Palkinnot ja kunniamerkit

Käsityögaala bannerikuva.

Käsityögaala

Käsityögaala on Taitoliiton ja taitoyhdistysten valtakunnallinen käsityön juhlatapahtuma, jossa käsityön tekijät saavat oman paikkansa punaisella matolla. Ensimmäinen käsityögaala järjestettiin syksyllä 2022 Kokkolassa ja toinen elokuussa 2023 Tampereella.

”Käsityöalan oli aika saada oma juhla, jossa alan tärkeä merkitys nousee esille. Alalla on lukuisia tunnettuja ja arvostettuja tekijöitä sekä suurelle yleisölle tuntemattomia harrastajia, joille käsityöllä on suuri merkitys omassa elämässä. Koko käsityötoiminnan ja alan merkitys on kiistaton ja juhlan arvoinen”, sanoo gaalaidean äiti Taito Keski-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Tuula Puoskari.

Vuoden 2024 Käsityögaalaa juhlitaan 29.8.2024 Joensuussa. Tapahtuman järjestää Taito Pohjois-Karjala yhteistyössä Taitoliiton kanssa.

Käsityögaalassa palkitaan käsityön tekijöitä, taitajia ja toimijoita vuosittain nimettävissä kategorioissa.

Vuoden 2024 Käsityögaalan palkintokategoriat ovat:

Vuoden käsityöharrastaja 2024

Tunnustuksella halutaan nostaa esille käsityökulttuuria edistäviä osaajia sekä lisätä käsityöharrastuksen tunnettuutta ja arvostusta. Käsityön edistäminen on suuria merkittäviä tekoja tai pienen pieniä askeleita pitkäjänteisesti askeltaen. Harrastaja on monipuolinen toimija ja innostuu kaikesta uudesta ja uuden oppimisesta ja itsensä kehittämisestä sekä toimii aktiivisesti käsityön puolestapuhujana.

Palkintona Suomen Kädentaidot -messujen messuviikonloppu-paketti hotellimajoituksella marraskuun messuille. Vuoden käsityöharrastaja valinnan tekivät yhteistyössä Taitoliitto, Kansalais- ja työväenopistojen liitto sekä Suomen Kädentaidot -messut.

Vuoden korinpunoja 2024

Vuoden korinpunoja palkitaan käsi- ja taideteollisuuden hopeisella taitomerkillä. Huomionosoitus liittyy vuoden käsityötekniikkaan, joka 2024 on korinpunonta. Vuoden korinpunoja on punontatyön aktiivinen kehittäjä ja tekijä sekä punontataidon esimerkillinen taitaja. Valinnan tekee Taitoliitto.

Vuoden käsityökirja 2024

Vuoden käsityökirja palkitaan huhtikuu 2023–2024 välillä ilmestyneistä kotimaisten tekijöiden käsityökirjoista. Palkinnon saajaa ovat voineet ehdottaa kirjakustantajat sekä kirjojen tekijät itse. Valinnan tekee Taitoliiton kokoama raati. Lue lisää.

Vuoden käsityökumppani 2024

Vuoden käsityökumppanin nimeää Taitoliitto. Yhteistyökumppani on edistänyt käsityöalaa yhteistyössä Taitojärjestön kanssa.

Vuoden 2024 Pohjois-Karjalan Taito-käsityöyrittäjä

Taitoyhdistys palkitsee paikallisen käsityöalan yrittäjän.

Taito Junior -palkinto

Kuvakollaasi muorista käsityöntekijöistä, poika joka tekee robottia, tyttö neuloo, kädet ja ompelukone.

Taitoliitto on jakanut vuodesta 2017 alkaen joka toinen vuosi nuorelle käsityön taitajalle suunnattua Taito Junior -palkintoa. Palkintosumma on 1000 euroa, jonka on vuodesta 2019 lahjoittanut Käsityön edistämissäätiö.

Palkinnon voi saada 13–20-vuotias nuori käsityön tekijä tai ryhmä, joka harrastaa käsitöiden tekemistä ja saa iloa itsetekemisestä ja on asenteeltaan käsityömyönteinen.

Taitoliiton palkintoraati valitsee palkinnon saajan verkossa tehtyjen esitysten perusteella.

 • 2023 Petu Partanen, 15, Orimattila. Käsityön monitaitaja. Lue lisää tästä linkistä.
 • 2021 Emmi Pouru, 14, Sastamala. Neuleharrastaja.
 • 2019 Kaisa Ojaniemi, 20, Tampere. Käsityötubettaja, ompeluharrastaja.
 • 2017 Mikael Peltoketo, 17, Nurmo. Puukkojen valmistus. Palkinnon lahjoitti Lähi Tapiola.

Taito-palkinto

Taitoliitto jakoi vuosina 2004–2020 yhteistyössä LähiTapiolan kanssa käsityöyrittäjyyden Taito-palkintoa, jonka arvo oli 6000 euroa.

 • 2020 Jenni Vanhanen, Iltamaa, Jen’s Finland Oy, kunniamaininnat Koru- ja Taidekäsityö A.Kangasniemi ky sekä T:mi Kiesimestarit
 • 2018 Pihka Collection, kunniamaininnat: Muoto2 ja Soja Murto
 • 2016 Lasisisirkus, kunniamaininnat: Kirjosilta ja Suomen käsityöyrittäjät
 • 2014 Polkka Jam
 • 2012 Huopaliike Lahtinen
 • 2010 Noolan Oy
 • 2008 Seppämestari Jouko Nieminen
 • 2006 Studio Halonen
 • 2004 Anneli Keinonen