Käsityöjuttu

Saimaa-neulemallisto

16.02.2021 | Käsityöjuttuja

Saimaa-neulemallisto syntyi paikallisten lampaiden villoista, Saimaan kauniista maisemista ja tarinoista

Saimaan alueen kauniit järvimaisemat, tyyneen vedenpintaan heijastuvat jylhät metsät, kallioiden karuus ja pakkashangen kimallus hiihtoretkellä. Auringon lämpö kesäpäivänä, lumisen talven paksut hanget ja syysmyrskyn nostattama aallokko veden pinnalla. Näistä mielikuvista Saimaalta on Saimaa-neulemallisto saanut alkunsa ja ideansa. 

Käsityö- ja neuleinnostus sekä kotimaisen lampaan villa kohtaavat Saimaa-neulemalliston villaneuleissa perinteitä ja juuria unohtamatta.

 Saimaan alueella on perinteisesti neulottu tarpeeseen, ei niinkään komean tai korean tähden. Siinä missä karjalaisten tai pohjalaisten värikkäiden perinneneuleiden taidokkaat kuviot ja tekniikat ovat olleet myös tapa koristaa kantajaansa, on Saimaan alueella neulottu pikemminkin lämmintä tarpeeseen ja asusteet kulutettu loppuun asti. Sanonta syömäköyhästä savolaisesta joka ”syöpi mink suap” on varmasti pitänyt paikkansa monessa Saimaan alueen tuvassa. Ruokakulttuuria Saimaan rannoilta löytyy kyllä, käsityöperinnettä ei ehkä niinkään. Olisiko niin, että ensin leipä, sitten vasta kulttuuri?

Saimaa-neulemallistoa suunniteltaessa tutkittiin alueen käsityöperinteitä, josko perinteisistä malleista löytyisi ajatusta neuleiden taustaksi. Historian lehdille on jäänyt hyvin vähän aiheeseen liittyviä kuvia ja kirjallista tietoa Saimaan seudulta. Asiantuntijana  käsityöperinteen tutkimuksessa toimi Anna-Maija Bäckman.

Saimaa neulemallisto

 

Villasta langaksi ja neulemalleiksi lähituotantona

Saimaa-mallistoon haluttiin lanka, joka on sileää kuin Saimaan aaltojen silottama rantakallio, pehmeää kuin  rahkasammalmatto rannalla ja lujaa kuin kallionkolossa seisovan ikihongan juurakko. Saimaa-malliston perusta ja kivijalka löytyy pehmeästä, hengittävästä ja lämpimästä kotimaisesta villalangasta, siitä aidosta ”pässin pökkimästä”. Saimaa-malliston lanka on keritty Saimaan alueella paikallisten tilallisten hoivissa elelevistä lampaista ja kehrätty ja käsitelty mikkeliläisessä Pirtin Kehräämössä.

Värimaailma löytyy luonnosta; metsän vihreää, veden sinistä, lumihankien valkoista ja kallioiden harmaata. Vihreä ja sininen on värjätty varta vasten Saimaa-mallistoa varten, valkoinen ja harmaa ovat lähtöisin suoraan lampailta.

Neulemallien suunnittelijoina toimivat Taito Itä-Suomen käsityöammattilaiset, koko prosessi villasta neulemalleiksi syntyi todellisena lähituotantona.

Neulemallisto on suunnattu neulomiseen hurahtaneille

Mallistosta tulee myyntiin neuleohjelehti, jossa on neulemallit mm. Lossivahti, Savotta, Kaunis Veera sekä Lumikinos neulepaitoihin sekä niihin liittyviin asusteisiin. Kaikilla malleilla oma tarinansa. Keisarinna-kaarrokeneuletunikan tarina kertoo lukijalleen, että kuinka suosittua vapaa-ajanvietto on ollut Saimaalla jo satojen vuosien ajan.
Ohjelehdessä on yhteensä 15 erilaista ohjetta suomalaisen lampaan villaneuleisiin.

Mallisto on kuvattu talvisella Saimaalla Hätinvirran lossilla ja Norppapolun laavulla Puumalassa sekä Olavinlinnan ympäristössä.

Saimaa-neulemalliston ohjelehti ja neuleiden valmiit tarvikepaketit tulevat myyntiin Nestorin päivänä 26.2.2021 ja niitä voi ostaa Kenkäverosta, Saimaan alueen Taito Shopeista sekä www.taitoshop.fiverkkokaupasta.

Taitoliitto ja alueelliset taitoyhdistykset muodostavat valtakunnallisen Taitojärjestön, joka on Suomen laajin käsityöpalvelujen palveluverkosto. Koko maassa toimivan Taitojärjestön verkostoon kuuluu 16 taitoyhdistystä ja niiden noin sata kiinteää toimipaikkaa. Taitojärjestö on aktiivinen käsityöpalveluiden tuottaja ja kehittäjä, joka edistää käsityökulttuuria taitona ja elinkeinona. 

Taito Itä-Suomi ry on Saimaa-neulemalliston koordinoija ja tuottaja.

Lisätietoja:

toiminnanjohtaja Anne Ossi
Taito Itä-Suomi ry / Kenkävero
anne.ossi@kenkavero.fi

puh. 0440 162 210

https://www.taitoitasuomi.fi/

Saimaa-villalanka

Kuvat Pihla Liukkonen, Kontrastia.