Olen Tarmo Thorström, Taitoliiton uusi aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori. Viime marraskuisen akkreditoinnin myötä Taitoliitosta tuli Unescon aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaorganisaatio, jolloin järjestön sisälle tarvittiin tekijä viemään asiaa eteenpäin. Ilolla ja innolla olen toimeen ryhtynyt.

Käsityötaitojen elävä perintö siirtyy suku-polvelta toiselle, samalla perintö kehittyy ja muuttuu jatkuvasti. Tarmo Thorström on kehittänyt pitsinnypläystä esimerkiksi kokeilemalla aivan uusia materiaaleja.

Taustaltani olen käsitöihin erikoistunut luokanopettaja, mutta olen työskennellyt monipuolisesti eri aloilla, aina museotyöstä rautakauppaan ja uutismediasta nuorisotyöhön. Viime vuonna valmistuin myös käsityömestariksi, osaamisalueenani pitsinnypläys, jota olen intohimoisesti opiskellut ja kehittänyt viime vuosien aikana. Lankatekniikat ovat yleisesti lähinnä sydäntäni, mutta nautin kaikenlaisesta käsillä tekemisestä.

Äitini on ompelija ja lapsuudessani suurin osa vaatteistani oli hänen tekemiään. Vaikken suoraan häneltä taitoja oppinutkaan niin kasvoin kuitenkin maailmaan, jossa itse tekeminen oli luonnollista. Isäni värkkäsi puolestaan kaikenlaista muuta kotiin, erityisesti leluja lapsilleen. Näihin nikkarointeihin pääsin osallistumaan ja itse tekemisen kulttuuri sai minussa jalansijaa.

Nypläyksen perusteet sain kädestä pitäen opetettuna, siksi olen itsekin halunnut jakaa osaamistani eteenpäin. Olen osa raumalaisen elävän perinteen ketjua, joskin nykyään levittäen osaamistani Espoosta käsin, pääosin netin välityksellä. Internetin käsityöryhmissä autan muita ja kysyn itsekin neuvoa.

Viimeistään koronan myötä ”ompelupiireistä” tuli virtuaalisia, mutta elävän perinteen ylläpito ei oleellisesti ole muuttunut. Itse tekemällä, käsitöistä keskustelemalla, opettamalla ja osallistumalla ylläpidämme käsityön aineetonta kulttuuriperintöä – niin kasvotusten kuin netissäkin. Tässä työssä jokainen voi olla mukana!

TARMO.THORSTROM@TAITO.FI
PUH. 040 7502 032

Kuva Hans Lehtinen.