Julkaistu

Suomen käsityön museossa Jyväskylässä on tehty upea perusnäyttelyiden uudistus, joka avautui kesäkuun 2025 lopussa. Näyttely jakautuu kahteen osaan: Kädenjälki – Taidon kertomaa esittelee käsityötaidon ja käsityökulttuurin historiaa sekä nykyistä käsityökulttuuria ja Ajaton perinne – Suomalainen kansallispuku esittelee laajan kattauksen upeita suomalaisia kansallispukuja ja niiden osia.
Käden jälki – Taidon kertomaa
Perusnäyttelyiden täysi uudistus on hieno kulttuuriteko suomalaisen käsityötaidon puolesta. Näyttelyn ilme on raikas ja moderni ja monipuolinen video sekä tietoaineisto tukee näyttelyä hienolla tavalla, antaen enemmän tieto kaipaavalle mahdollisuuden tutkia aiheita pintaa syvemmältä. Lapsille on näyttelyyn tuotu interaktiivisia tehtäviä ja mahdollisuus myös pieneen puuhasteluun näyttelykäynnin yhteydessä.



Näyttelyssä suomalainen käsityötaito esittäytyy niin historiallisten esineiden kuin taiteilijoiden teostenkin välityksellä. Mukana on myös kiinnostavaa kaikille tuttua käsityöperintöä, esimerkiksi koulukäsitöitä. Näyttelyssä paikkansa saa myös vuosittain valittava vuoden käsityötekniikka.
Käsityötaitojen oppimisella on pitkät perinteet. Ne ovat karttuneet ja siirtyneet ihmiseltä toiselle eri tavoin; ne ovat osa kulttuuriperintöämme.
Ajaton perinne – Suomalainen kansallispuku
Näyttelyn toinen osa on hieno kattaus kansallispukuja. Puvut on jaoteltu alueen mukaan itäisiin ja läntisiin ja tämän jaottelun avulla on helppo nähdä alueellisten erojen ilmeneminen puvuissa. Pukujen osista esille on tuotu esimerkiksi painokankaiset esiliinat, jotka harvemmin mielletään vahvasti kansallispukuihin liittyviksi, mutta jotka ovat oleellinen osa perinnettä.


Kansallispuvut ovat uusintoja kansan perinteisistä ja yksilöllisistä juhla-asuista. Kansallispuvuiksi kutsutaan uudelleen koottuja asukokonaisuuksia, jotka on luotu talonpoikaisväestön 1700- ja 1800-luvulla käyttämien ja alueelleen tyypillisten perinteisten juhla-asujen mukaisesti.
Kansallispuku on kokonaisuus erilaisia kerroksia. Omaleimaiset, tietyllä tavalla päälle puettavat puvun osat muodostavat näyttävän ja usein värikkään kokonaisuuden. Niissä yhdistyvät kansanomaisen käsityötaidon eri osa-alueet sekä eri aikakausille tyypilliset muotipiirteet ja materiaalit. Kaikki ajankuvalle ominainen tiedollinen, taidollinen ja materiaalinen rikkaus on pyritty säilyttämään kansallispuvuissa. Suomalainen kansallispuku on kaikkiin juhlatilaisuuksiin sopiva asu, joka jatkaa kansanomaista juhlapukuperinnettä.
Näyttelyssä esillä olevat puvut ovat Kansallispukuraadin hyväksymiä, uusia tai tarkistettuja kansallispukuja.
Perusnäyttely on avoinna aina museon aukioloaikoina.
Lisätietoja Suomen käsityön museo.
Teksti Johanna Aydemir ja Suomen käsityön museo. Kuvat Johanna Aydemir.
