Zero waste -kaavoitus säästää luonnonvaroja ja rahaa
14.05.2025
Onko sinullakin tilkkulaatikko täynnä epämääräisen muotoisia kankaanpalasia, jotka ovat jääneet yli aiemmista ompeluksista? Ei ihme, sillä perinteisellä kaavoituksella jopa 10–20 % kankaasta päätyy leikkuutähteeksi.
Kankaiden valmistus kuluttaa paljon luonnonvaroja ja aiheuttaa haitallisia päästöjä niin ilmakehään kuin vesistöihinkin. Jos viidesosa kankaasta päätyy hukkaan, myös viidesosa kulutetuista luonnonvaroista on kulutettu täysin turhaan.
Tehokkaammalla kaavoituksella olisi siis mahdollista vähentää kankaan tarvetta huomattava määrä. Kotiompelijalle se tarkoittaisi myös rahan säästöä, jos pärjää viidesosan pienemmällä kangaspalalla.
Zero waste -suunnittelussa lähtökohtana on se, että kankaasta ei jää hukkapaloja.
Aika palata resurssiviisauteen
Resurssiviisasta kaavoitusta on harjoitettu vuosisatoja. Niin rautakautiset muinaispuvut, antiikinaikaiset toogat kuin 1800-luvun kansanpuvut valmistettiin niin, että arvokas kangas käytettiin täysmääräisesti hyödyksi. Teollisen kangastuotannon laskettua kankaiden hintoja tämä viisaus on päässyt unohtumaan. Herääminen tekstiilituotannon ympäristöongelmiin on hyvä syy palata takaisin näihin esivanhempien oppeihin.
Moderni nimitys ikiaikaiselle resurssiviisaalle kaavoituksella on zero waste -suunnittelu. Vaate siis suunnitellaan niin, että kappaleet saa leikattua kankaalta vieri vierestä eikä hukkapaloja synny lainkaan. Jos joku palanen jääkin yli, ylijäävä osa ei ole kummallisenmuotoista silppua, vaan suorakulmio, jonka pystyy helposti hyödyntämään jossakin toisessa tuotteessa.
Kulmikkaista paloista istuvia vaatteita
Helpoin tapa valmistaa zero waste -vaatteita on suunnitella vaatteet yksinkertaisista kulmikkaista kappaleista: suorakulmioista, suunnikkaista ja kolmioista. Tämä vaatii hieman luovuutta ja haastaa kolmiulotteista hahmotuskykyämme. Kulmikkaista kappaleista kootut vaatteet eivät suinkaan aina ole laatikkomaisia tai muodottomia kaapuja, vaan suorakulmioista ja kolmioista saa aikaan mitä moninaisimpia muotoja. Kaikki tässä kuvituksena olevat vaatteet on valmistettu niin, suorakulmaisesta palasta kangasta ei jäänyt mitään yli.



Yksi keino lisätä muotoa zero waste -vaatteisiin, on lainata antiikin ajan tyyliä ja lisätä mukaan poimutuksia ja laskostuksia. Rypytykset ja laskokset vaatteissa ovat myös käytännöllisiä sen suhteen, että vuosien myötä vartalomme mitat ja mittasuhteet useimmiten hieman muuttuvat. Rypytysten myötä vaate mukautuu helposti muuttuviin mittoihin ja säilyy näin käytössä vuosia, jopa vuosikymmeniä. Suosikkivaatteesta ei siis tarvitse luopua esimerkiksi raskauden tai painonvaihteluiden vuoksi.

Kaavapalapeliä ja onnistumisen tunteita
Zero waste -leikkuusuunnitelman teko eli kappaleiden sommittelu kankaalle on kuin palapelin rakentamista tai tetriksen pelaamista. Siinä auttaa, kun piirtää kappaleista ensin ruutupaperille pienoiskaavat 1:10 koossa. Pienoiskaavojen avulla saa kätevästi kokeiltua, miten kappaleet parhaiten saa aseteltua kankaalle ja samalla laskettua kuinka paljon kangasta tarvitsee. Leikkuusuunnitelma kannattaa siis tehdä jo ennen kangaskaupoille lähtemistä, jotta tiedät tarkalleen, kuinka ison palan kangasta tarvitset eikä rahaa mene hukkaan ylijäämäpaloihin.

Zero waste -vaatteiden teko vaatii ehkä vähän enemmän vaivaa alkusuunnittelussa, mutta lopulta tällaisten kulmikkaiden kappaleiden leikkaaminen kankaalta on helppoa ja nopeaa. Ja miten palkitsevaa on, kun onnistuu käyttämään kangaspalan hyödyksi niin, että palaakaan ei jää yli!
Teksti ja kuvitus: Zero waste -kaavasuunnittelija Eeva Tähtikarhu
Kirjallisuutta
Eeva Tähtikarhu: Nuppunen 6 – Jumalattarien jalanjälkiä ja kaavattomia kaavoja:
https://nuppuprint.com/fi/product/nuppunen-6-jumalattarien-jalanjalkia-ja-kaavattomia-kaavoja/11273

Kauluspaidan uusi elämä
Ompele hameita vanhoista miesten kauluspaidoista. Zero waste -suunnittelija Eeva Tähtikarhun vinkeistä voit soveltaa yhdistelmiä omiin ideoihisi.