Käsityöjuttu

Vuoden 2021 käsityötekniikka on parsiminen ja paikkaus

14.11.2020 | Käsityöjuttuja |

Reikä rakkaassa villapaidassa, sukanpohjassa tai takinliepeessä ei todellakaan ole syy siirtää vaatetta pois käytöstä. Vanha tapa korjata, huoltaa ja uudistaa vaatteita parsimalla ja paikkaamalla on tärkeää ottaa käyttöön, koska ympäristötekona se vähentää paisuvaa tekstiilijätemäärää. Rikki rakastettu vaate on entistä arvokkaampi itse korjattuna.  

Taitoliitto valitsee Vuoden käsityötekniikan nyt viidennen kerran. ”Tässä ajassa yhä useampi pohtii suhdettaan kuluttamiseen ja sitä kuinka jo pienillä teoilla on merkitystä”, kertoo Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen. ”Korjaaminen ja paikkaaminen ovat olleet käsityö­ilmiöinä nousussa maailmalla jo pidemmän aikaa. Enää paikkaamista ei hävetä eikä paikkoja piilotella, vaan niistä ollaan päinvastoin ylpeitä. Tällä vuoden käsityötekniikan valinnalla haluamme Taitoliitossa olla osaltamme mukana innostamassa ihmisiä parsimaan ja paikkaamaan.”

Korjaaminen ja tuotteiden eliniän jatkaminen liittyy selkeästi ajankohtaiseen tarpeeseen vähentää tekstiilien tuotantoa ja tekstiilijätettä. Vaatteen käyttöiän pidentäminen näkyy suoraan sen aiheuttaman hiilijalanjäljen pienenemisenä.

Parsimiseen ei tarvita kovin erikoista taitoa, usein neula ja lanka riittää – sekä aikaa ja kärsivällisyyttä. Korjausta ei tarvitse piilottaa, vaan sillä voi myös koristella vaatetta. Sashiko-kirjonta on japanilaista etupistokirjontaa, jolla farkkuja sekä korjataan että tuunataan uuteen asuun. Parsiminen voi silloin korjata tuotteen ulkoasua, ei pelkästään reikiä. Hyvin korjattu vaate voi lopulta olla vahvempi kuin alkuperäinen.

Vuoden käsityötekniikka 2021, Sashiko paikkaus farkussa.
Sashiko-kirjonta ja paikkaus farkuissa.

Parsimisen ja paikkauksen nosto Vuoden 2021 käsityötekniikaksi avaa myös keskustelua tekstiilien laadusta ja kestävyydestä yleensä. Laadukasta ja rakasta vaatetta on mielekästä korjata ja huoltaa, kun taas huonolaatuinen vaate ei välttämättä pelastu edes korjaamisella. Paikkaamistaitoa tarvitaan myös muussa kuin vaatteiden korjauksessa. Vuoden käsityötekniikkana parsiminen ja paikkaus toivottavasti innostaa opettelemaan vaikkapa polkupyörän kumin paikkaamista.

”Haastamme jokaisen suomalaisen paikkaamaan tai parsimaan ainakin yhden tavaran ensi vuonna. Silloin yli viisi miljoonaa tavaraa voisi saada jatkoaikaa ja palvella pidempään”, Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen toteaa.

Parsittu ja paikattu -näyttely 2021

Taitoyhdistyksissä järjestetään ensi vuoden aikana työpajoja ja kursseja parsimiseen ja paikkaukseen liittyen ja Taitoliitto julkaisee teemaan liittyviä ohjeita. Taitoliitto tuottaa myös jurytetyn Parsittu ja paikattu 2021 -näyttelyn, joka on esillä 15.1–24.2.2021 Helsingin CraftCornerissa sekä 13.3.–9.5.2021 Suomen käsityön museossa Jyväskylässä. Näyttelyn jurytti tekstiilitaiteilija Raija Jokinen, joka kiteytti ajatuksia näyttelyyn valituista teoksista:

”Parsimisella on selkeästi myös esteettinen ja ilmaisullinen rooli. Paikkaamiseen ja parsimiseen liittyy keskeisesti esineen käyttöiän ja -mahdollisuuden jatkamisen lisäksi kiintymys ja tunneside. Paikattavaksi valitaan usein esineitä, joihin on pitkä tai voimakas kiintymys ja jotka ovat itsessään kauniita tai joiden tekemiseen on uhrattu vaivaa. Kirjotut pöytäliinat, pyyhkeet ja neuleet ovat aina olleet tärkeitä arkipäivän käyttötekstiilejä, joita on parsittu ja paikattu, ja monesti korjaustoimenpide jatkaa alkuperäisen kuvioinnin teemaa tai luo aivan uuden kuvioinnin.”


Lisätietoja:
Taitoliitto, www.taito.fi
Minna Hyytiäinen, toiminnanjohtaja puh. 040 505 0944
Johanna Aydemir, viestintä puh. 040 7525 160
taitoliitto@taito.fi
Ladattavia tiedotuskuvia:
https://drive.google.com/file/d/13Q_8kCSBfzs40NjQfquu0CT7yQBHclBO/view?usp=sharing