Rukin osat ja kehrääminen rukilla

Kehrääjä kehrää perinnerukilla lankaa.
47 Arviota
3 Kommenttia

Kehräämällä kuituun luodaan kierre, joka on langan perusta. Rukilla yksisäikeisiä kuituja voi myös kerrata yhteen useampisäikeiseksi langaksi. Kehräämisen tärkeä kehon rytmi, jalkojen ja käsien rauhallinen liike, on mitä parhainta rahoittavaa meditaatiota. Kissan kehrääminen kuulostaa samalta kuin rukin rullan pyörähtely ja onkin saanut nimen siitä.

Rukki tuli Suomeen jäädäkseen vasta 1700-luvun lopussa, jolloin sillä enimmäkseen kehrättiin erittäin hyvälaatuista pellavaa kangaskutomoihin. Kotikäyttöön rukki siirtyi hiljalleen etelästä itään, mutta ei levinnyt aivan koko Suomeen ennen itsenäistymistä. Rukit ostettiin morsiuslahjaksi ja siksi monet perintörukit ovat kauniita sekä maalattuja.

Tarvitset

Aloittelijan kannattaa kokeilla kehruuta ensimmäiseksi villalla. Taitojen karttuessa voi villaan sekoittaa esimerkiksi lemmikin karvoja. Pellavan kehruu on aivan oma taitonsa.

  • Rukki tai värttinä
  • Puhdistettua, karstattua, pitkäkuituista villaa tai
  • Villahahtuvaa tai
  • Kampatopsia tai
  • Karstalevyä

Tässä artikkelissa tutustumme perinteiseen suomalaiseen rukkimalliin. Perintörukkia on usein säilytetty joko ulkovarastossa, jolloin sen metalliosat ovat kärsineet tai sisällä, jolloin sen puuosat ovat ravistuneet. Lähes aina vanhat rukit kaipaavat huoltoa ja varaosia. Myös moderneja rukkeja on saatavilla, ne ovat usein paljon pienempiä ja hitaampia kuin perintörukit ja sopivat siksi moderniin elämään sekä vasta-alkajille hyvin.

Tutustu ensin rukin osiin, sen huoltoon ja mahdollisten lisäosien valmistamiseen. Rukkikuiskaaja-blogi pyrkii tekemään tämän helpoksi, mutta kaikkeen sekään ei taivu. Rohkeus ja lämpimät suhteet hienopuuseppään tekevät perintörukkien käytöstä huomattavasti mukavampaa.

Perinteisen rukin osat

Rukin osia ovat:
Poljin, liipotin, reidet, pyörä, nyöri(t), lyhty (kehrät, rulla, hampaat, piippu), ämmä, ämmän ruuvi ja koukkari, jolla lanka pujotetaan lyhtyyn.

Perinnerukin osat nimettynä kuvaan.

Vinkki vanhan rukin ostajalle

Jos olet hankkimassa rukkia, niin tarkista ainakin nämä: pyörän kehä on ehjä, ämmän ruuvi pyörii ja ämmä liikkuu, lyhty on ehjä.

Perinnerukin ämmän ruuvin pyörittäminen siirtää rukin ämmää.
Ämmä liikkuu ämmän ruuvia pyörittämällä. Liikuttaminen vaikuttaa nyörien kireyteen ja rukin pyörimisnopeuteen.
Rukin nyörin paikka rukin rullassa.
Rukin nyöri on yksi pitkä nyöri, joka kiertää lyhdyn ja rullan urien ympäri ja menee ristiin ennen rukin pyörää. Nyöri on usein haukisiimaa tai muuta vahvaa kulutusta kestävää lankaa, nyörin päät ommellaan yhteen.
Rukin rullan äitilanka pujotetaan rukin lyhdyn hampaiden takaa.

Äitilanka

Rukin rullaan kiinnitetty puuvillainen äitilanka pujotetaan rukin lyhdyn hampaiden takaa.

Rukin äitilangan pujotus lyhdyn piipun läpi koukkarilla.

Rukin äitilanka pujotetaan lyhdyn piipun läpi koukkarilla.

Rukkikehruu

Alla olevalla videolla tutustutaan kehräämiseen rukilla.

Kehon rytmi on rukkikehruussa tärkeä, sillä polkaisujen määrä suhteessa kuidun venytyksen tahtiin ja tapaan määräävät langan laadun. Ohut lanka vaati enemmän kierrettä, jolloin polkaisuja tulee enemmän, paksussa langassa polkaisuja on vähemmän, mutta kädet tekevät työtä nopeammin. Tämä saattaa kuulostaa haastavalta ajatukselta, mutta kokeile kuivaharjoittelua ilman kuitua, jossa poljet rukkia kerran ja samassa ajassa venytät mielikuvituskuitua käsien välissä 10–20 cm.

Pihtiotteet vuorottelevat polkaisun tahdissa, jotta kierrettä ei syntyisi lainkaan lepereseen tai topsiin. Vasemman käden pihtiote estää kierteen siirtymisen venyttämättömään kuituun. Lepere on vasemmassa kädessä, vasenta kylkeä vasten. Polkaisun alussa vasen pihtiote aukeaa, oikean käden pihtiote venyttää kuitua kohti lyhdyn piippua 10-20 cm, vasen pihtiote sulkeutuu ja oikea avautuu päästäen kierteen venytettyyn kuituun. Oikean käden pihtiote siis venyttää kuitua, aivan kuten värttinäkehruussa. Tämän vuoksi värttinällä kuidun käsittelyn opettelu auttaa rukkikehruuseen siirtymistä.

Kehrääjä venyttää kuitua perinnerukilla kehrätessään.
Kuitua venytetään ja kierre lukitaan aina pihtiotteella sormien väliin niin että kierre ei pääse lepereeseen.

Rukkikehruun kipukohdat ovat meille kaikille tuttuja ja usein niiden syy löytyy paremminkin polkijan paikalta kuin itse rukista. Anna oppimiselle aikaa ja muista, että pienetkin muutokset voivat vaikuttaa kehruutulokseen.

Käytännön vinkkejä rukkikehräämisen ongelmakohtiin

Lanka ei kierry rullalle:
Älä pidättele lankaa. Yritä pysyä tahdissa ja työnnä lankaa piippua kohti. Kokeile kiristää nyörejä hieman.
Tarkista, että lanka ei ole juuttunut hampaisiin.

Lanka kiertyy rullalle liian nopeasti:
Löysennä nyörejä hieman. Pidättele lankaa.

Nyörit tippuvat:
Tarkista, että pyörä ja nyörit ovat suorassa linjassa ja että pyörä pysyy suorassa.

Rukki on raskas käyttää:
Poista vanha lika huolella kaikista hankaavista kohdista: reisien päät, akseli, lyhdyn kara. Laita uutta mineraaliöljyä tilalle.


Lisätietoa kehräämiseen löydät Rukkikuiskaaja-blogista.
Kuvat Kapina Oy.
Ohjeen kopiointi ja kaupallinen käyttö ei ole sallittu.

Mitä pidit ohjeesta?

Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.
Vierailija
tulipa tämäkin selväksi, mietin viime yön, miten rukki toimii !
Vierailija
Voisi näyttää hetken, miten niitä pihtiotteita vaihdellaan syötettäessä ”leperettä” (karstattu villahörhelö?)
Vierailija
Hyvät ohjeet, olisin antanut viisi tähteä, mutta ei antanut antaa