20-vuotisjuhlavuottaan viettävän Värjärikilta ry:n näyttely CraftCornerissa Helsingissä on osa vuoden käsityötekniikkaa, luonnonväreillä värjäämistä, esitteleviä tapahtumia. Ihmeellinen ekoprintti esittelee yhdeksän taiteilijan ja käsityöläisen teosten kautta luonnonvärien mahdollisuuksia kankaankuvioinnissa.

Ekoprintti on verrattain uusi tekniikka, jolla puunlehtien, kasvien ja sienten herkät muodot ja värit kuvioivat kankaan. Kuviot siirtyvät kankaalle lämmön, ajan ja puretteiden yhteisvaikutuksesta. Onnistunut lopputulos on yhdistelmä kasvituntemusta, värikemiaa, kokeiluja ja taitoa, sekä luontoa kuuntelevaa ja kunnioittavaa asennetta. Näyttelytöissä nähdään myös muiden kankaan värjäys- ja painantatekniikoiden jälkeä, kuten shibori-värjäystä, kasviväripainantaa ja -maalausta.

Näyttely esittelee kymmenittäin luonnosta saatavia värejä: kotimaisista kasveista ja sienistä saatavia, klassisia kansainvälisesti käytettyjä kaunovärejä, keittiöiden ja teollisuuden sivuvirroista uutettavia olevia sävyjä, ja kotipuutarhassa kasvatettavista kasveista saatavia värejä. 

Taiteilijat: Kaarin Hellman, Maarit Humalajärvi, Kirsi Mantua-Kommonen, Outi Mäkelä, Ulla Lapiolahti, Tiina Lilja, Mervi Vuolas, Päivi Vaarula, Siiri Walve.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään myös maksullisia ekoprinttityöpajoja. Näistä Värjärikilta tiedottaa erikseen.

Ihmeellinen ekoprintti -näyttely 2.–30.3.2022
ma–pe klo 10–18, la 10–17
Craft Corner Taito Galleria, Eteläesplanadi 4, Helsinki


Ekoliputus yhdistää kaksi värjäysnäyttelyä

Samanaikaisesti Ihmeellinen ekoprintti -näyttelyn kanssa on Designmuseossa 21.1.–27.3. esillä luonnonväreistä kertova Vihreää väriä –näyttely, jonka on tuottanut Suomen käsityön museo, ja jossa Värjärikillan juhlavuotta viettämään liittyvät myös Biocolour-hanke sekä Coloria.net väritietopankki https://www.designmuseum.fi/fi/exhibitions/vihreaa-varia/

Maaliskuun ajan Helsingin Kaartinkaupungin kaduille, puistoihin ja näyteikkunoihin levittäytyy Värjärikilta ry:n EKOLIPUTUS. Eri tekniikoilla toteutetuista, luonnonvärjätyistä ja -painetuista kolmioviireistä kootaan teospolku; kävelyreitti, joka värittää ja elävöittää kevättalvista katukuvaa.

EKOLIPUTUKSEN tavoitteena on tekstiilitaiteen ja taidekäsityön keinoin nostaa kuluttajien tietoisuuteen ja julkiseen keskusteluun luonnonvärien mahdollisuuksia kestävämmässä tekstiilituotannossa. Teospolku yhdistää Designmuseon Vihreää väriä -näyttelyn ja CraftCornerin Ihmeellinen ekoprintti –näyttelyt toisiinsa.

Kolmionmuotoisista viireistä toteutettuja lippusiimoja voi löytää Kaartinkaupungin puistoissa, kadunkulmissa ja liikkeiden näyteikkunoissa esittelemässä luonnonvärien tarjoamia pehmeitä, sointuvia väriskaaloja. Näyttelykokonaisuuden tavoitteena on herätellä tekstiilien kuluttajia ja ammattilaisia miettimään, voisiko nykyiset, raakaöljypohjaiset värit vähitellen korvata elävillä luonnonväreillä.

Teospolku alkaa Korkeavuorenkadulta Designmuseolta ja päätyy Eteläesplanadin ja Unioninkadun kulmassa Taito Shopin yhteydessä olevaan CraftCorner-näyttelytilaan. 

Helsingin kaupungin puistoista matkan varrelle sijoittuvat Koulupuistikko (Korkeavuorenkatu-Ratakatu-Yrjönkatu) ja Kolmikulma eli Dianapuisto, joihin molempiin tulee useiden kymmenien metrien pituiset, värikkäät lippusiimat.

Lisäksi julkisia toimijoita mukana ovat Korkeavuorenkadun Paloasema #stadinbrankkarit, jonka pitkä aita saa värikkään liputuksen, sekä Richardinkadun kirjasto, jossa värjäys- ja käsityöaiheisesta kirjallisuudesta kootaan kokonaan oma esittelynsä aulan teemahyllyihin.

Myös useat yksityisyritykset ovat antaneet näyteikkunansa galleriatilaksi: lankakauppa Menita Korkeavuorenkadulla, sekä antikvariaatti Johannes, silkkikangasmyymälä Villisilkki, ja Nappitalo Yrjönkadulla. Lähempänä CraftCorneria Fabianinkadulla kasvisravintola Zucchini tarjoaa arkipäivisin lounastauon paikan näyttelyä kiertäville. Kasarmintorin kaunis, vanha kioski saa myös ekoliputuksen pintaansa.

Värjärikilta

Värjärikilta ry on luonnonvärjäreiden oma yhdistys, joka pyrkii toiminnallaan kokoamaan luonnonväreistä kiinnostuneita yhteisen, värikkäästi porisevan padan äärelle. Kilta myös ylläpitää ja kehittää Suomessa Unescon elävän aineettoman perinnön luetteloon kirjattua luonnonväreillä värjäämisen perinnettä.  

www.varjarikilta.fi

Facebook: Luonnonvärjärit – Värjärikilta https://www.facebook.com/groups/1203969056323034

Ig @varjarikilta