille puolille nauhamaisesti. Eli ko. 9 silmukkaa jatkuvat kainalosta joustinneule-nauhana ranteeseen saakka. Molemmilta puolilta kaventuu hihasilmukoiden noston jälkeen 15 silmukkaa, eli hiha kapenee kainalokavennusten aikana yhteensä 30 silmukan verran.  

Mitä tarkoittaa “ei silmukkaa”? 
Kysymys liittyy luotolaisen tikkurin takakappaleen hartioiden väljyysvara–kaavioon, jossa harmaiden ruutujen kohdalla ei vielä ole silmukoita. Väljyysvaran neulominen aloitetaan oikealla puolella kaavion 6. silmukasta, neulomalla pystyraitaneuletta 1 n, 4 o, 1 n, 4 o, 1 n = 11 silmukkaa. Nurjalla puolella neulotaan kaavion 2. krs, jonka aikana lisätään 2 uutta silmukkaa kappaleen keskimmäisen silmukan molemmille puolille. Huomaa, että tällä kerroksella kaaviossa olevat harmaat ruudut ovat vähentyneet kahdella. Jatkossa harmaat ruudut vähentyvät aina joka 5. kerros. 

Voiko hihoja pidentää tai lyhentää, miten? 
Vastaus: Kyllä voi. Hailuodossa on perinteisesti puhuttu, että luotolainen tehdään 10 tikulla miestä myöten. Ohjeen koot ovatkin viitteelliset. Jos suinkin on mahdollista, kannattaa neuletta sovittaa tulevalle käyttäjälle työn edetessä ja huomioida oikeat mitat, vaikka ne poikkeaisivat ohjeessa annetuista mitoista. Helpointa on pidentää tai lyhentää hihaa kyynärkavennusten jälkeen.  

Kutittaako lanka? 
Vastaus: Tarvikepaketeissa käyttämämme lanka on 100% suomalaisen lampaan karstavillalankaa. On hyvin yksilöllistä, miten villan kutiavuus koetaan. Jonkin verran eroja on myös värien välillä. Esim. mustan lampaan villa on hieman muita pehmoisempaa, joten sitä sisältävät värit saattavat tuntua pehmeämmiltä. Karstavilla myös pehmenee kastelun ja käytön myötä. Siksi monet kastelevatkin työn sen valmistumisen jälkeen kauttaaltaan. Tällöin neule pingotetaan lopullisiin mittoihinsa kuivataan huolellisesti tasossa.  

Mikä osa kauluksesta ommellaan kiinni? 
Vastaus: Ohjeemme mukaan valmistettu kaulus virkataan yhteen taitteen osalta halkion puoleiselta olalta. Tällöin kaulus pysyy aina siististi kaksin kerroin ja napit helpottavat pukemista. Luotolaisesta näkyy myös versioita, joissa kaulus on jätetty virkkaamatta em. tavalla ja on napitettavissa koko kauluksen pituudelta. Tämäkin on mahdollista, mutta sitä ei laatimassamme ohjeessa neuvota.  

Millä langalla napit ommellaan? 
Vastaus: Useimmiten napit ommellaan myös karstalangalla. Halutessasi voit ommella napit kiinni tavallisella ompelulangallakin. 

Mihin kohtaan niskalappu ommellaan ja millä langalla? 
Vastaus: Niskalappu on tarkoitettu kiinnitettäväksi niskaan, siihen kohtaan, josta silmukat on nostettu kaulusta varten. Lapusta käännetään ylä- ja alareunasta saumanvaroja sisäpuolelle n. 0,5 cm:n pituudelta, taitetaan taitteelta ja ommellaan ompelulangalla kiinni kauluksen takakappaleen saumaan. Jos epäilet lapun häiritsevän niskassa voit kiinnittää sen myös esim. sivusaumaan.  

Miten oikean ja vasemman hihan kyynärpääkavennukset eroavat toisistaan? 
Vastaus: Kun katsot valmista neuletta takaapäin, huomaat kavennusten olevan toistensa peilikuvia. Neuloessa tämä tarkoittaa, että kavennukset oikeassa hihassa kallistuvat oikealle (2 o yht.) ja vasemmassa hihassa vasemmalle (ylivetokavennus tai ssk-kavennus). Molemmissa hihoissa kavennetaan silmukoita pois hihan alapuolelta yhtä monta kertaa. Laatimamme ohjeen mukaan 25 kavennusta.  

Neulotaanko etu– ja takakappaleen ensimmäinen silmukka? 
Vastaus: Kun olet neulonut miehustaa kainaloihin saakka, tulee aika erotella etu- ja takakappale. Myöhemmin on helpompi jatkaa hihasilmukoiden nostoon, kun myös kappaleiden ensimmäinen silmukka on neulottu, ei siis nostettu, kuten joissain neuleissa tehdään.  

Mikä on luotolaisen perinteinen väri?
Perinteisesti luotolainen tikkuri neulotaan värjäämättömistä villalangoista. Yleisimmin se on harmaan sävyinen.  

Miten hihan silmukat poimitaan? 
Hihasilmukoita poimitaan eri tavoin. Suosittelemme poimimaan reunimmaisen silmukan välistä kerältä tulevaa lankaa puikolle. Tarvittaessa voit käyttää apuna myös virkkuukoukkua. Tällöin saat silmukat heti oikealle kireydelle.  

Mistä luotolaisen tarvikepaketin lanka tulee? 
Tarvikepakettiemme lanka tulee Pirtin kehräämöltä, Jämsästä.
  
Tehdäänkö pääntien kavennukset aina työn oikealla puolella? Miten päättelen esimerkiksi 1×3 silmukkaa? 
Pääntien kavennukset tehdään aina kappaleen alussa. Eli oikean olan pääntien reunassa kappaleen oikealla puolella, vasemman olan reunassa se tehdään nurjalla. 1×3 kavennus tarkoittaa, että kavennetaan yhden kerran kolme silmukkaa. 3×1 tarkoittaisi vastaavasti, että kavennetaan kolmella eri kerroksella yksi silmukka.  

Paidasta ei tullut oikean kokoinen, missä vika?  
Teithän mallitilkun? Annetun tiheyden mukaan neulotun neuleen tulisi vastata ohjeessa annettuja mittoja. Neulos on pystyraitaneuletta, joten se vetää erityisesti käytön alussa hieman kasaan. Joskus kuitenkin käy niin, ettei lopputulos ole sopiva. Toisinaan neulojan käsiala muuttuu työn edetessä. Syynä voi olla se, ettei ole neulonut pitkään aikaan ja käsiala muuttuu, uusi lanka, uudet puikot tai vaikkapa mieliala. Vihaisena saattaa silmukoistakin tulla kireitä ja vastaavasti rentoutuneena löysiä. Lohdutukseksi voidaan todeta, että aina voi tehdä uuden ja nauttia työstä koko matkan 🙂 

Tässä ohjeet mallitilkun neulomiseen: Luotolaisen mallitilkku neulotaan pyörönneuleena, ohjeessa ilmoitetulla mallineuleella ja ohjeen suosituspuikkokoolla. Miksi? Monella neulojalla nurjat silmukat ovat erikokoisia kuin oikeat silmukat. Kun mallitilkku on neulottu, neulos leikataan auki pystysuunnassa, seuraten esimerkiksi kahta oikeaa silmukkariviä.

Paras mallitilkku on reilun kokoinen, noin 15 x 15 cm, jolloin siitä on helppo mitata neuletiheys silmukoita ja kerroksia 10 cm kohti.  

Miten mallitilkusta mitataan neuletiheys?
Viimeistele mallitilkku kuten valmis neule. Höyrytä siis valmis mallitilkku ennen mittaamista ja laita kuivumaan tasona. Anna tilkun kuivua rauhassa. 
Mittaa kuivuneesta mallitilkusta kerrostiheys sekä silmukkatiheys neuleen oikealta puolelta. Jos olet onnekas, molemmat osuvat ohjeessa mainittuun.
 
Jos et ole näin onnekas, mieti seuraavia:
Silmukkatiheys ei täsmää
Jos silmukoita on enemmän 10 cm:n alueella kuin ohjeessa mainittu, eli silmukkatiheytesi on tiiviimpi kuin ohjeessa, vaihda isompiin puikkoihin.
Jos silmukoita on vähemmän 10 cm:n alueella kuin ohjeessa mainittu, eli silmukkatiheytesi on löysempi kuin ohjeessa, vaihda pienempiin puikkoihin.
Neulo uusi mallitilkku pienemmillä tai isommilla puikoilla samalla lailla kuin yllä.

Suositelkaa hyviä lankoja luotolaiseen puseroon! 
Oma, pitkäaikainen suosikkimme on ollut Pirtin kehräämön 2-säikeinen karstavillalanka (tex 180×2), joka on 100% suomalaisen lampaan villaa. Siitä neulottu pusero on mukava neuloa, kevyt ja todella lämmin. Siitä neulottua puseroa voi käyttää sekä sisällä, että ulkona kun lisää välikerroksia.  
Aineettoman kulttuuriperinnön luettelossa mainitaan, että luotolainen valmistetaan värjäämättömästä suomenlampaan villasta. Eli hyvin monet langat käyvät luotolaiseen, mutta muista tarkistaa tiheys.   

Vinkkejä, kuvia nappisilmun tekoon. 
Ohjeissa on neuvottu kuinka nappisilmut virkataan eri mallien osalta. Virkkaus kannattaa tehdä tiukasti ja ketjusilmukoita venyttämättä. Jokaisen silmun tulee olla napakka ja tiukka napin ympärykseen nähden, koska isoista nappisilmuista nappi irtoaa helposti neuletta käyttäessä. 

KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA:
Olemme saaneet paljon kysymyksiä, jotka liittyvät esimerkiksi neuleen koon valitsemiseen, västäräkin ja hartialevennyksen neulomiseen, kainalosilmukoiden- ja kyynärpäiden silmukoiden kaventamiseen, kauluksen neulomiseen ja nappisilmujen virkkaamiseen.
Lisäämme tämän sivun listalle kysymyksiä ja vastauksia sitä mukaa kun niitä meille esitetään.

Miten valitsen paidan koon? 
Ohjeessamme on ilmoitettu valmiin paidan mitat senttimetreinä. Jos oikean koon päättäminen väljyysvaran osalta tuntuu vaikealta, kannattaa suuntaa ottaa mieluisesta, valmiista neuleesta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että luotolainen neulotaan joustinneuleena, joten valmis neule on yleensä hyvin istuva.  

Miten tehdään kainalokavennukset ja tulevatko ne molemmille puolille? 
Kainalokavennukset asettuvat 9 miehustasta nostetun silmukan molemmille puolille nauhamaisesti. Eli ko. 9 silmukkaa jatkuvat kainalosta joustinneule-nauhana ranteeseen saakka. Molemmilta puolilta kaventuu hihasilmukoiden noston jälkeen 15 silmukkaa, eli hiha kapenee kainalokavennusten aikana yhteensä 30 silmukan verran.  

Mitä tarkoittaa “ei silmukkaa”? 
Kysymys liittyy luotolaisen tikkurin takakappaleen hartioiden väljyysvara–kaavioon, jossa harmaiden ruutujen kohdalla ei vielä ole silmukoita. Väljyysvaran neulominen aloitetaan oikealla puolella kaavion 6. silmukasta, neulomalla pystyraitaneuletta 1 n, 4 o, 1 n, 4 o, 1 n = 11 silmukkaa. Nurjalla puolella neulotaan kaavion 2. krs, jonka aikana lisätään 2 uutta silmukkaa kappaleen keskimmäisen silmukan molemmille puolille. Huomaa, että tällä kerroksella kaaviossa olevat harmaat ruudut ovat vähentyneet kahdella. Jatkossa harmaat ruudut vähentyvät aina joka 5. kerros. 

Voiko hihoja pidentää tai lyhentää, miten? 
Vastaus: Kyllä voi. Hailuodossa on perinteisesti puhuttu, että luotolainen tehdään 10 tikulla miestä myöten. Ohjeen koot ovatkin viitteelliset. Jos suinkin on mahdollista, kannattaa neuletta sovittaa tulevalle käyttäjälle työn edetessä ja huomioida oikeat mitat, vaikka ne poikkeaisivat ohjeessa annetuista mitoista. Helpointa on pidentää tai lyhentää hihaa kyynärkavennusten jälkeen.  

Kutittaako lanka? 
Vastaus: Tarvikepaketeissa käyttämämme lanka on 100% suomalaisen lampaan karstavillalankaa. On hyvin yksilöllistä, miten villan kutiavuus koetaan. Jonkin verran eroja on myös värien välillä. Esim. mustan lampaan villa on hieman muita pehmoisempaa, joten sitä sisältävät värit saattavat tuntua pehmeämmiltä. Karstavilla myös pehmenee kastelun ja käytön myötä. Siksi monet kastelevatkin työn sen valmistumisen jälkeen kauttaaltaan. Tällöin neule pingotetaan lopullisiin mittoihinsa kuivataan huolellisesti tasossa.  

Mikä osa kauluksesta ommellaan kiinni? 
Vastaus: Ohjeemme mukaan valmistettu kaulus virkataan yhteen taitteen osalta halkion puoleiselta olalta. Tällöin kaulus pysyy aina siististi kaksin kerroin ja napit helpottavat pukemista. Luotolaisesta näkyy myös versioita, joissa kaulus on jätetty virkkaamatta em. tavalla ja on napitettavissa koko kauluksen pituudelta. Tämäkin on mahdollista, mutta sitä ei laatimassamme ohjeessa neuvota.  

Millä langalla napit ommellaan? 
Vastaus: Useimmiten napit ommellaan myös karstalangalla. Halutessasi voit ommella napit kiinni tavallisella ompelulangallakin. 

Mihin kohtaan niskalappu ommellaan ja millä langalla? 
Vastaus: Niskalappu on tarkoitettu kiinnitettäväksi niskaan, siihen kohtaan, josta silmukat on nostettu kaulusta varten. Lapusta käännetään ylä- ja alareunasta saumanvaroja sisäpuolelle n. 0,5 cm:n pituudelta, taitetaan taitteelta ja ommellaan ompelulangalla kiinni kauluksen takakappaleen saumaan. Jos epäilet lapun häiritsevän niskassa voit kiinnittää sen myös esim. sivusaumaan.  

Miten oikean ja vasemman hihan kyynärpääkavennukset eroavat toisistaan? 
Vastaus: Kun katsot valmista neuletta takaapäin, huomaat kavennusten olevan toistensa peilikuvia. Neuloessa tämä tarkoittaa, että kavennukset oikeassa hihassa kallistuvat oikealle (2 o yht.) ja vasemmassa hihassa vasemmalle (ylivetokavennus tai ssk-kavennus). Molemmissa hihoissa kavennetaan silmukoita pois hihan alapuolelta yhtä monta kertaa. Laatimamme ohjeen mukaan 25 kavennusta.  

Neulotaanko etu– ja takakappaleen ensimmäinen silmukka? 
Vastaus: Kun olet neulonut miehustaa kainaloihin saakka, tulee aika erotella etu- ja takakappale. Myöhemmin on helpompi jatkaa hihasilmukoiden nostoon, kun myös kappaleiden ensimmäinen silmukka on neulottu, ei siis nostettu, kuten joissain neuleissa tehdään.  

Mikä on luotolaisen perinteinen väri?
Perinteisesti luotolainen tikkuri neulotaan värjäämättömistä villalangoista. Yleisimmin se on harmaan sävyinen.  

Miten hihan silmukat poimitaan? 
Hihasilmukoita poimitaan eri tavoin. Suosittelemme poimimaan reunimmaisen silmukan välistä kerältä tulevaa lankaa puikolle. Tarvittaessa voit käyttää apuna myös virkkuukoukkua. Tällöin saat silmukat heti oikealle kireydelle.  

Mistä luotolaisen tarvikepaketin lanka tulee? 
Tarvikepakettiemme lanka tulee Pirtin kehräämöltä, Jämsästä.
  
Tehdäänkö pääntien kavennukset aina työn oikealla puolella? Miten päättelen esimerkiksi 1×3 silmukkaa? 
Pääntien kavennukset tehdään aina kappaleen alussa. Eli oikean olan pääntien reunassa kappaleen oikealla puolella, vasemman olan reunassa se tehdään nurjalla. 1×3 kavennus tarkoittaa, että kavennetaan yhden kerran kolme silmukkaa. 3×1 tarkoittaisi vastaavasti, että kavennetaan kolmella eri kerroksella yksi silmukka.  

Paidasta ei tullut oikean kokoinen, missä vika?  
Teithän mallitilkun? Annetun tiheyden mukaan neulotun neuleen tulisi vastata ohjeessa annettuja mittoja. Neulos on pystyraitaneuletta, joten se vetää erityisesti käytön alussa hieman kasaan. Joskus kuitenkin käy niin, ettei lopputulos ole sopiva. Toisinaan neulojan käsiala muuttuu työn edetessä. Syynä voi olla se, ettei ole neulonut pitkään aikaan ja käsiala muuttuu, uusi lanka, uudet puikot tai vaikkapa mieliala. Vihaisena saattaa silmukoistakin tulla kireitä ja vastaavasti rentoutuneena löysiä. Lohdutukseksi voidaan todeta, että aina voi tehdä uuden ja nauttia työstä koko matkan 🙂 
Tässä ohjeet mallitilkun neulomiseen: Yleensä mallitilkku neulotaan tasona, ohjeessa ilmoitetulla mallineuleella ja ohjeen suosituspuikkokoolla.
Paras mallitilkku on reilun kokoinen, noin 12 x 12 cm, jolloin siitä on helppo mitata neuletiheys silmukoita ja kerroksia 10 cm kohti.  
 
Luotolaisen mallitilkku neulotaan pyörönä
Jos malli on neulottu pyöröneuleena, tee myös mallitilkku pyöröneuleella. Miksi? Monella neulojalla nurjat silmukat ovat erikokoisia kuin oikeat silmukat.

Miten mallitilkusta mitataan neuletiheys?
Viimeistele mallitilkku kuten valmis neule. Höyrytä siis valmis mallitilkku ennen mittaamista ja laita kuivumaan tasona. Anna tilkun kuivua rauhassa. 
Mittaa kuivuneesta mallitilkusta kerrostiheys sekä silmukkatiheys neuleen oikealta puolelta. Jos olet onnekas, molemmat osuvat ohjeessa mainittuun.
 
Jos et ole näin onnekas, mieti seuraavia:

Silmukkatiheys ei täsmää
Jos silmukoita on enemmän 10 cm:n alueella kuin ohjeessa mainittu, eli silmukkatiheytesi on tiiviimpi kuin ohjeessa, vaihda isompiin puikkoihin.
Jos silmukoita on vähemmän 10 cm:n alueella kuin ohjeessa mainittu, eli silmukkatiheytesi on löysempi kuin ohjeessa, vaihda pienempiin puikkoihin.
Neulo uusi mallitilkku näillä puikoilla samalla lailla kuin yllä.

Suositelkaa hyviä lankoja luotolaiseen puseroon! 
Oma, pitkäaikainen suosikkimme on ollut Pirtin kehräämön 2-säikeinen karstavillalanka (tex 180×2), joka on 100% suomalaisen lampaan villaa. Siitä neulottu pusero on mukava neuloa, kevyt ja todella lämmin. Siitä neulottua puseroa voi käyttää sekä sisällä, että ulkona kun lisää välikerroksia.  
Aineettoman kulttuuriperinnön luettelossa mainitaan, että luotolainen valmistetaan värjäämättömästä suomenlampaan villasta. Eli hyvin monet langat käyvät luotolaiseen, mutta muista tarkistaa tiheys.   

Vinkkejä, kuvia nappisilmun tekoon. 
Ohjeissa on neuvottu kuinka nappisilmut virkataan eri mallien osalta. Virkkaus kannattaa tehdä tiukasti ja ketjusilmukoita venyttämättä. Jokaisen silmun tulee olla napakka ja tiukka napin ympärykseen nähden, koska isoista nappisilmuista nappi irtoaa helposti neuletta käyttäessä. 

Matalakauluksinen tikkuri, kaulus

Tikkurin nappilista olkapäällä

Kaiho -villatakin nappilista

Osallistu tikkuröyijypiirin tapaamisiin kuukausittain Zoomissa!
Tikkuröijypiirin virtuaalisissa tapaamisissa saat parhaat neuvot ja vinkit luotolaisen tikkurin neulontaan. Ilmoittaudu mukaan tapaamispäivänä klo 16.00 mennessä.
Huom! Osallistumislinkki lähetetään sinulle sähköpostitse tapaamispäivänä klo 17.45 mennessä. Halutessasi saat sen myös ilmoittautumislinkin vastauksesta kopioitua itsellesi talteen. Mikäli et saa vahvistusviestiä, tarkista roskaposti. Tarvittaessa voit olla yhteydessä Elina Seppäseen: elina.seppanen(a)taitopohjoispohjanmaa.fi. Tervetuloa mukaan!
Ilmoittautumislinkit tapaamisiin löydät täältä