Käsityöohje

Maakuntalapanen: Åboland / Turunmaa

29.10.2019 | Käsityöohjeet ja -jutut, Maakuntalapaset, Neuleet

ÅBOLAND / TURUNMAAN LAPASET

Malli: Perinteinen

Työohje: Taito Pirkanmaa

Koko: Reilu naisen lapanen

Tarvikkeet:
Taito Pirkanmaa Oy:n paksua Pirkka-lankaa tex 285 x 2 (100 % WO, vyyhti 100 g, 170 m)

  • valkoista (101) 100 g
  • vaaleanharmaata (212) 50 g
  • harmaata (320) 50 g

Lisäksi tarvitset:
Sukkapuikot no 3

Neuletiheys:
10 x 10 cm = 26 s ja 27 krs. Kokeile tiheyttä ja vaihda puikot tarvittaessa käsialan mukaan. Jos haluat isommat lapaset, vaihda isommat puikot. Vastaavasti pienempii vaihda pienemmät puikot.

Neulominen:
Luo valkoisella 48 s ja neulo 2n 2o joustinneuletta 30 krs. Katso raidoitus piirroksesta. Lisää resorin viimeisellä kerroksella tasavälein 13 s (yht. 61 s). Aloita kirjoneule piirroksen mukaan, samoin peukalokiila. Kun kiila on valmis, ota peukalon silmukat apulangalle ja jatka kirjoneuletta lapasen suora osuus loppuun. Aloita kärkikavennukset, kavenna aina 1 silmukan päässä reunasta; 1. ja 3. puikon alussa 2 s ylivetäen ja 2. ja 4. puikon lopussa 2 s yhteen neuloen. Kun puikoilla on jäljellä yht. 7 s, vedä lanka silmukoiden läpi ja kiristä. Neulo toinen lapanen peilikuvaksi.

Peukalo:
Poimi apulangalta ja peukaloaukon reunasta silmukat puikoille (23 s) ja neulo peukalo piirroksen mukaan. Tee kavennukset samoin kuin kämmenosassa.

Viimeistely:
Päättele langanpäät ja höyrytä lapaset kevyesti.

Hoito:
Pese neule käsin viileässä, 30-asteisessa, tasalämpöisessä vedessä miedolla pesuaineella kevyesti puristellen. Lämpötilan vaihtelut ja kova hankaus aiheuttavat villan vanumisen. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti.

Tulostettava pdf ja kuviopiirros alla pdf-muodossa.

Ohjeen kaupallinen hyödyntäminen ei ole sallittu.

thumbnail of Aboland_Turunmaa_lapanen_ohje

thumbnail of Aboland piirros