Vuoden 2024 käsityötekniikka on korin punonta

Korin punonta on valittu vuoden 2024 käsityötekniikaksi. Taitoliitto valitsi Vuoden käsityötekniikan nyt jo kahdeksannen kerran. Valinnalla halutaan innostaa ihmisiä kokeilemaan erilaisia korien punontatekniikoita luovasti myös uusilla materiaaleilla sekä nostaa esiin perinteisten punontatekniikoiden säilymisen tärkeys osana aineetonta kulttuuriperintöämme. Hyvälle korille löytyy aina käyttöä!

Korin punonta on vanhimpia käsityötekniikoita. Se on syntynyt tarpeesta säilyttää, kuljettaa ja kantaa tavaroita ja materiaaleja. Korin punonnan taito ja tekniikat ovat maailmanlaajuisesti hyvin saman tyyppisiä, niitä on vain sovellettu aina paikallisiin materiaaleihin ja tarpeisiin. Tänä päivänä mestarillinen korin punonnan taito on osin katoamassa, esimerkiksi Suomessa perinteisiä tuohi- ja pärekorien taitajia ei ole enää kovin montaa. ”Meillä on aito huoli usean perinteisen käsityötaidon katoamisesta. Jos kadotamme jonkin taidon, on osaamista hyvin vaikea enää elvyttää”, toteaa Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen.

Jos kadotamme jonkin taidon, osaamista on vaikea elvyttää.

Minna Hyytiäinen

Vanhimmat punotut korit historiassa on voitu ajoittaa 12 000 vuoden päähän Egyptiin. Vanhimpia punottuja koreja ei ole säilynyt kovin paljon kahdesta syystä: korien materiaali on yleensä joku luonnonmateriaali, joka hajoaa aikojen saatossa ja toisaalta korit ovat aina olleet käyttöesineitä, ne on yksinkertaisesti käytetty loppuun.

Korin punonta avaa mahdollisuuden monien tuttujen ja kotimaisten luonnonmateriaalien hyödyntämiseen aina heinistä pajuun ja oksiin, tuoheen, kaislaan ja päreeseen. Luonnonmateriaalien keruussa on toki tärkeää aina huomioida luonnon arvostus ja keräämiseen tarittava maanomistajan lupa. Punontaan voi käyttää myös kierrätystekstiilejä sillä ommellen punotut korit ovat hyvää jatkokäyttöä vaikkapa loppuun kuluneille farkuille. Punontatekniikoiden yksi kiehtovuus tuleekin monista materiaalivaihtoehdoista.

”Sukkakori, lelukori, leipäkori, puukori, pyöränkori – korit eivät ole kadonneet mihinkään. Niillä on paikka lähes jokaisen elämässä. Perinteisesti punotut korit ovat valmistettu luonnonmateriaaleista, mutta punonnan perustekniikoita voi hyödyntää monilla materiaaleilla. Odotan innolla, millaisia innovatiivisia sovelluksia korin punonnalla kehitetään vuoden aikana”, Minna Hyytiäinen sanoo.

Kädet punomassa koria pajusta.
Paju on monipuolinen punontamateriaali, jota on myös hyvin saatavilla. Paju soveltuu hyvin ulkona käytettäviin koreihin ja puutarhatukiin sekä aitoihin.

Sivun kuvat Hilja Mustonen ja Sonja Karlsson.