Käsityöperinnön kummitoiminta

Qvidi Minan villatakki, nainen tutkii ohjetta.

Käsityöperinnön kummitoiminta on taitoyhdistysten toimintaa varten luotu konsepti. Käsityöperinnön kummitoiminta tarkoittaa jonkun käsityökohteen nimeämistä yhdistyksen kummikäsityöksi. Kummitoiminta on yksi tapa vahvistaa paikallisen käsityöperinnön näkyvyyttä ja syventää osaamista kulttuuriperintöalalla. Kummikäsityökohteen valinnalla vahvistetaan alueellista kulttuuria. Käsityöperinnön kummitoiminta tavoite on, että käsityöperinne pysyy elävänä ja elinvoimaisena.

Käsityökummius antaa ihmisille mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa käsityökulttuuriperinnön säilymiseen ja vaalimiseen. Kummikäsityön avulla voi lisätä ihmisten tietoisuutta ja osallisuutta omaan paikalliseen kulttuuriin.

Kummikäsityö

Voi olla mikä tahansa paikallisesti merkityksellinen käsityötuote, -taito, -tekniikka tai tekijä.

Kummikäsityöstä voi syntyä tuotteita, palveluita ja prosesseja, joilla uudistetaan käsityötä ja sen tekemisen tapoja tämän hetken toimintaympäristöihin.

Kummikäsityö ympärille voidaan kehittää tapahtumia, työpajoja, kursseja, näyttelyitä ja näytöksiä.

Käsityöperinnön kummitoiminnassa rekrytoidaan käsityökulttuurista kiinnostuneita tutkimaan, huoltamaan ja uudistamaan käsityötä omalla alueellaan. Tavoitteena on jalkauttaa käsityöperinteestä huolehtimista ja vaalimista sinne, missä on elävää käsityöperinnettä. Kummitoiminta kiinnittää ihmisiä paikalliseen kulttuurin ja sen ylläpitämiseen ja uudistamiseen.

Kummikäsityötoiminnan vuonna 2019 aloittivat Taito Etelä-Suomi, Taito Keski-Suomi, Taito Keski-Pohjanmaa, Taito Satakunta ja Taito Etelä-Pohjanmaa, vuonna 2022 Taito Varsinais-Suomi ja Taito Åboland.

Sivun kuva Taito Åboland, kummikohteena Qvidiminan-villatakki.

Käsityöperinnön kummitoiminta logo.

Kiinnostuitko?

Kysy lisää kummitoimintaa järjestävistä taitoyhdistyksistä. Löydät yhdistykset ylävalikon Paikallinen toiminta -valikosta.