Käsityöjuttu

Käsityö näkyy myös Habitare-messuilla

01.09.2022 | Ajankohtaista, Käsityöjuttuja

Tekemisen iloa -käsityömallistot yhdistävät muotoiludesignin ja itse tekemisen

Taitojärjestö tuo käsityön näyttävästi mukaan Habitare-messuille 7.–11.9.2022. Rakas sisustusesine valmistuu itse tehden joko kotona tai käsityökursseilla, käsityöelämys on keskeinen osa tuotteen arvoa ja merkitystä.

Hyvin suunniteltu tuote kestää aikaa ja ilahduttaa pitkään. Taitoyhdistysten syksyn kursseilla on mahdollisuus tehdä monia eri käsityötekniikoita. Kurssituotteina on myös ammattisuunnittelijoiden huolella suunnittelemia tuotteita, joihin itse tekemällä saa jättää oman käden jäljen.

Taitojärjestön messuosastolla pääsee näkemään laajan kattauksen trendikkäitä sisustustuotteita, jotka voi valmistaa itse. Käsityö koetaan rentouttavana ja meditatiivisena, tuotteen tekeminen on tärkeä osa prosessia ja siitä saatavaa nautintoa sekä iloa. Lopputulos palkitsee ja muistuttaa myöhemminkin käsityön ilosta.

Tekemisen iloa sisustukseen

Metsälampi-ryijytyyny ja huopa
Metsälampi-ryijytyyny ja huopa ovat syksyn 2022 kurssiuutuuksia taitoyhdistyksissä.

Tekstiilisuunnittelija Suvi Kankkosen Metsälampi-huopa ja ryijytyyny, jonka voi kutoa myös seinätekstiiliksi, hehkuvat metsän syviä sävyjä. Ne kertovat suomalaisesta metsästä, joka on rauhallinen ja voimaa antava. Sen keskellä voit hengittää ja rentoutua.

”Ryijyssä on jotain maagista, lämmintä ja jotain hyvin suomalaista. Halusin suunnitella Taitojärjestölle oman ryijymallin, jotta jokainen pääsisi kokeilemaan tätä ihanaa, rentouttavaa tekniikkaa”, Suvi kertoo.

”Metsälampi-ryijyyn on käytetty värejä rajoitetusti, jotta sen tekeminen olisi helppoa. Kuitenkin sen pinnassa on kevyitä sävyliukumia, että myös niiden tekeminen tulisi tutuksi.”

Näin ammattisuunnittelija madaltaa aloittelijallekin kynnystä käsityön ääreen ja samalla tutustuttaa kuitenkin käsityötekniikan monipuolisiin mahdollisuuksiin. Tästä matka onkin luultavasti vain kohti käsityöhurahdusta, jos sellaista ei ole kokenut ennestään.

Suomalaisista lähes puolet kertoo tekevänsä käsitöitä, nikkarointia tai rakentelua vähintään muutaman kerran kuukaudessa (Käsitöiden harrastaminen Suomessa -kuluttajakysely 2021, Taitoliitto ja Taloustutkimus). Pandemia-aika myös lisäsi käsityöinnostusta, entistä suurempi osa ihmisistä innostui opettelemaan käsitöitä, ja kyselyn mukaan jopa 85 % suomalaisista olisi kiinnostunut oppimaan käsitöitä.

Käsityö on paljon muutakin kuin tekstiilejä

Rae purnukka Tekemisen iloa käsityömalli Taitoliitto
Rae-purnukka on vuoden 2022 käsityökurssien yksi Tekemisen iloa -kurssiuutuus.

Taitojärjestön kursseilla käsityötarjonta vaihtelee perinnetekniikoista savimuotoiluun.

Taito Etelä-Suomen suunnittelijaopettaja Anna Siekkinen toi kansainvälisten tuulten ja trendin tuulahduksen taitoyhdistysten tämän vuoden kurssitarjontaan yhdistämällä savimuotoilun, punonnan ja virkkauksen kauniissa sisustusruukuissa.

”Käsitöiden tekemisessä minua innostavat erityisesti värit ja materiaalit: luonnonmateriaalit villasta nahkaan ja saveen maanläheisissä tai murretuissa väreissä ovat suosikkejani. Ne ovat ajattomia, kestäviä ja laadukkaita. Muotokieleni on pelkistetty ja klassinen”, Anna kertoo mallistostaan.

”Saviset sisustusruukut -mallisto syntyi näistä lähtökohdista. Mallisto yhdistää saven muotoilua ja perinteisesti tuttuja käsityötekniikoita punontaa ja virkkausta. Saven muotoilu on rentouttavaa ja se sopii hyvin myös aloittelijalle. Ruukuista tulee persoonallisia, sillä savea voi kuvioida ja maalata ja reunan valmistaa useammalle tavalla monenlaisista materiaaleista”, Anna kertoo mallistosta.

Taitoyhdistysten käsityökurssitarjonta on laajaa ja tekniikkavaihtoehtoja on paljon.

Kursseja järjestetään myös verkossa ja laaja taitokeskusten verkosto ympäri Suomen mahdollistaa osallistumisen laajasti. Toimipisteissä ammattiohjaajat opastavat kursseilla ja valmiit työvälineet sekä kattava materiaalivalikoima tekevät aloittamisesta helppoa ja vaivatonta. Esimerkiksi maton kudonta kiinnostaa taas nuoria! Räsymatto on ekologinen valinta omaa kotiin, sen voi kutoa vaikka kokonaan kierrätystekstiileistä ja suunnitella oman kodin väreihin sopivaksi. Kudontatyöpajat ovat suosittuja, kun kangaspuita ei enää löydy monenkaan lähipiiristä, on helppoa tulla taitokeskukseen valmiiksi laitettuihin kangaspuihin ja saada vielä neuvoa,  jos taito ei ennestään ole hallussa. Toisaalta käsityön DIY-paketit ovat myös suosittu trendi, valmiista tarvikepaketista saa ohjeen ja materiaalit yhteen tuotteeseen eikä synny turhaa ylijäämäämateriaalia.

Tule tutustumaan käsityökurssien mahdollisuuksiin Taitojärjestön osastolle Habitareen 7.–11.9.2022, osasto 6h18.


Työnäytöksiä messuosastolla 6h18

Sylikangaspuu-kudonta työnäytös
sylikangaspuilla kudot niin kotona kuin myös matkalla. Näillä helposti säilytykseen taipuvilla pienehköillä kangaspuilla valmistuvat huivit, tyynyt ja liinat. Tule tutustumaan huivin kutomiseen sylikangaspuilla!

  • To 8.9. klo 14 ja 16
  • Pe 9.9. klo 16
  • La 10.9. klo 14 ja 16
  • Su 11.9. klo 11.30 ja 15

Ryijyn ompelu työnäytös
ommeltu ryijy sopii niin perinteiseen kuin myös moderniin sisustukseen. Työnäytöksessä esitellään ommellun ryijy valmistusta ihanilla väriyhdistelmillä.  

  • Ke 7.9. klo 17 ja 19
  • Su 11.9. klo 14 ja 16

Himmelin valmistaminen työnäytös
kevyesti ilmassa liikkuva kolmiulotteinen himmeli ihastuttaa herkkyydellään. Rukiin oljesta valmistettava himmeli sopii myös aloittelijan käsityöksi. Tule tutustumaan himmelin perusyksikön, oktaedrin, sekä himmeli-mobilen valmistamiseen.

  • To 8.9. klo 11.30 ja 15
  • La 10.9. klo 11.30 ja 15

Punch needle -tuftaus työnäytös
Tuftaus on yksinkertainen käsityötekniikka, joka sopii niin aloittelijalle kuin käsityökonkarillekin. Tuftauksessa langan ja tuftaus-neulan avulla kankaan pintaan muodostetaan vapaasti kuvioita: langat antavat värin ja neulan liikkeellä muodostetaan kuvioit.

  • Ke 7.9. klo 13
  • Pe 9.9. klo 14 ja 18

Käsityön elävä perintö ja Unesco -keskustelu

Pe 9.9.2022 15:00 – 15:30, Folk-lava, halli 7

Mitä on elävä käsityöperintö meillä ja maailmalla? Miten perinteet muuttuvat ja siirtyvät tulevaisuuteen? Mitä niiden suojelemiseksi tehdään? Mikä on käsityöntekijöiden, valtioiden tai Unescon rooli on tässä työssä?
Keskustelemassa erikoisasiantuntija Leena Marsio Museovirastosta ja Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen.


Lisätietoja

Taitojärjestön kurssihaku: Käsityökurssit taitoyhdistyksissä

Taitoliitto / Kikka Jelisejeff, puh. 040 7523 662, kikka.jelisejeff@taito.fi
www.taito.fi

Taito Etelä-Suomi, Anna Siekkinen, 044 4910998, anna.siekkinen@taitoetelasuomi.fi
www.taitoetelasuomi.fi

Habitare-messut, aukioloajat ja saapuminen:
https://habitare.messukeskus.com/

Habitare messut logo

Sivun kuvat Hilja Mustonen, Sonja Karlsson ja Taito Etelä-Suomi.